用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 過來人分享:有關求位信(字多,慎入)
go

過來人分享:有關求位信(字多,慎入)  

先利申:我家小朋友PN係waiting求位入,家母以前做過幼兒學校同中學職員
我見到好多人問關於求位信,亦有人PM我所以出個post,大家有興趣就參考交流.但寫唔寫點樣寫係好個人嘅,唔係咩都要做/跟.其他人有成功例子歡迎分享鼓勵下所有爸爸媽媽~

咩情況寫求位信?
求位信係俾你真係好心儀嘅學校,唔係大包圍間間寄,就同EK家長成日叫人唔好間間hold哂啲位一樣.想像學校因為你封信考慮返你個申請,到時call到你你turn down,自己誠意同誠信打哂折扣.你可以話反正到時唔要offer都對我冇影響,但難保你PN唔讀K想讀,阿哥唔讀細妹想讀...同時都考慮吓其他真係好想入讀嘅家長心情.
- 自問in得唔差而on waiting嘅會大機會被call中,寫封信去等學校確認你真心想讀,可能會優先call你.
- 未出offer其實寫有啲尷尬,行政書記好難未派offer前處理你嘅信.
- Reject嘅話,你諗清楚小朋友係咪真係適合入讀,好多時學校見到小朋友程度、性格甚至家長表現而唔收,所以reject真係求到都未必係好事.
最後,好多人唔洗寫信都有offer,可能因為學校競爭唔係好大、多班等等因素.

寫幾多封?幾時俾?
無規定幾多封,更重要係重質不重量,如果你講嚟講去三幅被就寄多封校長都嫌你煩.
通常收生有幾個milestones:
- 出offer後有學校會要求希望on waiting嘅家長reply,可能考慮同時send埋信,學校一拆就知你係想讀,而唔係係唔係都reply住先
- 交留位費之後學校會知有咩人放offer,有啲都call下waiting(但有學校係等埋5/6月交大訂先一次過call),如果學校冇要求on waiting小朋友寄reply slip,咁家長就嘗試交留位費前send信
- 通常waiting位係5-7月call,因為到時大部份學校都要交學費、校車、雜費等,大家揀定左啲位就浮返哂出嚟.所以如果真係好想讀就試下5月頭/中寫多封
(而我呢...仲有寄賀年卡俾學校添...)

俾邊個?點俾?
正常抬頭寫校長已足夠(自己check吓校長姓乜名乜啦).如果細校返學放學時間校長會去門口hello/ bye bye小朋友嘅你或者可以試吓親手交,大校(尤其龍校)冇乜可能見到校長就交去學校或者寄啦.個人覺得郵寄其實無所謂,正常學校會明白好多雙職父母唔可能下下親自交.

寫乜?中定英文?手寫定打字?
其實真係寫乜都得,基本要多謝學校俾面試機會,最重要係表達到你好想入讀嘅原因(直接啲可以講你對小朋友教育嘅期望,或者你認識學校比較多就可以解釋下你認同同點配合學校辦學理念).雖然好common sense,但信入面記得一定要有小朋友全名、申請編號同家長聯絡方法,人地都要知係邊個俾信嘛...
如果會寄多過一封,之後嘅信可以update下學校小朋友嘅發展情況,或者你搵機會去學校望下,之後話俾學校知了解後仍然/更加首選呢間學校咁.
校長係外籍人士或學校係英文幼稚園就一定係用英文,其他學校(即使名幼或龍校)只寫中文係唔會有問題.一封情理兼備嘅中文信一定好過一封錯漏百出嘅英文信,反之亦然.講到尾你要清楚表達到想講嘅訊息俾學校知.
手寫同打字係冇分別,唔會有人覺得打字係無誠意,因為誠意來自內文唔係字體...

有冇sample?
冇,你小朋友唔同人地小朋友,你apply嘅學校又唔同人地揀嗰間.基本template EK已有,各位再自行演繹啦.

最後祝所有小朋友都入到心儀學校!

hppa    發表於 16-12-8 17:21
adrio    發表於 16-12-7 15:13

Good sharing!

多謝指點!感恩你!

wwchuifamily 發表於 16-12-7 13:08
先利申:我家小朋友PN係waiting求位入,家母以前做過幼兒學校同中學職員
我見到好多人問關於求位信,亦有人PM ...

多謝分享。

Thanks for your share!

wwchuifamily 發表於 16-12-7 13:08
樓主好好人,感謝

我都寫了比心儀個間,我系郵寄的,事關真系冇時間親自交,后來打去問話搵校長,個職員問我貴姓,我講左,佢話系咪XXX 的家長,我話系。雖然都系個句暫時未有位,不過都幾開心呀,起碼一講我姓乜就知我系邊個小朋友家長,證明人地真系有睇過封信,希望自己好運!

thanks for the sharing......

Thanks for sharing

回覆 ilmummy 的帖子

你係有心人,學校亦有心~~祝waiting成功!

回覆 wwchuifamily 的帖子

多謝先

多謝你無私分享

樓主好有心 謝謝你分享

多謝樓主無私分享!

獲益良多

多謝樓主

多謝發求位信的資料的樓主,本來係佛教金麗嘅後備生,現在成功取錄成為下午班的正取生!多謝樓主無私分享!

回覆 monacat286 的帖子

恭喜哂你同小朋友呀~多謝你睇哂呢個咁長嘅帖又覺得有用.

monacat286 發表於 16-12-9 13:51
多謝發求位信的資料的樓主,本來係佛教金麗嘅後備生,現在成功取錄成為下午班的正取生!多謝樓主無私分享! ...
恭喜小朋友,媽咪