用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好開心, 阿囝四年班第一次考試考得好好, 分享下! ...
go

[過動] 好開心, 阿囝四年班第一次考試考得好好, 分享下! [複製鏈接]

好開心, 阿囝四年班第一次考試考得好好, 分享下!

阿囝今年好似開咗竅咁, 做功課以前會死拖爛拖或者唔做, 日日勞氣, 但今年放學即刻自動自覺做. 雖然溫習仲未自動自覺溫, 但已經好開心!

上年三年班比二年班成績退步了很多, 我們小班制, 二年級可以考10名內, 但三年班2次都因為考試日忘記食藥同病, 撞大板, 成績大退步. 跌到落中下成績.

今年範圍一出, 已經同佢溫, 又驚四年級深咗, 幾驚呀! 點知, 佢又出奇地考得好好喎!  
英文-90分, 中文-87分, 常識-93分, 數學-85分. 中文作文-49分, 差一分滿分. 英文聆聽-50分滿分.
中文對卷時, 老師仲問學生們點解會唔合格,要佢哋反省下。

有人答:因為上堂唔專心!

阿囝就答話:因為有啲人以為自己係天才,所以就無溫書。(好似講緊自己喎)

媽媽同阿囝講:錯,答案係因為佢哋無一個惡媽媽!

佢笑住講:係,其他人啲媽媽好仁慈!

當然我覺得份卷比坊間嘅淺, 幫佢唔少!
我平時對佢好嚴, 佢係啲你HEA佢又HEA嘅小朋友, 所以對佢嚴啲, 衰極有個泡. 不過每個小朋友性格都唔同, 管教方法都唔同.
另外平時佢好鍾意睇書!  

2    0    0    0

Carriecheun 發表於 16-12-7 17:49
好開心, 阿囝四年班第一次考試考得好好, 分享下!

仔仔真係好叻!可以分享下點準備考試?小朋友有冇補習?

回覆 tutik 的帖子

無補習呀, 平時自己教, 不過一出範圍 (約考前一個月)就溫書! 都係叫佢寫多啲生字, 做多啲練習. 做練習平時都KEPP住做.

恭喜呀囝考到好成績。 我想問呀囝係咪仲有食緊藥?

回覆 bestwish 的帖子

有, 一直食緊, 唔食去考試會賴野.

Carriecheun 發表於 16-12-8 18:20

有, 一直食緊, 唔食去考試會賴野.
呀囝食緊邊隻藥?

我想問下, 其實可唔可以只在考試時期食藥呢?   

我囝之前食過Ritalin, 食完之後情緒唔好, 轉咗Strattera, 點知敏感, 出晒疹, 所以最後食Concerta . 平時唔食點專心上堂聽書, 專心上堂都好緊要. 我只會不用上堂先唔使佢食藥.

Carriecheun 發表於 16-12-9 12:33

我囝之前食過Ritalin, 食完之後情緒唔好, 轉咗Strattera, 點知敏感, 出晒疹, 所以最 ...

我想問你小朋友幾多磅?食緊幾多mg?

回覆 晴朗ma 的帖子

我個仔四年班, 139cm高, 約100lbs啦, 食緊36mg.

今次真係俾佢考到第5呀, 不知幾高興!

Carriecheun 發表於 16-12-22 18:16
今次真係俾佢考到第5呀, 不知幾高興!

咁真係好開心,仔仔再接再厲!
我告知兒子,希望佢克服到逼作用,盡用啲藥物。
不過佢之前食18mg concerta 都頂唔到, 瘦得好快 。而家四小時5mg 要補藥,就快睇e生,會睇下點。

Carriecheun 發表於 16-12-9 12:33

我囝之前食過Ritalin, 食完之後情緒唔好, 轉咗Strattera, 點知敏感, 出晒疹, 所以最 ...
你好! 睇到你個POST真係好開心! 呢個畫面(自動自覺做功課)都不知係我腦度幻想過幾多次!
我囝都係食RITALIN約半年, 阿SIR同我講食藥之後佢好似HIGH左!! 我想知你囝囝食完情緒點樣唔好? 阿囝成績中等,但皮氣差!少少事就皮4!咩事都拖!想知道你最後食CONCERTA效果點樣?

上次食完之後 (果時6歲), 同佢去行街買鞋, 佢可能攪人啲鞋, 售貨員話佢, 佢就大喊, 但佢從唔喊的.  同埋食完藥係學校老師比平時唔開心.

食完Concerta之後, 上堂專心啲, 可以專心做功課. 有時都會攪其他野, 其他情緒同平時一樣.

Carriecheun 發表於 17-1-20 10:50
食完Concerta之後, 上堂專心啲, 可以專心做功課. 有時都會攪其他野, 其他情緒同平時一樣.  ...

請問作文可以怎樣幫小朋友呢?呀仔都考完試出咗部份成績。中文阅讀卷幾好89,不過作文就72。今日派常識80幾唔太好,當中處境題失份多,其實我諗佢作文弱詞彙唔夠有關。整體不過不失,名次我估計级15左右(應該也不會跌出20),要再努力。

回覆 tutik 的帖子

其實作文真係佢地弱項, 平時要多做擴張句子嘅work sheet, 慢慢訓練, 另外都係睇多啲書.

hi! 我想問吓, 你地睇私家 or政府醫生?

政府醫生, 瑪麗

‹ 上一主題|下一主題