用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友特異功能?
樓主: littlemaopig
go

小朋友特異功能? [複製鏈接]

waiwai2006 發表於 16-12-7 22:00
你學校咁好👍介唔介意告訴是那間?

其實要選擇返屋企附近, 適合佢嘅小學, 而唔係為要入一間學校而辛苦小朋友長車程。 你可以pm我你住邊區, 同區我先回pm .

pamelaywy 發表於 16-12-7 22:03
回覆 MissUmuch 的帖子

https://hk.images.search.yahoo.com/images/view;_ylt=A3eg9cHXFUhYlyoALFVYpIlQ; ...

呢部係 technic唯一一部  裝摩打, 電池盒, 紅外線, 搖控器。  係理倫, 學思維巡邏。 technic唔係玩齋睇圖砌,係玩改裝,每部車或 飛機, 砌完都可以改裝, 呢d係靠佢自已。

個個識玩Lego 小朋友玩Lego 都係玩改裝,玩Lego mindstorms programming NXT 嘅人我都識,個個都係靠自己玩

引用:Quote:waiwai2006+發表於+16-12-7+22:00+

原帖由 MissUmuch 於 16-12-07 發表
其實要選擇返屋企附近, 適合佢嘅小學, 而唔係為要入一間學校而辛苦小朋友長車程。 你可以pm我你住邊區, ...
咁神秘? 冇所謂啦,縂之每個小朋友都有自己的長處,做父母一定盡力協助,希望自己子女可以發揮所長!

醒目開學勳章 貢獻勳章

孩子發展唔係單單係學術上嘅,作為家長,我會俾佢接觸唔同事物,擴闊眼光,興趣學習上要付出時間,小學可能仲有天才波,但上到中學點都要溫書,呢d都係付出

入名校,在我都係擴闊視野嘅一種,唔一定要跳級 (有能力跳級嘅,呢條thread後面都有幾個),自己班都遇到高手
成班人出賽嘅團隊精神....仲有小朋友一句:贏隊際冠軍比個人冠軍開心,就知道無揀錯!
獨軍上戰,自己叻哂其實可以好寂寞,更怕嘅係大個變成唔衰得!

仲記得大仔小一時,佢輕易就得到嘅嘢,我地都搵位讚係佢努力嘅成果,
成功=天份+努力
怕佢有日被努力嘅戰友趕上而否定自己....怕佢唔衰得
今日,連師傅亦讚阿仔輸得有風度,係同輩中最有品嘅,呢句比攞冠軍更令人開心!

sorry... 離題喇!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個玩緊 Scratch programming,都可以係機器人,又可以設計遊戲

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我都想我大仔仲可以打天才波
科目之多,做功課都做到死

靠佢地所謂嘅好記性,激死我就有份

醒目開學勳章 貢獻勳章

pamelaywy 發表於 16-12-7 22:34
回覆 小曳人 的帖子

我都想我大仔仲可以打天才波

所以,天才去到某一個位就無magic,點都要"給力",好彩嘅,叫事半功倍
(佢嘅天才波場地唔响課室!)
恐龍家

小曳人 發表於 16-12-7 22:23
我個玩緊 Scratch programming,都可以係機器人,又可以設計遊戲

都可以比仔仔試吓, 多謝分享!
以為只會係資優版遇到你, 原來你都會分享小一選校。

小曳人  我得閒無聊多事....  發表於 16-12-7 22:47

回覆 小曳人 的帖子

咁我話你知,佢課室以外嘅野,更唔係天才波
花係呢度嘅時間、心力、金錢......

小曳人    發表於 16-12-7 22:46

MissUmuch 發表於 16-12-7 21:53

我仔仔只係天份高, 無評估, 佢當興趣玩, 佢只係好彩校 ...
其實無論任何學術又好,興趣又好,玩得好都有付出的,你仔仔相信都有付出時間,由簡單的開始,慢慢到難度高的,不會沒玩過,再高難度上手就會,區別在於有興趣還是家長被動練,自己有興趣就玩得開心及投入,家長選擇被動的去學,就是操,也有操練到後來真的喜歡上,但開始肯定沒有自發興趣的享受這過程。
‹ 上一主題|下一主題