用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解 Chem 哩科咁多人揀?
樓主: hellono
go

點解 Chem 哩科咁多人揀? [複製鏈接]

nintendo 發表於 17-3-30 13:38
I am not saying you do not need math for chemistry.
Of course there are math.
I am only saying, if  ...

我唔係話你話Chem唔駛Maths,我意思係以前Phy Chem一齊讀,搞得掂Phy,邊會搞唔掂Chem嘅數。

nintendo 發表於 17-3-30 13:38
I am not saying you do not need math for chemistry.
Of course there are math.
I am only saying, if  ...

這點我同意
chem 的數,只要本科概念清,列對條式,就多數答案冇錯,數學運算水平有中三程度就夠;而且計數佔 % 不高~
phy 的數,本科概念清之外,仲要細心,因為好多 tricky 位 (例如單位換算),否則會列錯條式。
對考生的代數、trigo 等運算技巧要求高!答案除左數值,還要個方向。如果有m2底,就識用捷徑做。m2 有教apply maths,訓練考生嘗試用高階數學的角度去解決一啲物理難題;人地用 15分鐘做,你識捷徑就5分鐘搞惦,答案一樣。所以 phy 依科係favour 一啲m2考生;而且 phy 計數佔的 %極高~
bio也有數計,不過數學要求比chem仲低~

我個人覺得,以往認為讀理科叻少少,傳統上學生的浪漫是入醫科,冇化學唔駛報,報都嘥氣,為了萬一,點解唔簡!

可能我的感覺 out了,我當年,最有興趣是 生物>化學>物理,成績亦一樣!化學較易掌握,但攞高分唔易,好易錯 careless mistakes.  數底要求不高,titration ,計 mole 都是有限公司,去到 Atomic , Quantum, 跟物理一樣。

生物的內容就較系統性,有板有眼,肯讀就0k,個人喜歡做實驗,劏老鼠曱甴,自己又喜歡畫圖,答題目就得心應手!

因為純理科,冇咗應用數學,物理變成輸蝕好多,當年學校物理老師師資較弱,但化學及生物就好強,亦吸引學生選讀!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

化學是醫的先決條件 醫其實收生方便亦最多 每年大約六佰人 相對其它科目 穩定性及收入也有保證 band 1 中的尖子 唔揀它 其實已經自斷一臂 尤其現實社會 其餘神科都巳泛濫 入職無門 醫已經是本地生的唯一就醫保壘
‹ 上一主題|下一主題