用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教荃灣方方用家
go

請教荃灣方方用家  

今日收到荃灣方方pn offer, 請問有用家可以比d意見嗎?覺得學校老師有冇愛心?英文ok嗎?n班有冇net教同每日英文時間有幾耐?
唔好意思咁多問題,真心請教,謝謝!

回覆樓主:

恭喜你!衷心講,真係一間好學校,我小朋友讀得好開心!老師有heart!

回覆樓主:

syllabus

http://www.funful.hk/regular-assessment-ch?lang=zh-hant#tab-1

回覆 am621 的帖子

Thanks so much!!請問你既小朋友讀完之後 英文對答ok嗎?

#### 發表於 16-12-6 23:07

Thanks so much!!請問你既小朋友讀完之後 英文對答ok嗎?
8月中開學, 到而家得哂 "人,口,手,刀,山,石,日,月,雨,水,鼻,腳,魚......."
數字one to ten,
英文 A to M

每日好似25分鐘NET
一星期兩堂普通話
認得哂所有顏色
基本上佢識英文多過中文..........

硬件方面
學校好乾淨
老師超nice
囝好鐘意返學
開學頭兩個月
老師基本隔日打來
報告染在校情況
(可能我地遇到好老師, 其他唔知)

除學費外無雜費
包荼點及餐具
家長咩都唔洗理
一年幾次旅行或活動
適合在家父母

佢最近in學校
已經完全明白NET指令(佢自己玩野另計)
答方面中文可全句
英文始終不是母語
偶然會單字

但整體來說對方方pn非常滿意
特別係佢小班教學
老師可加倍照顧

以PN來說
家長自己教都非常重要
但中文字我地真係唔識點教
但佢地又有佢地方法.....

總結
方方不是名幼
亦可能有啲out
但傳統總有佢好處

若非囝已成功考獲九龍塘英普K1
我都不會轉

對你選擇有否幫助?
你問英文對答是否ok,
相信你都重視語境
但方方始終不是英普
除非你讀國際班會(全英)

多謝你咁詳細既回答呀!冇錯呀我幾着重語境,因為屋企比唔到佢,所以希望學校可以學到
不過聽完你講都好放心,小班教育我好鐘意,老師都好似有耐性有愛心,所以應該會交留位費,Thanks so much!

happywedding 發表於 16-12-7 13:10

多謝你咁詳細既回答呀!冇錯呀我幾着重語境,因為屋企比唔到佢,所以希望學校可以學到

最近一次面試
老師用普通話
你可以把小狗放到藍色屋子
那可以把小貓放到紅色屋子

我地無特意教過普通話
佢識聽識做

證明方方pn普通話教授都ok

K1我唔知
但pn絶對ok

happywedding 發表於 16-12-7 13:10

總括方方未必最好
但絶對係進可攻退可守的學校

祝好運

am621 發表於 16-12-7 13:22
最近一次面試
老師用普通話
你可以把小狗放到藍色屋子
明白! 本來仲諗緊寫信去轉國際班,但聽你咁講,又覺得本地班學曬2文3語都好吸引!Btw, 你囝囝好叻呀,k1考到九龍城邊間? 應該好好啦如果唔係都唔會轉,恭喜曬!

happywedding 發表於 16-12-7 13:28
明白! 本來仲諗緊寫信去轉國際班,但聽你咁講,又覺得本地班學曬2文3語都好吸引!Btw, 你囝囝好叻呀,k1考到 ...

國際班無中文架
係堅國際

考到sc
其實無話叻唔叻
緣份而已
其他面試佢好多都唔合作

happywedding 發表於 16-12-6 20:36
今日收到荃灣方方pn offer, 請問有用家可以比d意見嗎?覺得學校老師有冇愛心?英文ok嗎?n班有冇net教同每 ...

我由N讀到現在K1,是十一月細B,小朋友很喜歡返方方,而且N班已識唱好多英文兒歌,N已學晒a-z, 1-20(英語),K都只是開咗學幾個月已識唸詩,自理亦可以自己穿衫褲鞋,除鈕扣鈕,所以,有時不要只著眼學術,自理及身心發展也很重要,要有心理準備K1下學期會開始谷,K2開始默書,現在K1功課就仍是連線,填色,校內會開始寫英文字,至於谷唔谷就睇返個人選擇,始終有人喜歡谷,有人喜歡happy school,亦都要睇返小朋友學習情況,我會以各方面衡量,坊間更谷的學校都仍有好多,至少方方唔會假期要做十幾廿份功課,我會用各方面屬於平均以上來形容方方,進可攻退可守的學校,照顧細B很有經驗,佢係屬傳統型教學,品行都會執得幾嚴,亦會有上台表演機會俾小朋友,但如果想活動教學那種就要考慮清楚喇,希望可以幫到你了解多D

本身方方有2間國際學校俾讀國際班學生直升,另學生有升去喇沙小學,嘉諾撒聖瑪利,瑪利諾修院學校,德望學校,嘉諾撒聖加,播道,因為始終自己本身有自家小學,所以學校都低調不向外公佈,佢地一向作風,咁多年都無改,希望可以俾你for reference

多謝各位用心的回答!
現在真係15,16唔知寫唔寫信轉班好。。。
好想佢英文好,所以覺得國際班好吸引,但又唔想佢一d中文都唔識,小學都唔打算讀國際,想升傳統小學。。。
請問k1-k3國際班都係全英冇中文的嗎?
如果讀得好想佢一直讀落去,k1唔轉校

janiejaniejane 發表於 16-12-7 21:48
國際班係全英文,每星期只有一堂廣東話一堂普通話。你可以考慮k1先轉雙語班甚或轉校。反正其他冇讀n班嘅小 ...
明白曬! 多謝你既意見! 會寫信去試下睇下轉唔轉到國際班!
不過老公覺得國際只有下午班,所以轉唔到都未必係壞事,所以隨遇而安喇!
反正綜合大家既意見,依家對方方都充滿信心,本地同國際班各有各好,都鐘意!

alanjordan 發表於 16-12-7 15:39
我由N讀到現在K1,是十一月細B,小朋友很喜歡返方方,而且N班已識唱好多英文兒歌,N已學晒a-z, 1-20(英語) ...
多謝你既資料提供呀!令我了解更多,thanks!!

am621 發表於 16-12-7 13:44

國際班無中文架
多謝你既意見呀!希望你仔仔係新學校學習愉快!!

Btw,方方的家長們都好友善呀
大家都不厭其煩 打咁大篇文章比左咁多資料我 好感激!

happywedding 發表於 16-12-7 22:04
多謝你既資料提供呀!令我了解更多,thanks!!

補充少少,如果將來會讀國際學校,咁國際班會好適合,因為真是會全英語,但如果會打算都是本地小學,咁雙語班會好D,有中文教,唔洗自己屋企教,我本身考N是國際班亦收咗,之後考慮返將來都是target本地小學,所以都是寫信轉返雙語班