用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為: ...
樓主: popcorncat
go

自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:   [複製鏈接]

dreamdream081 發表於 16-12-6 14:55
每年交近二十五萬薪俸稅不是中產,是高層

哈哈!如果係有錢人,就算選錯咗,大把方法補救,大把位走,將來亦可輕易送小朋友出國讀書....但普通家庭,錯的空間有限,所以要更加小心選擇,人之常情。

mcdonn 發表於 16-12-6 16:20
哈哈!如果係有錢人,就算選錯咗,大把方法補救,大把位走,將來亦可輕易送小朋友出國讀書....但普通家庭 ...
Good point.. Totally agree!

lawboon 發表於 16-12-6 16:16
same case, 15分加上吾係住名校區, 大抽獎無咩希望, 如果而家吾谷真係怕將來要用更多更多的子彈先補救到
...

無錯,這正正是一個普通家庭所想緊嘅嘢。

回覆:szwani2412 的帖子

不是,講真,抽獎,就一定抽唔到好學校嗎?當然不是,但無非是害怕那個萬一。。。所以我現在是報了半龍校,希望有個退路。

回覆:自己算是中產, 都送小朋友去讀學卷幼稚園, 因為:

我個人認為, 私幼唔一定係有錢人或中產專利, 學劵幼稚園亦唔只服務基層, 家長應該為小朋友選擇一間合適嘅幼稚園, 可以有好多因素, 例如教學理念, 課程, 宗教背景, 同屋企距離, 老師有冇愛心等等。但同時作為家長好無奈, 因為喺香港, 係學校擇人, 多過家長擇學校。

bonmom  agree.  只係行到中途,很多家長已經忘記初衷了,小朋友有壓力,大人更加要頂住更多壓力,不要輸掉親子關係   發表於 16-12-15 09:52

popcorncat 發表於 16-12-6 16:15
講真, 如果子彈有限, 更唔應該在幼稚園發, 最有效是在初中之後

初中之後先發,太遲啦。今時唔同往日,依家D小學課程不易應付,當你小朋友讀小學時,你就會明白。

Nemo_baby 發表於 16-12-6 16:39
我個人認為, 私幼唔一定係有錢人或中產專利, 學劵幼稚園亦唔只服務基層, 家長應該為小朋友選擇一間合適嘅幼 ...

同意。係好無奈去玩這個遊戲...

好多津貼學校都好好。學生一樣好有成就。
最緊要子女開心又學到野。

hppa    發表於 16-12-12 20:53

引用:無關係,我地一直都無想過讀私校幼稚園,因

原帖由 happypapapa 於 16-12-06 發表
無關係,我地一直都無想過讀私校幼稚園,因為好既學卷幼稚園都好多,興幸兩兄弟都考到!

有子彈唔一定即刻 ...
請問有邊間是好既學劵學校?求指交

我覺得無所,學卷都有好學校

我屋企收入真係中產,交10萬薪俸稅,最初都打算俾小朋友讀救世軍,宜家都變次選了。雙職父母又無請工人,邊有時間出去學野。但我堅持親力親為湊細路,身教勝於一切,入私校只為考小一有個保障。

hppa    發表於 16-12-12 20:54

講到底最重要係家庭教育,有好既父母,只要小朋友有相當之學習能力,根本讀咩同一樣。

不過我唔會分有學卷定無學卷,私幼好處係學校有揀選學生,而為收生亦會好認真做個教育。學卷學校多人報果D,其實都好鬼難入,甚至比私幼更難入,但唔夠人報,係人都收果D,我就唔太敢讀,試想當20人一班,一個唔好彩幾個過度活躍,一兩個有反叛傾向,,再唔係幾個污污糟糟好似無人理過咁,小朋友返學都唔知會學到D咩。 (PS: 我係D公屋村真係見過有幼稚園放學,有D學生衫褲書包全黑污垢,然後周街走周街玩無人理...)

mcdonn 發表於 16-12-6 16:41
初中之後先發,太遲啦。今時唔同往日,依家D小學課程不易應付,當你小朋友讀小學時,你就會明白。
...

我自己就是一個例子, 小學、初中成績唔好, 會考前去補習, 成績唔差, A level 再發力, 有幸入到大學好的科目成為專業人士, 仲搵埋另一半, 都係專業人士

Nemo_baby 發表於 16-12-6 16:39
我個人認為, 私幼唔一定係有錢人或中產專利, 學劵幼稚園亦唔只服務基層, 家長應該為小朋友選擇一間合適嘅幼 ...

私幼真係中產以上專利, 一個小朋友閒閒地一個月一萬幾千, 唔好話兩個, 家庭月入無十萬八萬都唔知點熬

popcorncat 發表於 16-12-6 19:45
我自己就是一個例子, 小學、初中成績唔好, 會考前去補習, 成績唔差, A level 再發力, 有幸入到大學好的科 ...

讀乜幼稚園都係depends on家庭理念,個小朋友係點唔係單靠學校,父母係點多少也反映在小朋友身上,同基唔基層,有唔有銭,專唔專業冇太大關係,當然收入有D嘅家庭可以投放多D資源在小朋友身上啦

hppa  True  發表於 16-12-12 20:59

mandy_ng207 發表於 16-12-6 19:10
我屋企收入真係中產,交10萬薪俸稅,最初都打算俾小朋友讀救世軍,宜家都變次選了。雙職父母又無請工人,邊 ...

交10萬薪俸稅唔係多, 但應該請得起工人吧

siuwing2 發表於 16-12-6 19:56
讀乜幼稚園都係depends on家庭理念,個小朋友係點唔係單靠學校,父母係點多少也反映在小朋友身上,同基唔 ...

所以有少少想問呢個post真正係想帶出咩論點?
學卷好多都好,好多人都知,聖心,救恩,soka, spc etc 年年都好多人爭

mandy_ng207  若父母都是打工,薪俸稅大約等於家庭月入  發表於 16-12-7 14:03

引用:+本帖最後由+dreamdream081+於+16-12-6+15:

引用:Quote:mandy_ng207+發表於+16-12-6+19:10+

引用:我屋企收入真係中產,交10萬薪俸稅,最初都

‹ 上一主題|下一主題