用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教荃灣方方用家
樓主: happywedding
go

請教荃灣方方用家   [複製鏈接]

alanjordan 發表於 16-12-7 22:28
補充少少,如果將來會讀國際學校,咁國際班會好適合,因為真是會全英語,但如果會打算都是本地小學,咁雙 ...
明白! 我打算升本地小學的,但n班都會試下國際先,想佢英文打好個底,因為本身自己英文麻麻唔敢教佢,唯有寄望學校
不過到k1多數會考慮轉返雙語班

happywedding 發表於 16-12-7 22:40
明白! 我打算升本地小學的,但n班都會試下國際先,想佢英文打好個底,因為本身自己英文麻麻唔敢教佢,唯有 ...

咁要留意返,有可能會waiting list,未必即時轉返雙語

曾讀荃灣方方PN 超細b 十分喜歡呢間學校 主任 班主任 NET 隔離班老師 嬸嬸 全部都認得各學生名字 並講得出我小朋友嘅特質/學校趣事 好親切 教嘅嘢好深 尤其中文認字 但小朋友又吸引到 雙語班7成時間用英文 好快已可英文句子溝通 唯一缺點:貴絕荃灣

阿仔上年響方方讀左一年N班,我覺得好好!
老師同姨姨都好有愛心,真心感覺到佢地好關心小朋友。
程度方面亦算高,中文,英文,普通話都教得好全面
小朋友返左一年學,自理能力好左,對師長好有禮貌
今年轉左去學卷幼稚園之後,完全感覺到阿仔正在倒退中...
尤其係學術方面...
但坦白講因為有兩個小朋友,學費真係負擔唔來...
如果有能力真係好想俾佢繼續讀
我個仔依然好掛住方方的老師,成日提起佢地...

#### 發表於 16-12-7 22:40
明白! 我打算升本地小學的,但n班都會試下國際先,想佢英文打好個底,因為本身自己英文麻麻唔敢教佢,唯有 ...
如果打算讀返本地小學,雙語班會比較適合因為國際班係唔會教中文
本地小學中文程度都幾深
如果只上國際班唔學中文,可能會跟唔上本地小學課程
到時候便焗住要幫小朋友搵國際小學...

我仔都係超細b, 有方方雙語am offer, 之前都15 16, 而家睇到咁多用家既positive feedback, 可以安心交留位費了

happywedding 發表於 16-12-7 22:02
明白曬! 多謝你既意見! 會寫信去試下睇下轉唔轉到國際班!
不過老公覺得國際只有下午班,所以轉唔到都未必 ...

國際班有上午班

siubobo0051 發表於 16-12-7 23:33
我仔都係超細b, 有方方雙語am offer, 之前都15 16, 而家睇到咁多用家既positive feedback, 可以安心交留位 ...

如果你是超細B,咁方方好適合,因為當其他好多學校都歧視細B,唔肯投放時間及資源俾細B時,方方係完全唔會介意細B,相反會更細心及有耐心俾細B(因為真是細好多)我囡讀N班時我很舒服,好放心,因為學校會主動聯絡家長講返上學情況,唔洗家長掛心,而且我是要返工放好夜,真是無咁多時間搞親子嘢(有D學校會成日親子功課,親子活動)

alanjordan 發表於 16-12-7 23:56
如果你是超細B,咁方方好適合,因為當其他好多學校都歧視細B,唔肯投放時間及資源俾細B時,方方係完全唔會 ...

我想問你上面講佢升小嘅資料係咪學校提供㗎?

happywedding 發表於 16-12-7 13:28
明白! 本來仲諗緊寫信去轉國際班,但聽你咁講,又覺得本地班學曬2文3語都好吸引!Btw, 你囝囝好叻呀,k1考到 ...

方方同其他學校唔一樣,國際班係唔教中文生字的。係適合讀國際學校的小朋友。

janiejaniejane 發表於 16-12-8 08:31
我諗好易轉,因為佢得好少學生

K1前講定到時轉雙語班就okay

原本已經諗住轉國際,睇完你地意見之後又15,16tim...

happywedding 發表於 16-12-8 10:37
原本已經諗住轉國際,睇完你地意見之後又15,16tim...

你可以先諗打算將來讀咩小學先,因國際班係無中文教,至於升校資料是直接問D家長,因為我坐校車可以問到D高form的媽媽,同埋有D就是本身同學仔的哥哥姐姐都讀方方,所以可以問到

想了解每期雜費約幾錢? 學費每年增幅得多嗎?

alanjordan 發表於 16-12-8 12:11
你可以先諗打算將來讀咩小學先,因國際班係無中文教,至於升校資料是直接問D家長,因為我坐校車可以問到D ...

那可分享升學資料嗎?

kukarma 發表於 16-12-10 00:04
那可分享升學資料嗎?

本身方方有2間國際學校俾讀國際班學生直升,另學生有升去喇沙小學,嘉諾撒聖瑪利,瑪利諾修院學校,德望學校,嘉諾撒聖加,播道,因為始終自己本身有自家小學,所以學校都低調不向外公佈,佢地一向作風,咁多年都無改,希望可以俾你for reference

回覆樓主

想請問各位媽媽們,荃灣海濱方方N班,半日學費是大約6千一個月嗎?雜費呢?比10個月還是12個月?

katieso 發表於 17-9-30 18:03
想請問各位媽媽們,荃灣海濱方方N班,半日學費是大約6千一個月嗎?雜費呢?比10個月還是12個月?
...

現時半日學費$4960,雜費$2950 (包埋書包茶點書本費)校服另計,交足12個月
‹ 上一主題|下一主題