用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 delete
樓主: Nomos
go

delete [複製鏈接]

回覆 HaYi 的帖子

謝謝你的分享
請問你兩個小朋友是什麼性格的?
如果我小朋友是內向形, 很專注學習的, 是否適合sc?謝謝!

Nomos 發表於 16-12-8 11:36
回覆 HaYi 的帖子

謝謝你的分享

Follow

引用:回覆+HaYi+的帖子 謝謝你的分享請問你兩個

原帖由 Nomos 於 16-12-08 發表
回覆 HaYi 的帖子

謝謝你的分享
其實2歲人仔,性格又未必咁快定得晒。我囡返PN時,都係好內向,但學嘢快。响SC頭一個學期,老師都話佢欠主動少說話,但叫我相信佢一定有直私offer的。幸好遇到個好好的班主任和net teacher, 佢哋用咗成個學期嘅時間鼓勵佢,開咗佢把口。到畢業時,雖然仲係較少表達自己嘅想法 ,但起碼都比之前主動,知道咩場合要有咩表現。我囡現在讀女私校,雖然佢嘅offer唔多,但有一間適合嘅就夠了。如果你係target TSL, 咁就要更加用呢3年時間,train up 佢主動,presentable 多點。我唔知你現在那間PN能否幫她一把,但SC train 呢樣嘢係幾好的。當然,家長自己也要下點功夫吧。

引用:Quote:原帖由+Nomos+於+16-12-08+發表回覆+

原帖由 mannitol 於 16-12-08 發表
其實2歲人仔,性格又未必咁快定得晒。我囡返PN時,都係好內向,但學嘢快。响SC頭一個學期,老師都話佢欠主 ...
但你女女係入神校

mannitol 發表於 16-12-8 14:12
其實2歲人仔,性格又未必咁快定得晒。我囡返PN時,都係好內向,但學嘢快。响SC頭一個學期,老師都話佢欠主 ...

我的小朋友和你的有小小相似,偏內向,不是很主動表達果類型。SC重訓練小朋友自理和表達能力。在SC 3年過後,雖未至於脱胎換骨,但都變得勇於表達咗好多(咁當然家庭教育配合亦有幫助)。雖然我地係N無,這亦幫佢考到一D熱門直私嘅offer。

不過,朋友小朋友讀KV (佢鍾意KV重學術), 一樣考到同一間小學。所以,好多嘢無一定的,好睇樓主自己嘅方面和理念,切忌人云亦云,自己做足功課,條路跟番自己的小朋友步伐同家庭情況去行就得...同埋正如我喺之前回覆所言,放鬆D!...大人唔放鬆,小朋友都唔會放鬆到,繼而影響表現。

回覆 mannitol 的帖子

謝謝分享

回覆 mcdonn 的帖子

謝謝分享

HaYi 發表於 16-12-8 07:28
我大的已畢業, 細的己K3, 2個都在羅福道, 在K2暑假去了雅息士道上收費的SC 暑期班, 小朋友又好喜歡個度, 因 ...

你好,我是SC家長,想請教你,我家中沒有姐姐,我也不是ftm, 如果兩樣都唔係單靠學校的英文足夠嗎

引用:我大的已畢業,+細的己K3,+2個都在羅福道,+

原帖由 HaYi 於 16-12-08 發表
我大的已畢業, 細的己K3, 2個都在羅福道, 在K2暑假去了雅息士道上收費的SC 暑期班, 小朋友又好喜歡個度, 因 ...
請問有沒有自己在家先教多一点中英數学術(如设有外補),因考p 是k2下学期(4,5月etc..)到k3上学期,而考的好像已是p1部份程度,這時期如只跟st cat 教的,夠不夠考p 呢?烦請给些經驗意见。

‹ 上一主題|下一主題