用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖芳濟書院(大角咀)
go

聖芳濟書院(大角咀) [複製鏈接]

請問大家點睇聖芳濟呢,睇完開放日仔好鍾意,但又見佢dse成續普通,有無前輩有咩睇法呢,同同九華相比只知聖芳濟無咁free,一頭霧水中
   4    0    0    0

我都想知牙

Nicolesze 發表於 16-12-6 16:33
請問大家點睇聖芳濟呢,睇完開放日仔好鍾意,但又見佢dse成續普通,有無前輩有咩睇法呢,同同九華相比只知 ...

你囝囝鐘意聖芳濟咩呀?我都想亞囝鐘意,但偏偏佢嫌校舍好細,佢d同學都係咁諗而唔鐘意
個人認為九華同聖芳濟兩間內外條件都好唔同,如果成績好超卓梗係揀九華⋯⋯

kat.tao 發表於 16-12-28 02:26
你囝囝鐘意聖芳濟咩呀?我都想亞囝鐘意,但偏偏佢嫌校舍好細,佢d同學都係咁諗而唔鐘意
個人認為九華同聖 ...

認同。九華吸引力比較大,如果是band 1男仔。會先選九華。

回覆 kat.tao 的帖子

同仔一齊睇簡介會,佢好鐘意,可能校長簡介會時強調唔想成日同細路講住罰,自由=自律,所以仔都幾受,至於校舍大細唔係我地主要考慮因素

Nicolesze 發表於 16-12-28 11:45
回覆 kat.tao 的帖子

同仔一齊睇簡介會,佢好鐘意,可能校長簡介會時強調唔想成日同細路講住罰,自由=自律 ...
我仔都係聽到校長話自由,就叫我唔使睇第二間~

kkhon  冇prefect自由同自律  發表於 17-2-3 18:24
Nicolesze  咁最終有無填自行呢  發表於 17-2-3 17:26

Nicolesze 發表於 16-12-6 16:33
請問大家點睇聖芳濟呢,睇完開放日仔好鍾意,但又見佢dse成續普通,有無前輩有咩睇法呢,同同九華相比只知 ...
九華始終高一綫。

回覆 Nicolesze 的帖子

Nicolesze  咁最終有無填自行呢  

今年無,過兩年後先有機會…

進爸爸 發表於 16-12-28 07:41
認同。九華吸引力比較大,如果是band 1男仔。會先選九華。
同阿囝個年,有D家長自行無得in 九華,只in 聖芳濟(in 100人), 最後填表乙一聖芳濟, 派位後就發現考得後過他都入到九華.

其實睇返SFXC近年的公開試成績,已經不太是BAND 1,是因為政府暫時不修訂語言政策才令他保住英中地位。如果真的是BAND 1,可以不考慮這一間。

這幾年差了, 是因為男仔中文同通識語文方面未達標, 以前中七入大學可不計中文科, 現在DSE 計中文同通識, 變相削減男仔入大學機會, 近幾年 D人簡IB讀.

全港通識合格率有9成,其實很少英中學生會在通識不合格,如果不合格也是他的問題。再者,不少大學課程以最佳5科計算,就算通識分數較低,也可以不計算這科。

其實最害人的是中文,全港3級以上只有約55%。

通識全港88.7%  達2+ 以上,
5+ 男仔 1861人 (34.64%) 女仔 3512 (65.36%)
但中大大部份科計 4C+2, 但今年才改了大部份計BEST FIVE.
男仔將會多了入大學機會

聖芳濟書院
2015-2016 school annual report
F.6 graduates   
No. of graduates (2016) 156  
Admitted to local degree programmes 70 (45%)

genpub 發表於 17-2-5 14:38
全港通識合格率有9成,其實很少英中學生會在通識不合格,如果不合格也是他的問題。再者,不少大學課程以最 ...
中文真係死亡之卷。雖則身為中國人, 我都覺得一定要識中文。但有時都諗,除非入u後讀同中文有關嘅科目。否則科中文入到u後, 其實有幾大作用?!

跪求大家可否提供上年大角咀聖芳濟面試資料資料🙏
‹ 上一主題|下一主題