用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3歲半學琴可以嗎?
go

3歲半學琴可以嗎?

聽聞有些小朋友3歲半就學鋼琴,但我驚我仔手指唔夠力,打消他的興趣,會唔會4歲後才學好啲呢?
另外,如果初初學,可不可以每堂around 30分鐘?

回覆 yannie_man 的帖子

謝謝你的回覆,我也是有這個想法,覺得過了4歲生日才學可能效果較好。
自己對音樂完全冇認識,或者我應該趁他未學琴前,自己先學幾個月,可能會好啲。

Taka12 發表於 16-12-6 09:42
回覆 yannie_man 的帖子

謝謝你的回覆,我也是有這個想法,覺得過了4歲生日才學可能效果較好。

其实不用,等到小朋友上课的时候,你旁听就可以知道怎么在家帮助他练习了。这样找老师的时候一定要找可以旁听的。每节课有练习的重点,哪怕是一个小小的重点,慢慢积累多了,就能看到进步了。

另外,3岁真的有点小。不如平时和他多唱歌,还有听CD,培养他对音乐的感觉和音准。等到5岁6岁开始都不迟的。还有,坚持比早开始更重要。每天要抽出固定的时间练习,雷打不动,才能有效果有进步。

家长的陪伴很重要,看到小学尤其小一很多小朋友随学校课外活动上课,回家也不练习,坚持不了多久就放弃了。与其这样,不如把时间和精力放在别处。

鋼琴其實滿6歲學會好點,因為手指問題~

我囡3.5學,so far無任何問題

我覺得各人能力,有無興趣, 主動性, 也是關鍵

阿仔3.5歲開始學琴,朋友女兒也同時開始, 當時她4歲, 仔每日主動彈琴, 有時彈一個鐘, 朋友女兒每日要喊打喊殺先埋去部琴, 不到半年, 已經見到阿仔進度比她快

4.5年後的今天, 仔彈六級歌書, 仍然享受彈琴, 朋友女兒在打鬧聲中, 剛剛考到二級,僅僅合格

回覆:Taka12 的帖子

其實係睇小朋友主動性

回覆:Taka12 的帖子

在呢一版, 每逢問某個歲數可否開始学琴, d回覆總是 “因人而定”, 沒有最細、只有更細。世上有幾多個莫扎特?

自己睇下小朋友是否能坐定定及有認知將五線譜與琴鍵聯系。如果唔識睇或唔肯定, 就等小朋友过咗5歲先至学 ( 最好6歲), 呢個歲数的小朋友, 大部份都能接受半小時的教授及有能力將五線譜聯系至琴鍵上。
再者, 鋼琴起步比起好多要吹奏的樂器較易上手, 但上到高級就難度高好多

我仔3.5歲時我教佢彈琴,佢學得好快,但手勢真係好大問題,教極手勢都係唔岩,跟住我冇再教佢,等到而家8歲先再教,隻手一彈就冇問題了~
我女就黎4歲,佢好想學琴,但我會等佢至少5歲先教佢琴~

引用:我仔3.5歲時我教佢彈琴,佢學得好快,但手勢

原帖由 ho_yan2406 於 16-12-12 發表
我仔3.5歲時我教佢彈琴,佢學得好快,但手勢真係好大問題,教極手勢都係唔岩,跟住我冇再教佢,等到而家8歲先再 ...
想指教一下,小朋友彈琴的手勢怎樣才算叫好呢?

zebrabb 發表於 16-12-16 22:34
想指教一下,小朋友彈琴的手勢怎樣才算叫好呢?
手腕平,手指彎曲,好似拎住個BALL咁

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-12-16+22:34+想指

原帖由 ho_yan2406 於 16-12-18 發表
手腕平,手指彎曲,好似拎住個BALL咁
唔該哂,也有其他注意的事項嗎?

zebrabb 發表於 16-12-18 22:41
唔該哂,也有其他注意的事項嗎?
如3.5歲咁細手指未夠力,其實未必做到我講既手形.
另外咁細未夠高,如張椅可調高既就調高D,因為唔夠高佢地隻手就會塌左落個琴度,O個陣我係用D書墊高俾我仔坐的~

始終仍是要求的問題,
三歲半學、開心就好、
到5歲就要認真為孩子好再作安排!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-12-18+22:41+唔該

原帖由 ho_yan2406 於 16-12-19 發表
如3.5歲咁細手指未夠力,其實未必做到我講既手形.
另外咁細未夠高,如張椅可調高既就調高D,因為唔夠高佢地隻 ...
我小朋友已經4.5歲,已授了大半年課,她的手指和形態也可跟得上,只不過很小主動練琴,有時就係甘2彈足音,但拍子上也有跟不好,但已經不想彈落去,話要彈新歌,之後打開未教的彈,不知道如何教她練習好些

zebrabb 發表於 16-12-19 10:12
我小朋友已經4.5歲,已授了大半年課,她的手指和形態也可跟得上,只不過很小主動練琴,有時就係甘2彈足音, ...
之前睇過書講過一樣嘢, 你自己唔做, 你自己都無興趣, 你自己都做唔到嘅嘢, 你做乜要求你小朋友做?所以學嘢, 如果係你自已成日做, 又做得好嘅, 你有權叫你小朋友去學去做
如果唔係, 就直到佢自已要求你俾佢去做你先好俾佢學

希望幫到你

zebrabb 發表於 16-12-19 10:12
我小朋友已經4.5歲,已授了大半年課,她的手指和形態也可跟得上,只不過很小主動練琴,有時就係甘2彈足音, ...
4.5歲好難會主動練琴吧?冇耐性都好正常丫~

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-12-19+10:12+我小

原帖由 hedhed 於 16-12-21 發表
之前睇過書講過一樣嘢, 你自己唔做, 你自己都無興趣, 你自己都做唔到嘅嘢, 你做乜要求你小朋友做?所以學嘢, ...
就係甘,細個學琴唔係問題,問題就係在於練習的恆心,所以有家長也講過大些才學,主動好過被動,謝謝