用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 會唔會比中一女生自己出街
樓主: MonkeyGirl
go

會唔會比中一女生自己出街 [複製鏈接]

引用:回覆+Yanamami+的帖子 你講中咗我既worrie

原帖由 MonkeyGirl 於 16-12-08 發表
回覆 Yanamami 的帖子

你講中咗我既worried .. 係" 人品 " ..之前諗唔到呢個 term ...就係呢樣好困擾我..
小五六都會比佢去,如同學屋企或去球場踢波,因為我清楚佢同咩人一齊,我好放心,依家上到中一,我完全唔知佢既同學係好係壞,我只可以說,可免則免,除非特殊情況,基本上我都同佢講到明,中三之前唔可以同同學去街,上到中四先講,因為我仔太易受人影響,人地話咩就咩,暫時佢都聽我講。

回覆 popochu 的帖子

佢仲肯聽你講, 都好.

最怕係似我女, 同你challenge ....

不過, 男仔如在球場打波( 不在學校內) , 真的要小心, 由其中一.. 我個朋友個仔, 小學時勁乖, 成績好, 入了Band 1 ,因他打開校隊( 小學) . 到中學時, 就因為落街打波.. 就係甘, 識咗壞份子, 成績月黎月差, 仲要玩到好夜.. band 1 讀唔上, 要轉校..去咗 band 3 學校... 雖然無話讀band 3 係無前途. 但佢由乖既小朋友變咗 甘, 我覺得 waste 咗佢既聰明 , 同父母係會擔心架ma

MonkeyGirl 發表於 16-12-7 12:54
面對青少年, 除了擔心學業外, 還有她的social life. 小女讀緊女校.. 同學多數由自己小學升上 . 基本上不算 ...

掂都要有點社交生活
測驗考試之后比子女去街

emmafish 發表於 16-12-7 15:39
放學行一陣街,但識到時到候返屋企,我覺得ok. 零用$比咗佢就由得佢点使,就算捱麵包儲$買公都由佢,食少餐 ...
我同你一樣, 亞囡成日心思思想同同學去行蘋果商場, 我唔會比, 放假自己帶佢去, 閒日去我覺得嗰度會好雜, 反而假期可能多好似我地呢D家長帶仔女去, 感覺好好多!我都住沙田, 佢話去新城市行吓書局我就會比

gracelam 發表於 16-12-7 16:54
間中一兩次,可以限時兩三個鐘內返家,如果一次都唔批准,母女關係只會越來越差。
我女小六時已經有幾次約 ...

同意,我大女現在中三,中一時已會讓她自己出街,大概一個月一次每次半晝。通常都係行街或溜冰,我覺得沒問題,因為平時她很守規。到現在成績品行都中上。

我父母保守+直升機,到中六先畀我獨自出街(仲要係我偷走唔打電話唔留message,佢地先意識到原來有我自立能力)。
我覺得到中二已經可以獨自出街,不過要報時間、地點、人物,五點翻唔到屋企就打個電話/send message 報平安。到中四就可以完全放手。中一就暫時畀佢行屋企/學校附近的文具舖/書店等。

面對青少年, 除了擔心學業外, 還有她的social life. 小女讀緊女校.. 同學多數由自己小學升上 . 基本上不算 ...

我有俾啊,和同學去街,但一定要預先問準,講好去邊,回家時間、用幾多錢。還要在外打電話給我,交帶好。如果不遵守,例如不依時回來,下次就要停一次。

其實我覺得最重要係同囡囡約法三章,講好左要話比媽媽聽去左邊,話佢知媽媽擔心,所以要有交帶。又可以趁機同囡囡建立信任同信心,溝通多左,就唔怕再大啲會突然反叛或者覺得屋企管佢,早啲比佢知屋企係擔心而唔係管。日頭出街香港都唔太驚,晚夜就要小心啲,晚左返一定要打電話比屋企人知。 同埋趁機教佢交友要小心,識朋友要慢慢識,等囡囡細細個建立多啲經驗都好,如果唔係一路大個都唔識得處理就慘。

叫她們到你家唱k,打機,煮野食,開party,你請客。又可了解多些她們,打好關係。

回覆樓主:

如果只你係屋企附近大型商場行下
食下野,睇下戲我都ok
但唔係常常可以囉~
變成習慣就唔好

brother4 發表於 16-12-7 15:39
手機跟蹤器,原理同GPS定位相同,但安裝後就一旦發現後果。。。

...

請教點set? Thanks

mammy.peace 發表於 17-4-28 00:45

上Google 找*兒童智能gps定位手錶*便可有方法,見淘寶1xx人仔有說明書教點用。。。

你同佢可以係手機裝個apps,大家可以互相睇到對方係邊,我女超無交帶,我話唔裝唔比出街

你同佢可以係手機裝個apps,大家可以互相睇到對方係邊,我女超無交帶,我話唔裝唔比出街

emmafish 發表於 17-4-29 18:10
...

正呀!唔比出街

emmafish 發表於 17-4-29 18:10
...

請問你用咩apps?

其实用app好似放心d?但咪訓練唔到仔女要有交带?而家会講好去边同边个-齐,幾点去幾点番,到達会whatsapp, 遲左番会call我。如果用apps, 乜都唔洗做,久而久之仔女都無呢个习慣~

mammy.peace 發表於 17-4-29 19:42
請問你用咩apps?

life 360
‹ 上一主題|下一主題