用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 請教: K1 小朋友上堂時是否全用普通話上課? ...
go

請教: K1 小朋友上堂時是否全用普通話上課?

小朋友上堂時是否全用普通話上課? 和是否每天都要NET上英文堂?
用家們覺得小朋友讀得開心和學習環境好嗎? 感謝意見

回覆樓主:

全普通話,每日有net。小朋友是愉快學習的,但要接受到大班教學。

回覆 vitatio 的帖子

謝謝, 那你認為小朋友上堂開心嗎? 和大班教學會否忽略了小朋友或對學習有影響嗎?

引用:回覆+vitatio+的帖子 謝謝,+那你認為小朋

原帖由 klay1010 於 16-12-08 發表

謝謝, 那你認為小朋友上堂開心嗎? 和大班教學會否忽略了小朋友或對學習有影響嗎? ...
聽得明白就開心。

klay1010 發表於 16-12-8 10:07

謝謝, 那你認為小朋友上堂開心嗎? 和大班教學會否忽略了小朋友或對學習有影響嗎? ...

我覺得幼稚園階段小朋友都是一般喜歡返學,開心上堂。 只可講大班教學不是for everyone。

我們是廣東話家庭,我仔由出世到2歲都沒有聽說過普通話,現在只是上了大約4個月PN已經懂得小小聴說並回答,如:數1-10 ,謝謝,你好嗎,我不要,等等 etc ,所以我非常滿意了。小孩初頭9月返學都喊得厲害的,並且聽唔明老師的說話,但後來大約在十月中左右,返到屋企就有唱下普通話歌了。原來小孩真係好快就上手,所以唔使太膽心的。英文方面,每日有net 上英文堂,簡單對答亦己無問題。唯一大班,事實會對一些小孩關注不夠的,但一班有3個老師,大約1-12個小孩 1group 有一個老師,還有助教及姨姨在茶點及洗手時段幫忙,我個人覺得是足夠的。

我仔放學返屋企, 都會唱普通話歌, 見佢唱得好開心. 暫時未見大班教學有啲咩唔好的影響.

請問 K1- K3, NET上英文,每日有幾多分鐘?小朋友要外補英文嗎?

Man1118 發表於 17-1-4 10:26
請問 K1- K3, NET上英文,每日有幾多分鐘?小朋友要外補英文嗎?

Net教英文,K1:每日30mins,K2:每日45mins,K3每日1hrs。

有時大班教英文,有時分小組教英文。

外補方面,視乎家長需要,如家長日常用英語溝通,唔晒外補。

回覆:klay1010 的帖子

學校賣小食、看門口的都用普通話