用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:  

Korira 發表於 16-12-7 13:00
學券本是政府給所有適齡學童的福利,怎麼願意參加的學校反會被標籤成「較次等」?
這種價值觀實在不 ...

的確有唔少人這樣想, 所以我才出帖, 對我而言, 有學券幼稚園我會加分

mcdonn 發表於 16-12-7 10:08

樓主,恕我直言,因為你把錢放在第一位,才會有這種想法和做 ...

將來你唔洗教佢地理財?

回覆樓主:

學卷/私校又好,我覺得幼稚園最重要比小朋友學習品德,學習自理,群體生活。有些家長覺得智識/語境比較重要。各有所需,其實冇話邊個係arm, 邊個係錯,更加冇必要公開討論邊類型既幼稚園比較好。
樓上講得好arm, 全港8成幼稚園係學卷,即學卷校有佢地既存在價值。同埋受政府監管,每幾年一次評核,質素點都有保證。

popcorncat 發表於 16-12-7 18:02
將來你唔洗教佢地理財?

你話呢?錢係我要考慮嘅嘢,但經濟能力許可之下,並非我要考慮嘅首要條件。我唸你把話題拉遠了,亦再一次引証咗你以錢行先的思維...

重申一次,我冇話你唔啱,呢個係你理財之道,或者成功之處,但其他人不須認同你的做法。我只係想指出,做決定可以有多角度思維。算啦,我己經表達咗我想表達嘅嘢,我不會再回此帖,以免引起不必要的爭論,因為大家着眼點不同,跟本不會有結論。

引用:認同樓主大部分講法,但我又覺得每人都有選

Sofia88 發表於 16-12-7 19:08
你月入$20萬朋友做乜吾買大啲屋等小朋友多D活動空間?

月入二十萬有小朋友住三百呎, 有啲假

Sofia88 發表於 16-12-7 19:08
你月入$20萬朋友做乜吾買大啲屋等小朋友多D活動空間?

佢地交稅超過廿萬,唔係月入廿萬,但雙方無父母幫助,一直買唔起樓,單靠儲係追唔切樓市升幅,公司成日話裁員,又唔敢輕易轉大d單位住,而家小朋友就來讀書,真正要諗下係咪呢個時候高位入市揹幾百萬債上身,呢d咪「中產」的悲哀。。。

hppa    發表於 16-12-12 21:21
hilarybb  都係  發表於 16-12-7 20:35

popcorncat 發表於 16-12-7 18:02
將來你唔洗教佢地理財?

理財唔係吓吓講錢,係價值,每人價值觀亦不同所以唔能夠樣樣用錢去衡量!我都算生於小康之家,讀人稱既名津,身邊各階層既同學都有,學校有core values, 大家都唔會用錢比較,有錢既同學都好低調更唔會刻意講自己有幾富貴!認識各階層係毋需要刻意揀學校讀的,如前面有人提到只要你往外出走走都必定接觸到!

如果只會計較付出與回報,窮得只剩下錢既話就實在太悲哀了!

hppa    發表於 16-12-12 21:26

99dogdog 發表於 16-12-7 22:10
理財唔係吓吓講錢,係價值,每人價值觀亦不同所以唔能夠樣樣用錢去衡量!我都算生於小康之家,讀人稱既名 ...
Well said

U1pea 發表於 16-12-7 20:03

佢地交稅超過廿萬,唔係月入廿萬,但雙方無父母幫助,一直買 ...

你朋友唔識理財啫, 大把中產專業人士唔洗靠父母都買到樓, 買樓揹幾百萬債都怕, 早幾年 H+0.8 啲債, 大把人都唔知幾恨揹多啲!

引用:Quote:U1pea+發表於+16-12-7+20:03+本帖最

原帖由 popcorncat 於 16-12-07 發表
你朋友唔識理財啫, 大把中產專業人士唔洗靠父母都買到樓, 買樓揹幾百萬債都怕, 早幾年 H+0.8 啲債, 大把人 ...
可能你D朋友好本事吧!我身邊果D專業人士朋友大部份都未買樓,就算有,都係夾硬買(either location or size isnt good enough),並非買到心頭好……

引用:Quote:Sofia88+發表於+16-12-7+19:08+ 你月

原帖由 U1pea 於 16-12-07 發表

佢地交稅超過廿萬,唔係月入廿萬,但雙方無父母幫助,一直買 ...
Sadly true!

回覆樓主:

樓主實在太有 '自知之明'

社會實在咩人都有, 只好教好自己小朋友識得尊重人同唔好驕傲, 做人謙虛d好

hppa    發表於 16-12-12 21:28

好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講嘅嘢,包括係唔屬於佢專業範疇,都係卓越獨到,大家應該要聽同支持。不過事實係,好多時佢地係自己專業範疇以外既表現,只係好似阿嬌咁: 好儍好天真。

留名等睇樓主3年後小一版開帖話: 自己算中產,但都俾小朋友讀官津小學

hppa    發表於 16-12-12 21:31
wwchuifamily  So witty  發表於 16-12-8 13:05
acfun    發表於 16-12-8 09:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講

原帖由 hkpapa852 於 16-12-08 發表
好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講嘅嘢,包括係唔屬於佢專業範疇,都係卓越獨到,大家應該要聽同支 ...
好波!

發哥身家幾十億平時都係搭巴士港鐵出入,咁係咪代表冇佢咁多收入嘅人唔可以搭的士同坐私家車?

hppa    發表於 16-12-12 21:32

Korira 發表於 16-12-7 13:00
學券本是政府給所有適齡學童的福利,怎麼願意參加的學校反會被標籤成「較次等」?
這種價值觀實在不 ...

政府俾既野係基本,肯俾錢咪有更好既選擇,醫療、住屋等樣樣野都係…

唔係話政府資助學校次一等,根本考直私小學好似係另一個世界,唔超前學習、無足夠語境考到既機會好微 我呢d 無關係、無宗教既15分人士,想掌握自己既命運只有考直私同叩門,要好好裝備

之前睇viu tv 果套2047既節目令我感受好深,大家都係同年既小學生,私校果班識樂器、英文又流利,真係差好遠 跟住立即了解下果間私校既學費,都係算啦,我又唔係中鏟

hkpapa852 發表於 16-12-8 08:44
好多專業人仕都有一個通病,就係以為自己講嘅嘢,包括係唔屬於佢專業範疇,都係卓越獨到,大家應該要聽同支 ...

同樣道理, 官津小學也有好的, 如果質素相若的話, 我會揀官津或直資, 唔揀私小

dorahelen 發表於 16-12-7 23:24
可能你D朋友好本事吧!我身邊果D專業人士朋友大部份都未買樓,就算有,都係夾硬買(either location or size ...

你什麼年紀先? 我叫做最 senior 的八十後, 身邊同學九成以上買咗樓

如果你較年輕, 買樓無理由要求一買就買好大、好地段, 好正常噃

maxifoxy 發表於 16-12-8 09:49
政府俾既野係基本,肯俾錢咪有更好既選擇,醫療、住屋等樣樣野都係…

唔係話政府資助學校次一等,根本考 ...
呢D節目, 只會將學校"好"既一面反映出嚟, 其實不是事實既全部.

如果你認為乜都要靠外補, 咁返學為乜?
咁其實可以同EDB申請home schooling, 全天候24小時外補, 仲要補深D, 等小朋友未夠12歳就可以入埋大學, 18歲攞埋碩士畢業出嚟做嘢, 乜都快人幾年, 係咪好好呢?

私立/直資小學只係叫多咗選擇, 但水準一樣參差, 如果以為俾錢就一定有好嘢, 都只係家長一廂情願既諗法.

近乎年年有狀元出既QC都只係一間免費既官立中學, 佢多年以來出既狀元, 亦主要來自官津小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。