用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖芳濟各, 聖家勒 應如何選擇
go

嘉諾撒聖芳濟各, 聖家勒 應如何選擇 [複製鏈接]

中西區B1尾學生, 嘉諾撒聖芳濟各, 聖家勒 應如何選擇. DSE成績哪間比較好.謝謝

請指教
   2    0    0    0

55104035 發表於 16-12-6 17:04
中西區B1尾學生, 嘉諾撒聖芳濟各, 聖家勒 應如何選擇. DSE成績哪間比較好.謝謝

請指教 ...

兩間都係好學校,邊間近,讀邊間。

王家爸爸 發表於 16-12-6 17:09
兩間都係好學校,邊間近,讀邊間。
x 2 ~~~~~~~~~~~~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

請問入大學率呢? 現在頭大, 因為我怕自行入了.

elbar  煩   發表於 16-12-6 19:13

回覆:55104035 的帖子

甲一聖心,甲二(真光,聖芳濟各,聖嘉勒)

55104035 發表於 16-12-6 18:05
回覆 王家爸爸 的帖子

請問入大學率呢? 現在頭大, 因為我怕自行入了.

點解怕自行入? 老實講如果真係B1尾,自行入既機會好低。

英華女,聖反女子better than聖嘉勒

回覆 王家爸爸 的帖子

有直屬中學 , 但怕入不到, 所以煩惱中,

聖芳濟各 和 坑真只可在甲部用? (小學是中西區)

聖嘉勒就是地點比較隔涉 (但屬中西區)

所以想請教一下大家

回覆樓主:

咁睇,如個係 b1 頭學生,入到任何一間,都會係頭果浸,如個係 b1中,去到多 b1A 生嘅學校,可能會係中下遊,如是隻你推算下其它可能性。但,band1 學生去到 band2 學校,就多數會係成績頭果浸。

所以,不如你諗下夠竟邊間啱佢,而要間學校肯要你,再做個決定吧。

ALARMCLOCK 發表於 16-12-7 10:13
回覆 王家爸爸 的帖子

請問如果入英華女,聖反女子和聖嘉勒,入到其中一間也应該開心。三间學術水平也一樣 ...
佢哋之間既整體學術水平當然有一定差距,但係對個別學生基本上係一樣咁好。如果三間都有機會入既話,睇你鍾意做英華女考得比較後,定係聖反女子和聖嘉勒考得比較前既學生。

55104035 發表於 16-12-7 12:20
回覆 王家爸爸 的帖子

講真如果有直屬中學,又怕入不到,基本上小朋友最多都係B1尾(係B2既機會好大),基本上自行聖芳濟各、坑真、聖嘉勒既機會都唔高(唔敢話完全無機會,但係可以話幾低下)。
建議你填表前先參考過去兩年,級中排位接近既派咗去邊,再作打算。

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 有直屬中學+,+但怕

原帖由 55104035 於 16-12-07 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

若你係聖心,我估,直小生自行和甲部只可以揀你心儀 及 相對Banding更高既中學, 乙2穩陣D就揀保險線中學。

若直中升唔番,好大機會係B3組別 或 B2組別但隨機號碼唔靚。直小生基本上係可變策略唔多,除非你唔意願升上直中,自由度會大好多。~~~

只怕SC在甲收了而失去大抽獎的機會
‹ 上一主題|下一主題