用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

學券幼稚園有不少也有名氣、教得好

讀學卷省下的錢,絕對可以用返落小朋友身上,例如不少人批評學卷幼稚園英文不足,但省下的學費,絕對可以幫佢報很多英文班

有政府的資助,為何不用?我哋兩公婆加埋每年交近二十五萬薪俸稅,兩個小朋友加埋每年攞返政府五、六萬,感覺好些

學卷幼稚園可以令小朋友接觸不同階層的人,不止是有錢人,正如自己有私家車,亦經常會同小朋友坐巴士、地鐵

adrio  Well said,support,all my friends also raise the issue to policy address every yr.  Allowance:money$$   發表於 16-12-14 09:06
hppa  Very normal. Every parents have their own consideration.  發表於 16-12-12 20:45
   15    0    0    0

回覆:popcorncat 的帖子

請問你小朋友讀邊間較好的學劵幼稚園?

回覆:自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:

好幾間學券幼稚園上中下產都會趨之若鶩的,有什麼出奇!

宮二 發表於 16-12-6 13:54
好幾間學券幼稚園上中下產都會趨之若鶩的,有什麼出奇!

贊同,黎姿啲女讀嘅幼稚園都係有學卷嘅請問有乜咁特別?

回覆:popcorncat 的帖子

我原本都係俾小朋友上學卷幼稚園,但那間程度較淺,英文普通話都不夠,變相要出去補,但我冇咁多時間再揾人送出送入,補習的錢都要$3000, 我亦沒有時間教,所以最後決定讀私校。 最攪笑係當初最反對讀私校的爸爸,他跟你一樣,認為不用浪費金錢在學費上,現在卻是舉脚讚成讀私校的人,真係吹漲。 當然市面上有好學卷,問題係你小朋友考唔考到。

ho_yan2406  我同你一樣,冇時間帶出帶入  發表於 16-12-14 00:35
hppa    發表於 16-12-12 20:46

nic_bb 發表於 16-12-6 13:58
贊同,黎姿啲女讀嘅幼稚園都係有學卷嘅請問有乜咁特別?

黎姿囡囡邊間?

每年交近二十五萬薪俸稅不是中產,是高層

hppa    發表於 16-12-12 20:47

係囉, 都唔知邊啲先係出名的學劵幼稚園

我覺得讀私立與否同target 小學中學有關D, 反而同家長是否中產冇必然關係.

如果小朋友有二十五或以上神名津分, 真係唔讀幼稚園都可以
如果小朋友得10或15分, 又想考直私, 私立幼稚園往往會裝備得小朋友好些, 家長群又目標一致些, 大家更易share經驗.

外補就私立同學卷幼稚園都不少, 只是學卷可能去上拚音班, 私立可能去上drama 班, 所費都不會少.  

搭巴士都唔一定係窮人,讀學券都唔一定系草根階層,咁細個讀書都要諗咁多階級中產不中產,同學係有錢定無錢,太現實啦呱!

如果錢係一樣洗咁多 (私校學費 / 資助學校+補習費), 當然唔係問題. 我個人覺得問題在於時間及效果. 我唔想個仔返完三小時學, 再抽半天去補習社, 變相時間用多咗, 搵人接送絕對係問題. 另外就係效果, 我覺得出面補習社學, 點都及唔上學校裡面的老師+同學, 個語境令我個仔講多D英文. 有D小朋友, 在學校會多D同同學老師講野, 但一兩小時補習社就未必咁積極去開口. 當然呢個係個別問題, 但我主張group埋係同一個三小時學, 個效果好好多, 時間又省下.

ho_yan2406  同意  發表於 16-12-14 00:36
3hearts  agree  發表於 16-12-6 22:23

回覆樓主:

無關係,我地一直都無想過讀私校幼稚園,因為好既學卷幼稚園都好多,興幸兩兄弟都考到!

有子彈唔一定即刻狂發,留番大D先再發都得

bonmom  agree  發表於 16-12-15 09:46

我驚我個仔唔爭氣, 大D既時候, 我有子彈都無機會發 寧願宜家搏一舖, 睇下打唔打得好個底..

dreamdream081 發表於 16-12-6 14:55

Del

dreamdream081 發表於 16-12-6 14:55

有無計埋provisional tax? 如計埋,每月每人六萬到,咁係中產嘅

但無計埋,即每月每人係十二萬,就肯定係高層/有錢人

回覆:HaYi 的帖子

同意,因為小學得15分,博唔過大抽獎,才不得不放棄學券學校。講真,學券中很多好學校,又不用給錢,誰不喜歡呢?但現實是小學點算?唉,好無奈,

uncle13 發表於 16-12-6 14:10
我原本都係俾小朋友上學卷幼稚園,但那間程度較淺,英文普通話都不夠,變相要出去補,但我冇咁多時間再揾人 ...
你小朋友原本上學卷幼稚園, 就算程度較淺, 相信都唔會完全學唔到嘢, 亦可以當比小朋友玩下, 唔會嘥㗎,  三千蚊出去補唔夠咪用夠五千, 再唔係請多個工人帶去補

lily1995 發表於 16-12-6 15:36
我驚我個仔唔爭氣, 大D既時候, 我有子彈都無機會發 寧願宜家搏一舖, 睇下打唔打得好個底.. ...

講真, 如果子彈有限, 更唔應該在幼稚園發, 最有效是在初中之後

Guaichu    發表於 16-12-7 11:09

woodyniu 發表於 16-12-6 15:53
同意,因為小學得15分,博唔過大抽獎,才不得不放棄學券學校。講真,學券中很多好學校,又不用給錢,誰不喜 ...
same case, 15分加上吾係住名校區, 大抽獎無咩希望, 如果而家吾谷真係怕將來要用更多更多的子彈先補救到

回覆 woodyniu 的帖子

言下之意, 讀學券就未必考到好的小學嗎?
‹ 上一主題|下一主題