用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:  

sonion 發表於 16-12-8 16:55
樓主以為自己算中產, 好'高尚'咁選學卷校,要公開被人讚

又以為肯畀錢, 便好容易可以大量外補 ...

錢要用得其所, 作為中產, 唔介意洗錢在小朋友身上, 佢地居住環境算好、有車、有工人, 都算幸福, 但讀私幼卻不是必須

引用:Quote:foxchild+發表於+16-12-8+13:35+我反

原帖由 popcorncat 於 16-12-08 發表
小朋友返半日, 外補時間父母都係返緊工……
問題是休息時間,小朋友需要玩耍,需要一些放空的時間,俾佢自己控制,把小朋友的時間表填得滿滿的,只會變成一個機械人。

kumimomo 發表於 16-12-8 18:58
My view is ...

So long as you can afford, choose the best schools that you think it will be suitab ...

1,講出收入, 是想說明唔選擇私幼並不是因為負擔唔到

2,什麼為之對小朋友最好的學校, 很難界定, 有學卷的幼稚園就肯定對大部分人, 包括中產, 財務上有利

3,花時間親子最重要, 同意, 我亦做緊

popcorncat 發表於 16-12-8 19:12

2,什麼為之對小朋友最好的學校, 很難界定, 有學卷 ...
什麼為之對小朋友最好的學校, 很難界定,

只有你作為父母的才知道及了解什麼學校最適合你自己的小朋友.

我也曾經掙扎private或public, and now I will mostly likely go for private for my kid as her characters can't fit in public schools.  And I want her to have a happy school life and retain her curiosity in learning instead of being spoon fed.

Anyway, I am happy for you that you are determined to choose public for your kids as I believe you know this is the best for your kids.

popcorncat 發表於 16-12-8 19:12

2,什麼為之對小朋友最好的學校, 很難界定, 有學卷 ...

樓主講到尾,都係講緊錢

其實開呢個post都幾無聊

hilarybb  其實我一早已經咁覺得  發表於 16-12-8 20:59

回覆樓主:

其實樓主出這個post是自己也界意別人看輕讀學卷幼稚園的兒女,証明自己其實是有錢的!所以現實上除了幾間有學卷的「名」幼稚園,當你小朋友將來考小一時,學校也偏好收那些幼稚園(私立)的學生!

popcorncat 發表於 16-12-8 19:01
錢要用得其所, 作為中產, 唔介意洗錢在小朋友身上, 佢地居住環境算好、有車、有工人, 都算幸福, 但讀私幼 ...

哈哈,你真係咩都金錢掛帥,有車有工人先算幸福… 又一再強調自己係中產

回覆:自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:

有頭髮邊個想做辣痢,有邊個唔想低成本高效益? 你係覺得既然有免費學校讀,就唔好蝕底,點都要攞左着數先。 個問題係0-6歲係學語文黄金期,你肯培育小朋友的話,個收益最大。 咁多人都肯俾錢出黎讀私幼,總有其原因。你精時人地都唔笨。 當你小朋友升小時你就會明白。

回覆樓主:

我自己也算是中產, 當然冇樓主咁多錢要畀25萬稅,我小朋友都是讀學卷, 冇請工人, 我地也不是畀唔起學費, 只是有好多其他考慮, 我相個有好多家庭都係咁,但唔駛專登開post 要話畀全世界知你有幾高尚。

我平時好少回應posts,  但今次實在睇唔過眼

引用:我自己也算是中產,+當然冇樓主咁多錢要畀2

原帖由 sonion 於 16-12-09 發表
我自己也算是中產, 當然冇樓主咁多錢要畀25萬稅,我小朋友都是讀學卷, 冇請工人, 我地也不是畀唔起學費 ...
Agree!

回覆:自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:

其實樓主無謂challenge 呢度既jm . 每人想要的,價值觀不同,好難話邊個啱邊個唔啱。有人手揸幾層樓,都唔揸車;有人租樓,都一樣要養車。只係大家想要的不同。
自己能力負擔到的,理得人咁多!
不過論讀幼稚園,除了有名氣的學券學校,其他學券的就好多家長心態是諗住派位就算。會用錢去讀私幼的,都有目標去好既小學。所以有些父母係肯洗錢在幼兒教育上。
其實我覺得,揾得唔多但又肯放心機去栽培小朋友的,係好好既父母。無謂太多爭議!

其實大部份長全日制的幼稚園, 都係學卷的, 假設唔想請工人去接送, 又雙職家庭的話, 呢類學校係唯一選擇, 其實好多中產家庭都係甘, 好普遍, 無關收入問題

sonion 發表於 16-12-9 09:17
我自己也算是中產, 當然冇樓主咁多錢要畀25萬稅,我小朋友都是讀學卷, 冇請工人, 我地也不是畀唔起學費 ...

好少有錢人好高調話俾人知有錢,亦好少好有料既人話自己好有料,相反會好humble...... 人地會睇得出架啦

其實樓主係咪真係一間非學券幼稚園都無考過呢? 定係考過有offer都唔去讀? 又話者係考過但考唔到, 所以......

好似我都識一兩個隱形富豪, 佢地既言行舉止遠唔會令人覺得佢係有錢人, 亦從來唔會認為佢講既嘢一定係啱同需要我地去認同.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

uncle13 發表於 16-12-6 14:10
我原本都係俾小朋友上學卷幼稚園,但那間程度較淺,英文普通話都不夠,變相要出去補,但我冇咁多時間再揾人 ...

你講出了我的心聲

我本身極反對私幼
現在玩左一年happy school
真的⋯ 老師好,又平,但程度不足

所以要轉私幼

加上細b,大部分學校也唔收

呢個話題我應該都有發言權,因為(i)我地兩公婆都系專業人士,自己交既稅同樓主家庭差唔多,老公交幾多就唔知喇因為我地系分開交既,(ii)小女都系讀學券幼稚園仲要唔系聖心聖士提反之類既大熱門,系街坊幼稚園。選讀邊間幼稚園有好多因素,錢對於我地來講系最次要既原因。當然有好多幼稚園我想入都未必入到,只想說明錢唔系我既考慮因素。選街坊幼稚園純粹因為近屋企,個人很反對花時間在commute上,我自己都住返工既地方附近,寧願住細屋,更何況幾歲人仔坐長程車返學。另外想可以兩公婆親自送返學,放低個細路就直接返工,放學先工人接。幼稚園近返工既地方另一個好處系小朋友頭暈身“興”或者學校有咩事一打電話來我可以在15分鐘之內飛的士去見或者接個女。
我之前都好似你咁,以為讀學券幼稚園既家庭收入都會低,家長日都會檢視自己既穿著會唔會太離地,因為其他家長都著得好平實,點知上次放學撞正黑雨,先知道自己有幾無知,真系井底之蛙。平時坐校巴既同學仔有好多都系家長親自開車來接放學,仲要系名車,Benz都唔系C class幾十萬既入門版,而系S class,仲有Porsche既SUV,唔系入門版幾十萬有交易既Macan,系幾百萬既Cayenne。望住自己部VW,真系為自己既無知kit一聲笑左出來。呢D人平時穿著都好平實既! 老公話住得呢區既人屋企應該都唔會太差,好多人覺得自己個區既學校好,就算在EK俾人話系寶校既學校都可能比其他區既二線學校好,所以好多家庭覺得唔使煩搏抽獎算數,讀學券學校都無所謂。咁又系。仲有可能好多人有外國護照,遲早去外國讀書,資質唔太差的話英文在外國浸一段時間都會跟得上,讀幼稚園入邊間邊會有影響,反而想中文打好個底。
仲有,我唔會因為我交左好多稅所以就想向政府要翻福利先著數。我交得多稅證明我有能力穩得多錢,我唔知幾恨我下年可以交50萬稅啊,最好系年年上報紙既打工皇帝,交稅都億億聲添!香港既稅率已經好低,我好感恩,如果在美加澳紐,我地呢個收入已經要同政府對半分喇,死未!所以年年收到稅單我都唔會complain。
平時在EK好少發言,因為我返工好忙既,一個鐘收個客幾千蚊,今日花左半個鐘午饭時間打呢段話,實在有感而發。好喇而家去中環平民飯堂昭隆街買個外賣先!