用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 民生
go

學之園 vs 民生

小兒今年在LH讀緊pn下午班, 2017年K1可以直升英普下午班, 剛收到民生K1 下午班offer, 不知如何選擇?

LH方面: 小兒讀咗一年LH, 本人對LH印象都唔錯, 學校透明度高, 有自己教材, 教師有愛心, 小兒亦好像識多咗好多野, 如回家後經常唱老師教唱的中英文歌, 模擬在學校做過的事情。 其他因素: 學校較谷, 注重紀律, 重視守規則, 有時會罰學生, 沒有室外playground。

民生方面: 本人認識不是太多, 主要聽人講: 龍校, 校舍大, 基督教, 算係谷但成績一般, 雖然話龍校但唔係100%(約85%), 仲有, 如果你小朋友中途跟唔到, 會叫你轉校以保成績, 唔係想教好你小朋友(唔知真唔真)。口碑好似一般 (另外, 想請問點解民生個offer封信無寫係英/普定英/粵班?)

請各位比d意見, 謝謝。

只論課程,我幾欣賞LH.

你要了解自己的要求,兒子的能力,進取還是保守。

用search engine 試吓,已經好多討論。

hwial2xxx 發表於 16-12-6 12:22
小兒今年在LH讀緊pn下午班, 2017年K1可以直升英普下午班, 剛收到民生K1 下午班offer, 不知如何選擇?

LH方 ...

LH for sure!!

我仲難決擇, 囡係LH 上午班, K1會係上午英普. 民生係下午班.自己唔係咁進取, 但阿囡俾老師comment 係一個專注力強, 留心聽書. 我先生認為阿囡留LH 可以小一考到好學校. 當我知道陳守仁6千人考, 就唔想玩呢個game. 好大機會去民生

回覆 pollywcw 的帖子

如繼續讀LH,你只target一間陳守仁? 陳守仁只係極端例子,係全港最多人報的小學. LH 上小學都有許多其他不錯的offer. 民生口碑好似真係一般, I will vote for LH.

E.V.I  今年我有朋友個仔讀緊 LH ... 出去考其他直/私, 都有好多好 offer ....  vote LH !  發表於 16-12-6 17:02

73662710 發表於 16-12-6 13:03
只論課程,我幾欣賞LH.

你要了解自己的要求,兒子的能力,進取還是保守。
我兒子較為好動, 但學習能力不錯。
如果民生真係一般, 敢我都唔介意辛苦d讀LH, 升小時再考過。

如果留LH, 都會考SFA, 宣道, 九龍塘. 但呢d 一樣幾千人考, 亦都係同民生差不多, 傳統小學, 谷程度亦一樣. 其餘WFK, 培僑活動型小學, 直上中學, Banding 又唔夠民生中學好. 就算唔讀民生中學, 九龍城校網都好多choice. 我自己係咁分析

pollywcw 發表於 16-12-6 14:18
我仲難決擇, 囡係LH 上午班, K1會係上午英普. 民生係下午班.自己唔係咁進取, 但阿囡俾老師comment 係一個專 ...
請問民生點知係英/普定英粵班呀?

hwial2xxx 發表於 16-12-6 14:49
請問民生點知係英/普定英粵班呀?

民幼不再分英普英粵。全部英粵,不過每天也有pth 時段
我以前都認為英普好啲

其實粵語和古漢文更接近,個人現正支持粵教。

有無民生用家可以比D意見呀?

73662710 發表於 16-12-6 15:00
民幼不再分英普英粵。全部英粵,不過每天也有pth 時段
我以前都認為英普好啲
明白, 謝謝。
請問知唔知民幼是否有full time net 班主任? pth每天有多少時間?

hwial2xxx 發表於 16-12-6 16:25
明白, 謝謝。
請問知唔知民幼是否有full time net 班主任? pth每天有多少時間?
民生用家
小孩K1

民生十分注重德育自理。
課程深淺見仁見智,功課少,每天10分鐘左右。
無論是德育還是伴讀都需要家校合作,親子功課二星期一份,還可以。

K1 十分輕鬆,k2 可能忙啲。
有NET full time, 普通話時段唔清楚,估計15-20分鐘,每日都有。

無論是民幼還是民小都是愛心學校。
但是無論是民幼或民小都有家長不滿學校。民幼有大約7成升民小,另有部份考自私自行,有10%左近冇着落,而在k2學期尾評估時,老師會如實反映在評估表中,個別學生升不了民小,評估又差,考直私時會困難些。而民小有2/3人升上民中,當然民小有學生跟唔上,家長會很痛苦,而家長通常會怪學校,但是這種情況在很多學校也會發生,除了直升的直資。

真心無論是讀SC LH or KV, or MS, 有要求的家長也會跟得好貼,所以他們的小孩也會非常competitive! 反之亦然,靠學校的通常吃白果。

人望高處,很多民幼的學生也會考小學,但是多數只考幾間十分心儀的或者神校。心中多了一份平和。

catcat2046  Thanks very much for your sharing!  發表於 16-12-7 12:39

而我們當初選民幼,升民小有一定的成因,而主動是我們對民幼課程的認可

回覆:hwial2xxx 的帖子

我當初選擇民生。兩個都是am.因為不想小朋友和家長一起面對考小學壓力。

73662710 發表於 16-12-6 17:51
民生用家
小孩K1

感謝回覆,非常詳細,謝謝!

選擇民生是希望小朋友有快樂童年,慶幸碰到都是志同道合家長. 大家討論小朋友上課所見所聞, 家課, 興趣班.集體活動 很少提到外補中英數, 面試班等, 學校派了定期評核,也沒有人問或說出小朋友評核分數
至於"谷"程度, 粗略估計在德望,培正,ST CAT之上, 在學之園,KV之下

如果小朋友TARGET一線神小, 沒必要買保險, 在神幼可以跟志同道合家長切磋, 考唔到一線頭, 一線中尾問題唔大
在民生家長比較HEA, 關心小朋友聖誕節表演穿什麼衣服,多於外補搵邊間

若然樓主對民小民中已相當受落,又接受佢地既教學,同佢地成績,當然應該選民生。

但個人睇過LH派小成績,其實大部份都係拍得住、亦有唔少好過民小既,我會有一個諗法: 讀民幼若唔想升民小,有幾大機會可以搵得到其他比民小好既學校? 但若讀LH,感覺唔係好過都只係同民小差唔多。 當然....未計民幼其實都唔係100%升民小。

除非對民幼民小好情有獨鐘,或相信民幼畢業都夠照去搵其他學校,否則....以LH派位,唔覺得民幼有咩比LH明顯優勝。

若然以為讀龍校少D升學壓力,其實未必正確,當升小70%,升中70%,總計升到上民中只有50%,若80%X80%會好D,總計有64%,但升唔到...點算? 壓力仍唔少呢。

回覆:學之園 vs 民生

我個女都係LH pn生和有民幼pm offer.
但我不敢玩升小一遊戲

看過LH 個list, 我反而有相反想法,唔計 計分的官津,只計直資私立,絕對好過民小的其實也不多。

不過同意樓上所說,小孩比較聰明,父母又會博命裁培,其實可以進取些,不需要這個保險。

如果不認同民幼課程,其實有更好的選擇。

回覆樓主:

LH 做得唔錯
Marketing team

Soming  哈哈...  發表於 16-12-8 00:54