用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲大學留學一年幾錢……
go

澳洲大學留學一年幾錢……

qwe591 發表於 16-12-6 11:43

唔該大家, 因為想為個仔做準備
要睇咩地區和咩大學咩專業先, 基本你預學費25,000-35,000澳紙一年, 生活費豐儉由人.
我打個比喻吧, 我囝囝在悉尼讀高中, 甘我都有留意悉尼果幾間大學的學費要求,

全球排名50之內GEI果兩間大學, 基本學費都是大約35,000澳元一年, 排名200左右的悉尼科技大學學費平均26,000-

28,000澳元一年.

至於住宿+生活費, 一般在悉尼我覺得最少你都要準備18,000澳元左右一年.

qwe591 發表於 16-12-6 11:43

唔該大家, 因為想為個仔做準備
一圖睇晒各地留學費用 英鎊下跌抵過留美?

qwe591 發表於 16-12-6 12:22
非常謝謝你! 你仔仔讀咩科…?澳洲大學是否4 年畢業?
我囝囝仲系悉尼讀緊year 11, 我都系預先做左功課先.至於澳洲大學普通學科都是3年畢業, 有些有Honours的就要4年畢業.

qwe591 發表於 16-12-6 12:40
入讀澳洲大學需要讀當地中學先嗎? 因為我不是太富裕,想大學才過去讀可以嗎? ...

不需要的, 澳洲所有的大學都接受香港DSE成績的. 不過你就要預先考左IELTS, 一般最低要求IELTS OVER ALL 6.5分

ricetaster  Each sub band of IELTS cannot less than 6.0  發表於 16-12-6 16:27

回覆 qwe591 的帖子

如果讀 Sydney or Melbourne 8大, tuition fee 接近AUD40,000 like UNSW Business School, living cost plus share apartment AUD18,000, 未包書本及機票, 無乜 entertainment, 但最後以滙率 5.854計, 一年 HK$340,000 - $350,000 都咪走雞, 住大學宿舍就貴多 HK$50,000。 因為唔係 Honor Degree原故, 好多學生會讀多一年 Master

我準備我囝去澳洲䜋U, Brisbane 8大其中一間,學費 28000-40000 年,生活費17000-25000一1年,已經不是Sydney Melbourne 了,用6算平均D計連保險機票雜費我預32-35萭港紙一年, IELTS 有效期2年,如果你之前考左,到入學時已經過左2年都要再考過

brima 發表於 16-12-6 15:19
我準備我囝去澳洲䜋U, Brisbane 8大其中一間,學費 28000-40000 年,生活費17000-25000一1年,已經不是Sydn ...

如果第一年住大學宿舍,你預嘅budget 未必得。

回覆 洋子 的帖子

For the year of 2017  UNSW Tuition Fee  : AUD40,000    Sydney U Tuition Fee : AUD38,500, both of them for business school subjects.

ricetaster 發表於 16-12-6 18:51

如果第一年住大學宿舍,你預嘅budget 未必得。

我囝不是住宿舍, 宿舍貴 AU 15000-20000

ricetaster 發表於 16-12-6 14:43
回覆 qwe591 的帖子

如果讀 Sydney or Melbourne 8大, tution fee 接近AUD40,000 like UNSW Business Scho ...
我仔學費一年約AUD40,000

qwe591 發表於 16-12-6 14:41
其他國家大學需要嗎? 如果IELTS 是早年考可以嗎? 還是需要考大學當年才考試IELTS… ...
早一年考, 仲要睇你想讀咩科, 唔同科IELTS要求唔同, 最基本好似 OVER ALL 6.5 (ALL 6 以上), NURSING 好似 7, EDUCATION 7 定7.5 (SPEAKING 8).......

brima 發表於 16-12-7 11:04
我囝不是住宿舍, 宿舍貴 AU 15000-20000

可以第一個Sem . 住 Dorm, 熟習環境及搵到同學仔 share apartment 亦好多人會咁做,因為 Sydney 市中心租太貴,分租都唔平,要平要拍搬遠D,但就哂交通費及時間,如果讀嘅 科目chur 都辛苦。

有親友就好D, 但都交通時間長及車费貴,自己煑都好哂時間。

tintinlam 發表於 16-12-10 08:26
我仔學費一年約AUD40,000

澳洲政府無錢再下年仲加得多,再加上供求門問题及當地大學教學水平不斷提升,已經唔係十多廿年前嘅澳洲,唔加多D tuition fee 就有鬼。

P.S. 希望美國加息周期開始,澳元跌。