用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

maxifoxy 發表於 16-12-8 09:49
政府俾既野係基本,肯俾錢咪有更好既選擇,醫療、住屋等樣樣野都係…

唔係話政府資助學校次一等,根本考 ...

英文、樂器, 肯比錢, 校外大把課程可以讀

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:02
呢D節目, 只會將學校"好"既一面反映出嚟, 其實不是事實既全部.

如果你認為乜都要靠外補, 咁返學為乜?

就算係電視節目,小朋友水平邊有得扼…

中學分banding 派位,差極有譜,同小學玩法唔同。

鬼唔知神津「大件夾抵食」,有把握入到先得架… 小學抽獎如果派著間寶校,touch wood叩唔到其他官津,二線私校都要take offer 吧?

我… 有提過外補咩?其實我就係唔想外補先搵間語境好既私校。

私立/直資小學只係叫多咗選擇, 但水準一樣參差, 如果以為俾錢就一定有好嘢, 都只係家長一廂情願既諗法. (emoji)(emoji) 咁一線直私我都有機會憑實力考入去。神津果d,我唔係世襲生,唔係住果區,點入呀?填甲部等運到?去叩門?

如果有平靚正既選擇,仲邊有人讀私校
#mouth:

其實我都好矛盾, 私校好在可能多英文時間囉, 我都想知自己出去上下堂係咪仲好, 畢章只計學費都慳幾千夠出去玩好多野了。

引用:Quote:U1pea+發表於+16-12-7+20:03+本帖最

樓主, 個問題係你用錢來看所有事情, 你有錢當然口響D
但你做人或教小朋友的態度, 確實不敢苟同

又要拿政府福利, 又要大量外補, 都不是最大問題,
問題是你自以為是, 不知世間人情冷暖

popcorncat 發表於 16-12-8 09:55
同樣道理, 官津小學也有好的, 如果質素相若的話, 我會揀官津或直資, 唔揀私小

...
可能你有25/30分入喇沙, 所以咪 '自己算中產, 都畀小朋友讀官津校羅'

sonion 發表於 16-12-8 10:37
人地交25萬薪俸稅, 即係收入至少192萬一年, 平均每月至少有16萬收入, 自然可以持"財"傲物.

買樓買車更加唔係問題啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢D節目, 只會將學校"好"既一面反映出嚟, 其實不是事實既全部.

你正正說出了我的心聲!

"如果你認為乜都要靠外補, 咁返學為乜? " <--- 超認同! 我唔會揀間要瘋狂外補的學校  

popcorncat 發表於 16-12-6 13:33
學券幼稚園有不少也有名氣、教得好

讀學卷省下的錢,絕對可以用返落小朋友身上,例如不少人批評學卷幼稚園 ...

有時揀學校唔係真係揀教得好唔好,反而主要其實是揀同學仔,資助愈多,限制愈多,學校收生相對上不夠自主,不夠自主代表同學背景參差,要知道朋輩對子女的影響有時比學校更大,你不能控制子女交甚麼朋友,只能稍為控制他的交友圈,那就是選校...

選學劵與否跟中不中產關係不大,作為父母為了子女將來,只要是對他們好的錢從來不是最大考慮因素,我跟太太早已財務自由退出工作,一家六口收息過活不用交稅,但好學校有沒有學卷都會考慮~

codeblue 發表於 16-12-8 11:33
有時揀學校唔係真係揀教得好唔好,反而主要其實是揀同學仔,資助愈多,限制愈多,學校收生相對上不夠自主 ...

同意

更認為不應該有讀學卷校來認識不同階層的態度, 咁唸已經一開始有高人一等的心態。 唔好以為自己好巴閉, 社會一山還有一山高, 要比較比到幾時, 重要是學會如何自處, 學會感恩

maxifoxy 發表於 16-12-8 10:13
就算係電視節目,小朋友水平邊有得扼…

中學分banding 派位,差極有譜,同小學玩法唔同。

如果好差的官津同好的私小比, 絕對會選擇後者, 但差唔太多的, 我會揀官津

sonion 發表於 16-12-8 10:37

[size=17.0777px]你見過有錢人未?

我兩公婆年收入兩百多萬, 一般中產而已, 沒有什麼好自以為是, 亦要審慎理財

foxchild 發表於 16-12-8 11:32
"如果你認為乜都要靠外補, 咁返學為乜? "

讀私校都可以瘋狂外補架, 不過財務支出更大

你肯定私校一定教得好全面?

回覆 popcorncat 的帖子

你咪自己一語道破咗,揀學校係揀質素,同係咪中產有幾大關係?

其實唔排除係樓主表達嘅問題,最終係想講學卷好多好學校,唔需要盲目追求私幼?

wwchuifamily 發表於 16-12-8 13:14
回覆 popcorncat 的帖子

你咪一語道破咗,揀學校係揀質素,同係咪中產有幾大關係?

沒有批評樓主選學卷, 但其態度實在令人咋舌

wwchuifamily  只可以講希望他日有幸入到一線津小唔好遇到呢啲家長,將我個仔睇成係認識唔同階層嘅朋友...   發表於 16-12-8 13:36

lily1995 發表於 16-12-6 15:28
如果錢係一樣洗咁多 (私校學費 / 資助學校+補習費), 當然唔係問題. 我個人覺得問題在於時間及效果. 我唔想 ...

好同意!出去學英文普通話都唔平,如果一星期出去上一次,同係幼稚園的英普語境真是差好遠,咁如果每星期幾日出去補,就會好貴。交通時間、接送時間、父母等候的不方便等等,全部要計算在內。一次過在幼稚園搞掂就最好。另外我小朋友讀的幼稚園提供全面的面試和升小支援,十幾堂面試班呀,安排家長參觀小學呀咁,又慳番在外面上面試班嘅錢和更寶貴的時間。

popcorncat 發表於 16-12-8 13:08
你見過有錢人未?

我兩公婆年收入兩百多萬, 一般中產而已, 沒有什麼好自以為是, 亦要審慎理財

有錢人我都識唔少,自以為是既中產亦見唔少,二百幾萬年薪當然係中產啦,唔通叫富豪咩!我淨係知好多隠形富豪好低調,我以前有同學係啲慈善機構總理個女咪又係讀津校!讀咩學校自己揀,唔係同搵幾多錢掛鈎!

vpo0615  Agree......開口埋口強調自己係中產...  發表於 16-12-8 16:45

回覆 hoihoima 的帖子

完全同意, 私校英普班有語境, 普通學校好少. 如果一星期出去上一堂, 根本同學校既語境無得比. 另外, 專家都話6歲前係語言發展既黃金期, 所以我都選擇比阿女讀私校, 等佢係幼稚園打好語言根底.

外補既話, 家長都要小心選有質素既課程, 又要出出入入去上堂, 小朋友都好辛苦.

popcorncat 發表於 16-12-8 13:12
讀私校都可以瘋狂外補架, 不過財務支出更大

你肯定私校一定教得好全面?

我反對既係瘋狂外補 無論讀私幼定學券。 小朋友要時間休息和玩,而且覺得親子時間不應扼殺在外補上。
‹ 上一主題|下一主題