用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國開戶口
樓主: LULU-MAK
go

英國開戶口

想請問大家,有需要開張debit card 比仔仔嗎?Y9 有需要嗎?謝謝意見!

回覆 Cherrielo 的帖子

有需要,debit card係一張現金信用卡,係英國購物(包括網購)十分方便。簡單D講,佢係一張集齊八達通、提款卡同信用卡功能嘅信用卡。

回覆:英國開戶口

debit card 當八達通是可搭交通用?

回覆 brother4 的帖子

不是。主要用於便利店或小商鋪購物。

回覆:HHHR 的帖子

明白,thx

在香港開聯名戶口就有debit card.去英國便利店或細鋪買嘢就不用帶散紙。

謝謝你。但 boarding school 出購物機會不多,所以諗緊是否必須申請。

Y9暫時未有急切性,但申請定也無妨。再重新一次講,如果香港開的提款咭,只要有銀聯Logo在UK的ATM機現在攞唔到錢(因銀聯與ATM解左約,現在不是聯網了),要去有銀聯Logo的櫃員機先可使用,如果學校附近有銀聯Logo的櫃員機不妨申請,但係5多有!

我想講的是在香港開英國聯名戶口,SORRY.

Cherrielo 發表於 16-12-15 15:17
謝謝你。但 boarding school 出購物機會不多,所以諗緊是否必須申請。
建議申請,購物好有用,仲有要考慮將來的用處,只會愈大愈多用,有時機會過左就冇,例如18以下申請銀行戶口好易,之後就十分難。