用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友特異功能?
樓主: littlemaopig
go

小朋友特異功能?

mcl203 發表於 16-12-6 18:22
係多數小學都聲稱唔建議小朋友補習或興趣班
即係補習可以唔去....但成績要好
興趣班可以唔玩...但最好有獎 ...

呢個都係我嘅理解...

呢幾句真!

佢地真心唔贊成太多外補,但又想學生有個人專長⋯⋯咁其實佢地就係搵緊天生異稟嘅學生。

回覆 mcl203 的帖子

哈哈,根本就係。
不過學生始終係讀書要叻,體藝才能的栽培真係興趣、全人發展為主,功利攞獎為副。幼稚園、初小攞獎係相對容易,但到高小、中學要攞重要的獎項,除天份外,要好多時間、精神和金錢的投入,唔一定做到成績,亦唔一定值得。

Soundervolt  但有一所top school將學術、體育、音樂、視藝,視為同等才能而並非只求讀書要叻,體藝係興趣咁簡單。   發表於 16-12-6 23:37

以我理解及觀察所得,特異功能是指小朋友能展現比同齡至少高三年嘅能力,如:K3能計小三嘅數、5歲能游/跑7-8歲嘅要求(not necessarily the best)、6歲能同個8-9歲對奕(不一定要贏,但起碼能比下)、一般高幼學琴一兩級,佢已經有一般小二三才有的四五級等

至於上面講到某些學校唔想勁谷但又要成績,好明顯佢地要嘅特異就係唔駛佢谷、天份與家庭提供到嘅support 已經令佢地有光芒,學校接手「略」加訓練,已經有成績
而呢班小朋友,好少係完全無興趣的,因為天份、興趣、成就感、家庭支持等先成就到佢地嘅特異

(註:身邊識唔少特異之士,自己小朋友都憑過小小的特異被學校垂青)

hha 發表於 16-12-6 19:20
呢幾句真!

佢地真心唔贊成太多外補,但又想學生有個人專長⋯⋯咁其實佢地就係搵緊天生異稟嘅學生。
我會覺得是否天生異稟唔重要....世界上亦唔多天生異稟既學生
只係有D現實行為係絕少出自教育家口中....而教育家又要滿足現實世界既評估要求
就唯有分開理想與現實....唔同場合去解釋唔同需要 ~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-12-6+18:24+編輯

原帖由 mcl203 於 16-12-06 發表
係囉!仲信口學校的官腔?

mcl203 發表於 16-12-6 20:35
我會覺得是否天生異稟唔重要....世界上亦唔多天生異稟既學生
只係有D現實行為係絕少出自教育家口中....而教 ...

吾操都有獎,呢D咪就係真正的特異功能囉

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+16-12-6+20:15+

原帖由 pamelaywy 於 16-12-06 發表

以我理解及觀察所得,特異功能是指小朋友能展現比同齡至少 ...
宜家個趨勢係k2尾/k3頭最基本要達到小一程度的學術能力才有直私垂菁,如果指望以「特異才能」脫穎而出,真係要超三、四學年才有亮點

回覆 babieblue 的帖子

對!而且我覺得硬知識超出兩年都以上不是太難
反而體能、小肌肉技巧超越才是天賦

醒目開學勳章 貢獻勳章

但小一,你地講嘅特異功能未必會得到學校賞識
e.g. 學術能力高兩三年,甚至更多

另外,"無操都有獎",好睇你咩叫操,因為孩子自發學習,佢自己主動花時去鑽研/練習,係咪操?
天份重要,但背後孩子自身所付出嘅,亦應該唔少
我有時會講話阿仔無上數學班,都攞到大型奧數比賽嘅金獎 (頭6-7%)
好似乜都無做過就有獎攞,但背後,佢書不離手,自己睇奧數書,自己計數,所花嘅時間亦不少!

所以,我個人唔喜歡"特異功能",因為好似無付出過就有成績咁...

恐龍家

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-6+18:22+係多數

原帖由 LeeCC 於 16-12-06 發表
吾操都有獎,呢D咪就係真正的特異功能囉
似乎,你理解錯我既意思,我應該無提過"唔使操"都能擁有特異功能~~~

回覆 小曳人 的帖子

其實從來特異功能都要付出的,操水的一星期操十幾個鐘,早晚操、樂器的晚晚練琴,仲要常演出吸取經驗任何天賦都要後天的栽培與付出
特異在我角度只是特別異於一般小朋友嘅表現,而這表現是要付出的

pamelaywy 發表於 16-12-7 11:44
回覆 小曳人 的帖子

其實從來特異功能都要付出的,操水的一星期操十幾個鐘,早晚操、樂器的晚晚練琴,仲要 ...

咁你錯啦, 我從來無操我仔仔, 佢 歲半無人教無人幫無睇圖自已砌咗9粒嘅立體砌圖, 3歲半自已睇圖砌盒裝 lego車, 5歲 已經 砌 lego系列最難嘅 technic 6~12 歲, 依家6 歲剛小一, 前2日  自已睇圖 砌完 technic 8~14 歲。
校長就係因為仔仔呢方面突出, 安排佢一個禮拜一堂跳級,去上4年級科研, 仲要唔需要評估 130 + , 校長會直接寫推薦信入資優學苑, 我相信同我仔仔一樣有天份而無操嘅人,大有人在。

回覆 MissUmuch 的帖子

你無睇前文,我講緊唔係智能上超前(前一段我覆左話智能超前唔出奇),係體能與小肌肉嘅超前的付出
你講嘅情況我都識唔少,數理圈子大把,個個數理仔都係咁

初小睇緊中學物理化學,初中學緊大學理科都大有人在

另,其實砌Lego technic 亦好common, 鍾意玩Lego 嘅男仔個個都係細細個自己開始砌掛,難道要阿媽教?

再另外,建議聽下資優教育學院的講座,而家佢地唔駛校長推薦都得,家長推薦都得,亦唔駛check IQ 130+, 其實無乜特別(佢地好清楚講出方針改左,要devotion 多過幾高智能)

再再另外,恕我直言,如果你有特異表現的小朋友只是小一,你千萬不要將你這種不要付出的想法灌輸給小朋友,以過來人身分告訴你,你一定會後悔 (或者我太多事了,唔啱聽當我無講過)

kerkermui  特別在未讀小四呀  發表於 16-12-7 21:50
hippoo  砌Lego technic 亦好common <= agree!  發表於 16-12-7 20:39

我仔仔就快6歲讀緊K3, 同你個仔D情況很似,我也沒有催谷他,只是順著他的興趣而去上數學和音樂班,也不覺得他有特異功能,只是希望佢升上小一後也可以像你仔仔般被老師和校長發現他的才能,並給予適當的學習機會啦!

Wapi37 發表於 16-12-7 21:11

我仔仔就快6歲讀緊K3, 同你個仔D情況很似,我也沒有催谷他,只是順著他的興趣而去 ...

揀小學好重要, 唔係語文天份, 唔好揀谷嘅傳統學校, 要揀 行 stem或 steam嘅學校。
當然大部份父母都望子女入名校 ,但唔一定適合自已小朋友發現, 所以好好睇清楚自已小朋友長處, 再係係區揾一間適合佢嘅學校。
就算被評b2, 只要校風好, 佢有機會發揮,而一間b1 只重學術, 學校唔重視佢長處, 小朋友發展已經差好遠。
所以做父母嘅真係要幫小朋友揀一間適合佢嘅學校,而唔係人云亦云!

Wapi37  Thanks!  發表於 16-12-8 09:04

pamelaywy 發表於 16-12-7 20:19

你無睇前文,我講緊唔係智能上超前(前一段我覆左話智能超前唔出奇),係體能與小 ...

我仔仔只係天份高, 無評估, 佢當興趣玩, 佢只係好彩校長比佢跳級,當然一樣同小一同學一齊過校園生活。
今晚佢開始砌 technic 42030 , 真係簡單易砌?

引用:Quote:pamelaywy+發表於+16-12-7+20:19+ 回

原帖由 MissUmuch 於 16-12-07 發表

我仔仔只係天份高, 無評估, 佢當興趣玩, 佢只係好彩校 ...
你學校咁好👍介唔介意告訴是那間?