用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲選擇那一個州讀中小學會否影響升大學機會? ...
go

澳洲選擇那一個州讀中小學會否影響升大學機會?

若心儀某個州的大學是否要在那個州讀中小學而有較多機會?

elbar  美國選擇那一個州還是澳洲選擇那一個省   發表於 16-12-7 15:32

GentooMama 發表於 16-12-7 14:12
若心儀某個州的大學是否要在那個州讀中小學而有較多機會?

其實無乜所謂,我當年在Melbourne 讀中學,去咗Sydney 讀大學,Year 12 公開試啲成績,自動轉NSW成績。細佬報Perth大學都入咗。兩個都係澳洲八大頂級科目。

好多學生除咗報本省外,都會報埋過其他省大包圍,睇吓邊度有好offer再決定讀邊間/科。

據我所知,本省中學升本省大學無乜特別著數。

澳洲好多年輕人夠十八歲就離開屋企獨立生活,特別鍾意過省。

以前Sydney 大學嘅同學好多屋企都唔喺Sydney,有啲喺NSW其他沿海地區或interstate.

Activehealth 發表於 16-12-7 17:08
據我所知,本省中學升本省大學無乜特別著數。

澳洲好多年輕人夠十八歲就離開屋企獨立生活,特別鍾意過省。 ...

但每個州既中學考核都有啲唔同,會唔會有啲難啲有啲易啲,Sydney Melbourne 亞洲人多會唔會競爭大啲?

Sorry, 澳洲果啲係省,唔係州。

有人話ACT Canberra 考易啲,因為人小亞洲人仲小易攞高分,考大學可揀自己ACT 啲大學,又可以一齊㨂NSW Sydney 啲。

GentooMama 發表於 16-12-7 21:28
但每個州既中學考核都有啲唔同,會唔會有啲難啲有啲易啲,Sydney Melbourne 亞洲人多會唔會競爭大啲?
...
我當年考成績可以報其他省既大學, 好少同學仔留係自己讀既省升大學.  無記錯, 唔同父母住, 去第2D省份讀大學, 政府好似有津貼(本地學生).  澳洲大學當年係可以帶住學分四處讀, 就算讀緊A大學, 你都可以遙距讀B大學既課程, 跟住同A大學CLAIM.