用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

sonion 發表於 16-12-8 13:17
沒有批評樓主選學卷, 但其態度實在令人咋舌
慶幸呢道討論緊的大部分家長都唔係樓主甘嘅諗法同態度

dorahelen 發表於 16-12-8 16:14
慶幸呢道討論緊的大部分家長都唔係樓主甘嘅諗法同態度

sonion 發表於 16-12-8 10:41
可能你有25/30分入喇沙, 所以咪 '自己算中產, 都畀小朋友讀官津校羅'

我都係咁覺得.....其實唔係好明樓主做咩要開呢個post

sonion 發表於 16-12-8 10:41
可能你有25/30分入喇沙, 所以咪 '自己算中產, 都畀小朋友讀官津校羅'
係啦... 好多專業人士都係喇沙, Maryknoll, St Mary's 小學舊生~

hkpapa852 發表於 16-12-8 08:44
好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講嘅嘢,包括係唔屬於佢專業範疇,都係卓越獨到,大家應該要聽同支 ...

有見地

Yeahly_ly 發表於 16-12-8 16:40
我都係咁覺得.....其實唔係好明樓主做咩要開呢個post

可能以前讀書時玩開辯論,近排想辯論一下。

Yeahly_ly 發表於 16-12-8 16:49
有見地

Agree

hkpapa852 發表於 16-12-8 08:44
好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講嘅嘢,包括係唔屬於佢專業範疇,都係卓越獨到,大家應該要聽同支 ...

Totally agree...

同意!幾年前我聽過人話自己老公(所謂的專業人士及公司partner)講香港樓價會跌,所以那過人叫friend唔好買樓,結果樓價越升越有!

hkpapa852 真是大家的偶像!

回覆樓主:

樓主以為自己算中產, 好'高尚'咁選學卷校,要公開被人讚

又以為肯畀錢, 便好容易可以大量外補, 請多個工人接送,買多層樓都好似好容易咁。。。乜都唔駛考慮便會得償所願。

只希望佢小朋友唔會學佢以錢來衡量一切, 做人的基本謙虛品德都冇

dreamdream081 發表於 16-12-8 16:49
可能以前讀書時玩開辯論,近排想辯論一下。

可能見呢排EK又靜左少少...

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:02
呢D節目, 只會將學校"好"既一面反映出嚟, 其實不是事實既全部.

如果你認為乜都要靠外補, 咁返學為乜?

"私立/直資小學只係叫多咗選擇, 但水準一樣參差, 如果以為俾錢就一定有好嘢, 都只係家長一廂情願既諗法.

近乎年年有狀元出既QC都只係一間免費既官立中學, 佢多年以來出既狀元, 亦主要來自官津小"

Good points and totally agree

wwchuifamily 發表於 16-12-8 13:14
回覆 popcorncat 的帖子

你咪自己一語道破咗,揀學校係揀質素,同係咪中產有幾大關係?

[size=17.0777px]帶出的信息是: 唔需要盲目追求私幼, 負擔到都唔會[size=20.0562px]盲目追求私幼

hoihoima 發表於 16-12-8 13:17
好同意!出去學英文普通話都唔平,如果一星期出去上一次,同係幼稚園的英普語境真是差好遠,咁如果每星期幾 ...

點解一星期上得一次? 私幼啲學費, 夠你一個星期上足五、六日外補有餘

99dogdog 發表於 16-12-8 13:30
有錢人我都識唔少,自以為是既中產亦見唔少,二百幾萬年薪當然係中產啦,唔通叫富豪咩!我淨係知好多隠形 ...

[size=17.0777px]由始至終我都係話自己中產, 無話過自己有錢, 我小朋友讀學卷幼稚園, 我有車但亦會同佢地搭巴士, 有乜高調低調? 你的理解能力是否有些問題?

foxchild 發表於 16-12-8 13:35
我反對既係瘋狂外補 無論讀私幼定學券。 小朋友要時間休息和玩,而且覺得親子時間不應扼殺在外補上。
...

我又唔覺得小朋友辛苦, 出面唔少英文班內容十分有趣, 小朋友上得好開心, 又真係學到嘢

相比全日班, 半日班加每日外補並不辛苦

foxchild 發表於 16-12-8 13:35
我反對既係瘋狂外補 無論讀私幼定學券。 小朋友要時間休息和玩,而且覺得親子時間不應扼殺在外補上。
...

小朋友返半日, 外補時間父母都係返緊工……

rickdom6 發表於 16-12-8 16:45
係啦... 好多專業人士都係喇沙, Maryknoll, St Mary's 小學舊生~

沒有關係, 讀私幼亦沒有保證你一定可以考入好直私小 (有聯繫果幾間除外)

My view is ...

So long as you can afford, choose the best schools that you think it will be suitable for your kids... if can't afford, no need to pursue looking for private schools.

And, i think it is a bit meaningless to mention or highlight how much tax you are paying... same rule applies to whether you choose to give birth at public hospital or private hospital....

Anyway, good luck and i think all of us as parents will choose the best for the kids, no matter what kind of schools they go... the most important is whether you spend time with your kids...

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-12-8+13:30+有錢

原帖由 popcorncat 於 16-12-08 發表
由始至終我都係話自己中產, 無話過自己有錢, 我小朋友讀學卷幼稚園, 我有車但亦會同佢地搭巴士, 有乜高調 ...
我在EK只有一個身份,就是幫小朋友找幼稚園嘅家長,過幾年就是搵小學嘅家長。
我嘅職業,學歷,階層,我不會在EK發表或討論。
所以對於樓主不斷強調自己是中產,有點不明所以。

‹ 上一主題|下一主題