用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得 vs SFA?
樓主: damonho
go

聖公會聖彼得 vs SFA?  

IloveJJ 發表於 16-12-21 11:03

為咗你呢個咁準確既題目,專登數咗阿仔份卷。
小一的嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-12-21+08:48+ 又

原帖由 retriever 於 16-12-21 發表
本來討論區係討論,百家爭鳴。

唔知幾時開始,有一撮人話討論區是用來揾硬資料,又有用家話非用家無資格 ...
當年我D非用家8番黎既料,都俾某D初小用家強烈質疑,到現在,D中高小用家改左口了

回覆:IloveJJ 的帖子

我估,無論參考乜乜都好,SFA要求水平應該係高D既,只係無乜需要去神化佢啫

回覆 IloveJJ 的帖子

其實教得深唔深唔問題, 我只係覺得, 如果一間係標榜教深教快既學生, 學生出到嚟既表現唔係好過D無教快教深既學校一截, 咁到底為乜?

mannewliv  同意!  發表於 16-12-22 11:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-12-21 11:51

其實唔同時期唔同年級既程度都唔同。我細仔今年升小一(朋 ...
我地係絕少理會乜程度既...程度係學校會處理既野....只有係跟唔跟到...跟住學校進度
比應該一般要識既去教深D....到最終係咪有實質用途....有既都係學校會搞掂既...

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-12-21 11:10
當年我D非用家8番黎既料,都俾某D初小用家強烈質疑,到現在,D中高小用家改左口了

...
有時係當局者迷,有時用家未必唔知,不過搭緊同一條船無理由想佢沉。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-12-21 11:14
我估,無論參考乜乜都好,SFA要求水平應該係高D既,只係無乜需要去神化佢啫

...
我都覺得係,咁啱識著2間嘅學生(先旨聲明唔多)都唔算好標青,不過都好乖巧就真。

IloveJJ 發表於 16-12-21 11:56
咁呢…我就覺得第一,佢哋考到既學校係好過我哋既!所以我都叫樓主睇派位來揀讀邊間;第二,我又唔敢話我哋 ...

大家留意下,無論哪校,如果話某校谷,好多用家出來反對, 如果話唔深,又好多出來反對。

即谷係貶詞,但夠深又係好野。

IloveJJ 發表於 16-12-21 09:58
對呀!佢就係呢種家長啦!自己作句、作文俾個女背。unseen dict也預備,不過佢都話現在小四unseen dict已是 ...

我覺得學校谷唔谷、深唔深好睇小朋資質及家長背後所發的功,好似你朋友,unseen dict 都可以溫書、測考造句又可以自己估題,出了起碼超過 100% 的努力,這樣的孩子只要資質不差,無論讀那間學校,應該也不會覺得深。正如以大人角度去看那些試卷,一點也不深一樣。

my pals 本書不算深,而且老師有講過測考可能只有 5% 同書本有關。所以小朋友只要語文出平高,字詞範圍廣,小心,grammar 好,要考 A 一點也不難(85 分已是 A), 但要考 95 分應該也不易。

hkpapa852 發表於 16-12-21 11:14

其實教得深唔深唔問題, 我只係覺得, 如果一間係標榜教深教快既學生, 學生出到嚟既表 ...

其實升英中有八十幾%,學術個底打得好,SFA升中後學生大多成績好好,我覺得值得,

hkpapa852 發表於 16-12-21 11:14

其實教得深唔深唔問題, 我只係覺得, 如果一間係標榜教深教快既學生, 學生出到嚟既表 ...
無錯,重點係學生出黎係點,包括品德成績等

對呀!佢就係呢種家長啦!自己作句、作文俾個女背。unseen dict也預備,不過佢都話現在小四unseen dict已是 ...

unseen dictation,  係咪老師會讀邊段,細路默邊段❓

unseen dictation,  係咪老師會讀邊段,細路默邊段❓