用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中西區禮賢會的收生準則
go

中西區禮賢會的收生準則

最近ma ma群組内熱烈地評述某間學校之收生安排,現在全文轉述,本人不作任何評論:

<<無心收人就唔好in人!

話說這校公佈收生結果,網上有多個案例討論其收生準則。
當然,校長是話事人,有生殺之權…………但若然無心收學生,何苦又要通知面試?
無論小孩表現如何,根本係唔會錄取你!

更甚者,有些朋友話,面試當日因為同其他學校撞期……唯有放棄缺席……但校方又主動call back, 通知可以再去面試……倒頭來無論表現如何,一於唔收!正取生無!後備生無!

但又有父母話表現得很一般,卻表示會選讀下午班……結果係下午班就有得讀!

好明顯地,這間學校收生的準則……不是按學生的能力與表現!

與其是這樣,校方又何苦明知無位分配的情況下又主動call back缺席的學生?
居心是什么?為了確保自己的下午班有足夠學生報讀而不被殺校……
還是要擺出慈愛的面孔去告訴他人,縱使缺席,仍然會大愛去賜給額外面試機會?

我可以肯定……上帝知得最清楚!>>

The school should better give more "Waiting" seats to parents if interview performance is ok.

It's really hurt for the parents if directly rejected when the interview performance is good.

我只能說我上了寶貴的一課

我都係in得好,但連waiting list都冇
我好理解得160個學位,真係吾夠運氣
但有一点確實好吾公平
失约都call反你去in,收埋pm offer,冇野呀?

kp620 發表於 16-12-6 13:02
但有一点確實好吾公平

Yes

呢個好無言

但正取連&waiting 260個

我們的小朋友連260 out of 7xx 都冇?

參透唔到囉

引用:我都係in得好,但連waiting+list都冇我好理

我覺得學校可以改善下,而家好多學校已經唔一定逼家長揀am or pm,有d可以註明2個都無所謂,面試時老師都會問如果am無位pm會唔會接受。

講真,好多家長都prefer am,不過當時無人知學校已經將d am位俾晒有sibling。我相信如果家長知道係咁,都會願意改做pm...

朋友親口講佢又係被call補in

Interview 時問佢要唔要pm

佢話唔要

俾am waiting 佢

似乎學校有想要嘅人

不斷call人補in又俾pm offer

kp620 發表於 16-12-6 13:02
但有一点確實好吾公平
失约都call反你去in,收埋pm offer...super unfair!!

xiaoxiaoau 發表於 16-12-6 12:51
最近ma ma群組内熱烈地評述某間學校之收生安排,現在全文轉述,本人不作任何評論:

...
這間學校收生安排真不公平。

不過現在知,好過入都去先知。大把好學校,可以forget this school

回覆 dreamdream081 的帖子

agree

dreamdream081 發表於 16-12-6 14:52
這間學校收生安排真不公平。

不過現在知,好過入都去先知。大把好學校,可以forget this school
其實除咗對佢不公平既安排感到失望外,都想為明我平反下。 當日我in完禮賢會,下午就去in明我,講真兩間面試過程都愉快,呀仔tum 得兩位面試老師好開心,當時禮賢會既老師相對比明我既老師友親切,友善,但正如其他家長所講一場戲,明我老師問小朋友黎呢度讀好唔好,講得出做得到,但禮賢會就... 朋友叫我唔好盡信討論區既野,呢點我都知,但事必有因,以前好少見人投訴禮賢會,今年親歷其境,已另有一番體會!

Isaacli 發表於 16-12-9 11:30
其實除咗對佢不公平既安排感到失望外,都想為明我平反下。 當日我in完禮賢會,下午就去in明我,講真兩間面 ...

天父做證

本人句句屬實呢

討論區可能有些人吹水

但你自己都親身經歷