用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得 vs SFA?
樓主: damonho
go

聖公會聖彼得 vs SFA?   [複製鏈接]

回覆樓主:

唔排除有"勁人"可以只靠勤力, 不過, 實際唔知人地考幾分.
實際上SFA份卷需要思考的地方會較多, 無可能有得"死讀".
英常識有些不是常用字, 理解錯便無分.
Science 也是.

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+16-12-16+15:42

原帖由 mimi222shi 於 16-12-16 發表

如果津校程度咁高(前文指英文), 會否一早已是"神津"呢?
英私 同 中津既比較??

IloveJJ 發表於 16-12-16 16:06
我只是朋友孩子讀SFA,我說的都是她們說的,既然這裏已有SFA家長,我就不再發表了!
...

SFA公認全港最深程度的其中一間小學,點會是勤力就得?有冇看過教科書及今年的測驗卷?今年小一第一份中文測驗已經有七頁紙,三篇閱讀理解,50分鐘完成,是不讀卷的。

IloveJJ 發表於 16-12-16 22:13
你有你的睇法,你可以隨便發表。但你無權唔俾我朋友咁樣覺得。反正我兩個朋友,有三個小孩在讀,兩個小四 ...

我邊句說話令你覺得我吾比你朋友覺得,我也是表達我的感想,我發覺在BK要反駁人地的言論系吾得既,你評論人地可以,人地評論你又話人吾尊重你,我係用家,寫下真實的情況都吾得,可笑!

我仲未明"勤力"同"思考"有乜衝突??...兩者係現實世界不能並存??
我朋友既小朋友就肯定係勤力....係SFA全A畢業....但又唔覺得佢只係靠思考去考試...全A係咪叫做高分 ??  

絕對冇衝突,但樓上之前話在SFA讀書只要勤力就得,考作文又可以一早預備,而讀聖彼得讀不是勤力就得要好有思考,我才回覆,我覺得樓上有留言是降低SFA的意思,神化聖彼得。

唔使思考?係 SFA 唔好講考試,部分功課都唔做唔到!

回覆:mcl203 的帖子

又產生另一疑團,究竟現實世界,測考功課係咪要附加要有思考原素,莫非思考只係存在係某或某些學校當中,而另外某或某些學校只存在死記,又去到高小階段,回望四週,會否另有睇法??

又似乎早年D網友尚在初小階段,分享係某小學係相對輕鬆又壓力細,唔使補習云云,成績又好,現到中高小,分享已变成要積極投入參與去力求好成績,當年分享會否客觀D更適合??

mokimui 發表於 16-12-16 20:26
SFA公認全港最深程度的其中一間小學,點會是勤力就得?有冇看過教科書及今年的測驗卷?今年小一第一份中文 ...
我想問, 係7頁14版紙定係4頁版紙既題目呢?

如果係7頁4版紙, 的確算多, 如果係得4頁7版紙, 其實測考量比不少官津小學還要少

話說我認識不少官津小學既家長, 佢地小朋友小一上學期既第一次測試, 中英數3科既卷都有10-12版, 常識8-10版. 中文卷有3題50-60字閱題理解, 英文有2題50-60字閱讀理解.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-20 11:25

如果係7頁4版紙, 的確算多, 如果係得4頁7版紙, 其實測考量比不 ...

評估七版紙,約二佰字的閱讀理解三篇,其他項目有不供詞填充,標點,擴充句子,重组句子,聯句等.....五十分鍾完成

hkpapa852 發表於 16-12-20 11:25

如果係7頁4版紙, 的確算多, 如果係得4頁7版紙, 其實測考量比不 ...

中文字的size 是0.5cm一個字,每版紙字的是非常密,我沒有認真看其他學校的卷,不知版數同字的密度有冇關係。

IloveJJ 發表於 16-12-17 10:35
我絕不是要神化聖彼得,我說的話亦從沒有評語(邊間叻、邊間好),我只是將事實(有幾多功課、派位如何、朋友 ...

聖彼時有一樣一定好過sfa,就係唔駛錢。

看雙方球來球往,係某方覺得對方用字看扁了自己學校。有時用家係敏感d...

btw,順便問下軒官(灣仔)同 SFA大家又點 vs?

IloveJJ 發表於 16-12-21 08:48
又嚟?
其實我覺得家長如果不要咁敏感,呢個討論區先有多啲有用資訊。
軒官我唔識。

本來討論區係討論,百家爭鳴。

唔知幾時開始,有一撮人話討論區是用來揾硬資料,又有用家話非用家無資格講。

其實唔同位置有唔同視角,多角度先係好野。

mannewliv  絕對同意,百家爭鳴好重要,大家唔好太敏感  發表於 16-12-22 11:38

IloveJJ 發表於 16-12-21 08:57
你又嚟?!
我剩係記得我仔學校係三篇閱讀理解、不供詞填充。但呢樣又未夠比較喎!
SFA一次測兩課, ...

以我所知,SFA 一般中文測考是 4-6 課課文,這幾課課文會考不供詞填充(大概20%),餘下80% 就是所有做過的工作紙及練習。

至於測考有供詞作句,就未試過。之前聽過有老師說,有家長 unseen dictation 也會幫同學溫習的(家長自己估範圍去溫),你朋友是不是這種家長,所以將做過的工作紙上所有詞語也造了例句給小朋友記?至於工作紙及練習上做過的詞語,測驗會不會再出,這我就沒有惟意了。
‹ 上一主題|下一主題