用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

回覆樓主:

父母未必是最好或好有錢
但會把自己最好的畀子女
大家共勉

keyuni    發表於 16-12-10 12:35

wellmax 發表於 16-12-9 10:35
其實樓主無謂challenge 呢度既jm . 每人想要的,價值觀不同,好難話邊個啱邊個唔啱。有人手揸幾層樓,都唔 ...
絕對同意,我們成長的年代有不少同學屋企都好窮,可能係無錢儲嗰d,但有心的父母總會在百忙中抽時間陪子女,俾錢佢哋學1-2個興趣班,等佢地在同學之間不會自卑。這些孩子雖然缺乏資源,卻都成才了,而且都懂得感激父母,會俾唔少錢屋企人去改善生活。我是打從心底裡由衷佩服這些父母的。

Koala0000 發表於 16-12-9 13:33
呢個話題我應該都有發言權,因為(i)我地兩公婆都系專業人士,自己交既稅同樓主家庭差唔多,老公交幾多就 ...
Thanks for your good sharing!!!

呢個話題我應該都有發言權,因為(i)我地兩公婆都系專業人士,自己交既稅同樓主家庭差唔多,老公交幾多就 ...

所以其實讀學卷的有好多有錢人
並不如樓主說 是其他階層

sonion 發表於 16-12-7 08:57
樓主可否不要以錢來衡量一切 ?
直頭似曬身家

引用:呢個話題我應該都有發言權,因為(i)我地

原帖由 Koala0000 於 16-12-09 發表
請問你是否指灣仔區?

wwchuifamily  舉例係聖心聖士提反,中環返工,咁一定係中西區啦.如果住堅道/羅便臣道附近,根本所謂街坊幼稚園都好高質素...   發表於 16-12-9 15:17
acfun  似中西區喎  發表於 16-12-9 14:39
hilarybb  我都估湾仔,哈  發表於 16-12-9 14:39

ar_mak 發表於 16-12-8 23:33
1. 其實係冇人會在意,同學仔父母既收入,會睇既只係自己小朋友,同埋其他小朋友.
2. 什麼為之對小朋友最好的 ...

其實我唔明白, 在子女教育上講錢有什麼問題? 審慎理財的確很重要, 你花很多錢在子女身上, 到你老咗要佢地養返你, 咁咪仲衰

uncle13 發表於 16-12-9 09:11
有頭髮邊個想做辣痢,有邊個唔想低成本高效益? 你係覺得既然有免費學校讀,就唔好蝕底,點都要攞左着數先 ...

再重申, 我有花唔少錢比佢上外補, 唔會慳

popcorncat 發表於 16-12-9 14:57
再重申, 我有花唔少錢比佢上外補, 唔會慳

引用:Quote:ar_mak+發表於+16-12-8+23:33+1.+其

原帖由 popcorncat 於 16-12-09 發表
其實我唔明白, 在子女教育上講錢有什麼問題? 審慎理財的確很重要, 你花很多錢在子女身上, 到你老咗要佢地 ...
所以取得平衡又好重要。我明白你意思,因我都有考慮過呢個問題。當然唔可以盲目追求,要量力而為。

popcorncat 發表於 16-12-9 14:54
其實我唔明白, 在子女教育上講錢有什麼問題? 審慎理財的確很重要, 你花很多錢在子女身上, 到你老咗要佢地 ...

1. 在子女教育上講錢係無問題, 教仔各家各法, 但我相信有付出先有回報, 無論精神上or 金錢上
2. 我覺得慳同審慎理財係無關係, 吾通餐餐食麥記先叫審慎理財? 食 buffet 就全部吾審慎理財?
3. 老左要子女養吾算衰, 再衰d 係佢讀吾成書, 你老左都仲要用你慳埋慳埋的錢繼續養佢

利申: 2公婆專業人士

其實, 子女讀什麼學校好睇家長要求
讀邊間都無所謂, 最緊要父母滿意.
不過, 我自己小朋友幼稚園時睡眠時間較長和喜愛閱讀,我覺得咁細個無須要外補.(直至現在都未需要外補)
我見好多人讀學卷幼稚園, 然後再外補, 我覺得有點浪費小朋友時間.
幼稚園課程有幾深?

回覆樓主:

其實睇落我都可以講幾咀呢!我都係專業人士,但係仔女教育上我從無想過比佢地讀名幼/私幼,就算屋企樓下有都唔報,因為一來我住呢區既地區津貼幼稚園都好好,好多選擇; 二來又近唔洗細路仔坐咁耐車及打鑼咁早起身咁辛苦;三來係呢區既派位小學及中學都好,寶校極少,所以都安心比細路讀津貼。所以我地呢區讀有學卷幼稚園既家長有D都好有錢!所以我又唔覺得樓主什麼都金錢掛帥,只係各人要面對既環境唔同所以想法唔同,當你好似我面對咁既環境你都會放心比細路讀學卷幼稚園 (對政府教育政策無信心、覺得私幼好D或高尚D除外)

其實讀幼稚園,細路仔只有多野講D/好動D/文靜D之分,係佢地眼中好傾既同聲同氣既就係好朋友,無大家眼中睇到咩曳既小朋友會帶壞你仔女既問題,始終仲細個只知道同邊個玩開心,返黎仲會講你聽 所以我反而提倡比佢接觸多D唔同背景性格既朋友,等佢從中知道各人有唔同想法,始終父母及老師既教導都同樣重要!避得一時唔通可以避一世?

所以結論係呢個post無咩好嘈,各人想法唔同,一樣米養百樣人

你就好, 我住中產屋苑, 千幾唔夠二千萬的中價樓, 附近無學卷幼稚園, 得私幼, 有幸有間唔太差學卷幼稚園收佢, 唔近屋企但都比佢讀

但啲唔明, 你要住近返工點解等於要住細屋? 除非住山頂啫(但都冇細屋)中產應該負擔到

lawboon 發表於 16-12-9 15:11
1. 在子女教育上講錢係無問題, 教仔各家各法, 但我相信有付出先有回報, 無論精神上or 金錢上
2. 我覺得慳 ...

你可以一個星期食麥記一個星期食自助餐, 但小朋友可唔可以一個月讀私幼一個月讀學卷?

私幼亦不保證將來一定讀得成書

SK921 發表於 16-12-9 14:27
直頭似曬身家
係度吾需要禁老土講自己交幾錢稅呀馬....  我同樓主相反,我係N無人士,無車吾洗交稅無工人,但我會考最好既名幼,考到咪比佢讀囉,考吾倒無得怪人,吾會外補谷爆小朋友,留返d時間比佢玩下仲好。我同意學卷學校質素吾一定差,但樓主比我既感覺係交在稅吾想蝕比政府,不如留返個學卷位比低收入家庭仲好啦。

身邊有班外國回流既朋友,屋企叫有d 錢,佢地都係打算俾小朋友讀政府資助既幼稚園,希望入地區一線官津,打好中文基礎。大多計劃返外國讀中學,視乎小朋友係香港讀成點先決定幾時走

係我呢d 無退路既焗住做「半人獸」

popcorncat 發表於 16-12-9 18:59
你就好, 我住中產屋苑, 千幾唔夠二千萬的中價樓, 附近無學卷幼稚園, 得私幼, 有幸有間唔太差學卷幼稚園收 ...

.....

popcorncat 發表於 16-12-9 18:59
你就好, 我住中產屋苑, 千幾唔夠二千萬的中價樓, 附近無學卷幼稚園, 得私幼, 有幸有間唔太差學卷幼稚園收 ...

你住邊區咁慘呀?

我見element個啲有陳鄭玉而,奧運站有迦南明我,好似無乜幾千萬屋苑附近樓下無學卷幼稚園

引用:Quote:Koala0000+發表於+16-12-9+13:33+呢

原帖由 popcorncat 於 16-12-09 發表
Omg... 又要提自己搭樓值幾錢,仲覺得千幾唔夠二千萬叫中價樓?樓主係串?定無知?真係不知民間疾苦!我估香港保守估計只有少於5%人口住緊你指的"中價樓"!!

hilarybb  係好無聊  發表於 16-12-10 10:28
Koala0000  好明顯係曬命  發表於 16-12-10 09:08
‹ 上一主題|下一主題