用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給子女在升中時未能成為B1學生家長的資料 ...
樓主: hkpapa852
go

給子女在升中時未能成為B1學生家長的資料

LingChiBaBa 發表於 16-12-8 13:08
SSGC幾時開咗Cat.B subject?

我諗你有睇校務報告, 應該見到支出有項係關於Applied Learning Course

原來St Joseph都有, 2014-2015年校務報告仲提及有建議某幾個學生去修讀 (好似係NCS); 2013-2014年校務報告講明沒有人申請讀Applied Learning Course

不過入得呢D學校既學生家長, 有幾多會願意叫小朋友去修讀應用學習吖!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-8 13:48
我諗你有睇校務報告, 應該見到支出有項係關於Applied Learning Course

原來St Joseph都有, 2014-2015年校 ...
好似最高只可以係4級,所以B1A、B1B學校好少學生會讀,聽講SJC,因為得幾個人讀(包括非華語學生讀既應用學習中文),所以係外判,需要學校批准,然後外去讀。我估SSGC情況類似。

thx for sharing

王家爸爸 發表於 16-12-8 13:55
好似最高只可以係4級,所以B1A、B1B學校好少學生會讀,聽講SJC,因為得幾個人讀(包括非華語學生讀既應用學 ...
因為應用學習唔一定要學校自己攪, 可以外判俾其它EDB指定機構.

不過NCS學既外語係NSS既Category C, 唔算係Applied Learning
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-8 14:10
因為應用學習唔一定要學校自己攪, 可以外判俾其它EDB指定機構.

不過NCS學既外語係NSS既Category C, 唔算係 ...
法文、德文、印度文、日文、西班牙文、烏爾都人呢六種係C類,中文係B類。

hkpapa852  我無留意原來AL有一科係中文添   發表於 16-12-8 14:14

王家爸爸 發表於 16-12-8 14:14
法文、德文、印度文、日文、西班牙文、烏爾都人呢六種係C類,中文係B類。 ...
咁可能SSGSS同SJC都只係開AL既中文, 唔係其它學校咁, 開埋其餘專項科目

啱啱睇番今年DSE既資料, 原來QC都有人修讀應用學習 (2個)

我見培德同聖士提反堂校網都講有ALC,其實會唔會一般Band2/3學校都有安排?學校喺中四升中五先決定俾學生揀?

沉咗底,call 返佢上嚟先

謝謝hkpapa852

thx

又有驚喜

Thank you for sharing useful information to us.

回覆樓主:

thanks 樓主。 而家又知多D la.

早年DSE, Applied Learning最多只當lv 3, 而且搞呢個課程學校要俾錢 (通常join vtc等的外間機構), 學生缺席筆錢會好難處理, 行政功夫繁複, 所以不多學校會大規模搞APL
2018年開始, 考試局會將APL最佳成績, 即達標並表現優異(II),視作lv 4, apl的修讀價值係會高左
APL對難以應付主流選修科的同學黎講是一個幾好的選項,因可發展某方面興趣,成績又可當一科選修
我了解不少修讀APL較上心的學生,通常在校只讀4C+1X,或讀2X但其中一科讀得很比較差
APL通常在週末或課外時間進行,要花的時間不少,所以較少成績好的b1學生會選修

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse ... ategory_b_subjects/
以上網址給大家參考APL的課程