用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:  

popcorncat 發表於 16-12-6 19:57
交10萬薪俸稅唔係多, 但應該請得起工人吧
樓主可否不要以錢來衡量一切 ?

我識不少父母也是專業人士, 也沒有請工人, 我自己也是
請唔請工人也有不少考慮, 有錢唔一定要請工人

仲要話人地交唔多稅, 是什麼意思??

知道你要交25萬稅是有錢人了, 你想表達什麼呢?

hppa    發表於 16-12-12 21:07

回覆:sonion 的帖子

不能認同更多
我都唔知道個post想帶出什麼

hppa    發表於 16-12-12 21:07

回覆 sonion 的帖子

交稅25萬即是家庭年收入差不多200萬
咁又代表了什麼?

咸魚青菜, 各有所好!

回覆:自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:

樓主說:「學卷幼稚園可以令小朋友接觸不同階層的人,不止是有錢人,正如自己有私家車,亦經常會同小朋友坐巴士、地鐵⋯」

我醒起有朋友說有個富貴JM, 本身住南區洋房,暑假會send個仔去港島某親戚家小住,話係「not so rich area」,等佢體驗平民生活,要佢知不努力冇錢就成世要「搭巴士地鐵」,冇私家車司機⋯
大家都即刻搭唔到咀囉

hppa    發表於 16-12-12 21:09

popcorncat 發表於 16-12-6 23:11
私幼不是萬能, 每日返三個鐘, 其餘時間都是靠上其他堂、家教。咁如果你話一間好差的學卷校同一間十分好的 ...

樓主,恕我直言,因為你把錢放在第一位,才會有這種想法和做法。如果把小朋友的成長、生活和學習放在首位考慮,從小朋友角度出發,你的安排就唔會係咁樣。冇話對與錯,只係價值觀不同而已。你有成功的人生,自有你的道理,祝生活愉快...

帶出主題:有錢無品!
完。

chowlu  姑寒財主  發表於 16-12-7 18:11
hilarybb  一矢中的  發表於 16-12-7 13:13

17-18年全香港有700幾間學校有join優質幼稚園(前學券)計劃,佔全港幼稚園差唔多8成,入資助幼稚園根本就係大多數人嘅選擇,唔需要因為是否中產而大造文章.

我地屋企同樓主交稅額相若,但我地冇車,因為覺得香港成日塞車parking又麻煩又多禁區,搭公共交通工具仲快同方便,有需要咪call的士或者uber囉.想講係決定做唔做一樣嘢唔係純粹取決於金錢上負擔能力,而係你最終想達到咩目的.

幼稚園比起大學、工作甚至婚姻已經叫無咁階級,學校收得你offer俾你嘅師資、校舍、校服、課程、課外活動甚至茶點大家都一樣,何必要強調俾小朋友接觸不同階層嘅人?樓下看更哥哥、屋苑清潔姨姨都係唔同階層嘅人,平日有冇教小朋友對任何人都要有禮貌尊重人?

唔係想評擊樓主,但我覺得無必要用家庭收入同選擇幼稚園扯上咁強嘅關係.

題外話,身邊大把收入唔高嘅朋友因為住公屋/同父母住,唔洗供樓又唔投資,去旅行多過我呢啲所謂中產.唔通又要拎嚟比較"自己係中產,一年都去唔到兩次旅行"咩...

我相信樓主想表達出自己好有錢,但不讓子女讀私校的「高尚情操」

hppa    發表於 16-12-12 21:12
Hopeforb  其實佢好虛偽  發表於 16-12-7 13:48

回覆樓主:

maxifoxy 發表於 16-12-6 20:39
大把人住公屋都讀私幼,唔使係中產先讀到…
同埋中產啫,寶山都未必收。
...
有d住公屋重有錢過住私樓既...

hppa    發表於 16-12-12 21:13

mcdonn 發表於 16-12-7 10:08

樓主,恕我直言,因為你把錢放在第一位,才會有這種想法和做 ...

Can't agree more!

學券本是政府給所有適齡學童的福利,怎麼願意參加的學校反會被標籤成「較次等」?
這種價值觀實在不能苟同。

hppa    發表於 16-12-12 21:14

認同樓主大部分講法,但我又覺得每人都有選擇自由,亦都唔認同私校一定係中產專利. 身邊識人交稅照過$20萬,但佢都唔認為自己入中產,仲住係3百零呎單位添,亦有朋友月入二萬幾但住港島名屋苑同小朋友讀私校,我諗每個家長都希望俾最好既子女,睇下你認為咩叫最好啦,我認為只要負擔到任何人都讀得私校。

引用:+本帖最後由+wwchuifamily+於+16-12-7+10:4

原帖由 wwchuifamily 於 16-12-07 發表

17-18年全香港有700幾間學校有join優質幼稚園(前學券) ...
Can't agree more.
說得很好,身教最重要,認為孩子就是little me, 你的價值觀如此,孩子就會用同一把尺衡量自己的人生。
開口埋口,交幾多稅,使幾多錢,孩子眼中只會有$$。
我家著重禮貌,誠信,專心。我家兩小孩見到外人會說早晨,唔該。應承了的事說到做到,做事/玩時專心一致,做完一件事才做另一件。因為作為家長也以身作則。

hppa    發表於 16-12-12 21:16

樓主好似想曬命多D,讀詳學校之前,先考慮一下自己作為父母的身教!

hppa    發表於 16-12-12 21:17
vpo0615   重點係話俾人知佢係有$$.  發表於 16-12-7 16:02

引用:Quote:popcorncat+發表於+16-12-6+19:57+交

原帖由 sonion 於 16-12-07 發表
樓主可否不要以錢來衡量一切 ?
Agree!咁样講好有挑釁性!我同老公都係專業人士,交嘅税比樓主更多,(我亦相信EK大把比我地揾錢更多的父母,呢個世界天外有天,人上有人),但我地一路冇請工人,並非因為錢的問題,而係有好多其他考慮例如想小朋友由家人照顧、自理能力好D,唔慣有外人在家等……宜家快有第二個小朋友先迫於無奈要請工人。好多嘢,並唔係有錢就可以解诀到。至於讀咩幼稚園,考慮點除左價錢,有冇學券,更重要的係學校環境、師資、教學方法等是否配合到小朋友嘅步伐。可以慳到錢,受惠到政府的學券制有邊個唔想?但問題係啱唔啱小朋友,係咪對佢最好

hppa    發表於 16-12-12 21:18

引用:+本帖最後由+wwchuifamily+於+16-12-7+10:4

原帖由 wwchuifamily 於 16-12-07 發表

17-18年全香港有700幾間學校有join優質幼稚園(前學券) ...

well said! can't agree more

Sofia88 發表於 16-12-6 20:27
咁平時邊個湊?
我地好好彩,日頭6299湊呀。為左每晚接阿仔返家,我地特登搬去6299附近住。我地得一個細路,所以應付到。
我的朋友都是雙職父母,都係專業人士,同樣交10萬薪俸稅一年,佢地就放一對仔女在育嬰園,安排佢地返全日N同K,冇請工人湊。
請唔請工人呢d決定係好個人化,無謂side-track討論呢樣野。我自己會首選校風好的學校,不會為了慳錢而選學券幼。自問家裡開支不少,需要專心工作揾食,亦不想6299帶小朋友四圍上堂咁辛苦,我情願俾多d錢揀我放心嘅學校比小朋友讀。
每人家庭情況不同,想法亦不一樣,討論區是鼓勵分享,不鼓勵批評的,對嗎?

唔係話學券幼有問題,而係佢地無能力揀學生,有時會有一些背景無咁好嘅學生入讀,可能會影響自己小朋友。香港地有一些不負責任的父母,又或者無能力照顧好小朋友嘅父母(例如家人有病,工時長...等等),佢地嘅小朋友無人理,真係好易學壞同帶壞其他人。我們在公屋長大,見得多,都唔希望自己小朋友學佢地一樣啊。學不學券不緊要,最緊要是校風好,家長關心子女,學生才不會容易學壞。
我真係唔係歧視無人理嘅小朋友,其實有時在公園見到呢d人都覺得佢地好可憐。不過人地家事真係唔可以理,可以做的只是幫手看下避免他們受傷......

Sofia88 發表於 16-12-7 00:00
什麼大量校外課程?吾辛苦?

暫時唔辛苦, 這些校外課堂好有彈性, 覺得太多隨時可以 cut, 唔覺有問題