用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 過來人分享:有關求位信(字多,慎入)
樓主: wwchuifamily
go

過來人分享:有關求位信(字多,慎入)   [複製鏈接]

Thanks

多谢楼主!你的分享对我至关重要,感激之情溢于言表!

wwchuifamily 發表於 16-12-7 13:08
先利申:我家小朋友PN係waiting求位入,家母以前做過幼兒學校同中學職員
我見到好多人問關於求位信,亦有人PM ...

多謝分享(emoji)

謝謝你的分享。我想請教一下如果我想pm to am.要不要多寫幾封信寄過去呢?其實我已經寫左一封, 回覆說要等到五月之後先知道

Hellowae 發表於 16-12-9 23:59
謝謝你的分享。我想請教一下如果我想pm to am.要不要多寫幾封信寄過去呢?其實我已經寫左一封, 回覆說要等 ...

哈哈,我未試過又求位又要pm轉am呀!你想轉am係咪有好充份理由?小朋友午睡、接送問題呢啲好多K1大校都唔會理,因為可能K2已經硬性規定全部返上/下晝,又有校車安排咁。

所以除非你有非轉不可嘅理由,唔係就唔好又求位又要轉am啦…

如果你已有offer想pm轉am,通常一封都ok,因為都係視乎學校有冇位。

Offer已經有,只係想pm to am. 其實都係冇乜好強的理由。只係接送問題。一定要AM。但係我又好鍾意間學校,如果沒有am. 好大理由放棄!唉...

Hellowae 發表於 16-12-10 13:01
Offer已經有,只係想pm to am. 其實都係冇乜好強的理由。只係接送問題。一定要AM。但係我又好鍾意間學校, ...

其實如果你好鐘意嗰間幼稚園,認同佢地既教育理念,比我點都會讀左下午班先,如申請到即轉上午班就最好,唔得既就開學再寫封信,到K2有位自然會安排。

問題係要諗掂讀下午班接送問題姐

Offer已經有,只係想pm to am. 其實都係冇乜好強的理由。只係接送問題。一定要AM。但係我又好鍾意間學校, ...

A。     ,

哪間學校?

Yes ar...已經留咗位,只再諗清楚時間安排
係sn

Hellowae 發表於 16-12-10 13:23
Yes ar...已經留咗位,只再諗清楚時間安排
係sn

其實SN早出offer都多人放(利申:無去註冊留位),所以如果完全冇辦法諗掂下午接送,不如試吓直接揾學校傾,打去學校話交咗留位費同要求轉am嘅申請,目前未解決到接送問題,因為好想入讀所以打嚟查詢學校有咩方法同建議,一來可以暗示(其實都幾明顯)你接送唔到要放棄,二來學校可能真係同你諗到解決方法咁你咪唔洗煩囉。

可以好肯定佢唔會即刻應承你轉到am,但你有機會因為呢個電話變成排am嘅首位。

謝謝你的建議。真係好好的建議,其實我都係一個好怕羞的媽媽所以唔會諗到咁樣做!謝謝你,我一於試吓!

Hellowae 發表於 16-12-11 23:05
謝謝你的建議。真係好好的建議,其實我都係一個好怕羞的媽媽所以唔會諗到咁樣做!謝謝你,我一於試吓!
...

我依2日會withdraw SN AM offer, 有其他媽媽都會。加油呀!好大機會轉到!

Hellowae 發表於 16-12-11 23:05
...

我依2日會withdraw SN AM offer, 有其他媽媽都會。加油呀!好大機會轉到!

感謝版主分享,我收到6 waiting 1 個reject 後也要開始寫求位信了!

回覆 Hellowae 的帖子

加油呀~樓下媽媽都俾信心你,好大機會轉到嘅!
p.s.我星期六喺九龍塘見到SN賣旗啲小朋友好乖又聰明,希望你小朋友最終可以成功入讀到上晝班!

回覆 wwchuifamily 的帖子

請教我小朋友讀緊第2間n班,係求位信寫唔寫埋上去好?

充裕 發表於 16-12-12 11:49
回覆 wwchuifamily 的帖子

請教我小朋友讀緊第2間n班,係求位信寫唔寫埋上去好? ...
我睇舊post見好多媽媽會寫左先,之後有上學期report就寫第2封夾埋落去

回覆 irismamabbkwok 的帖子

請問第2封信幾時寄會好d

回覆 充裕 的帖子

問題係你寫小朋友讀另一間n嘅目的係咩?如果而家間n老師對小朋友有正面評語或者你好積極支持學校搞嘅活動,當然可以寫入去俾學校知!如果唔係你只寫小朋友讀緊另一間n對求位基本冇幫助!

樓上講有人夾n班評估入去,係ok嘅.但唔洗再加太多其他嘢,一來求位多數睇誠意(on waiting嘅學校都即係會考慮,唔係已經reject咗),二來小朋友太細家長有太多portfolio其實好怪獸...

其實n升K1轉校真係好普遍(有學校冇pn,有人想讀有資助等等等等),所以唔會有學校介意你由另一間n轉嚟.

p.s.第二封可參考原帖可5月頭學校call waiting前寄,亦有人喺n班一出上學期report就寄.兩者唔大分別.

‹ 上一主題|下一主題