用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?
樓主: Justsayhi
go

德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?  

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:18
應該係"父皇", "母后", "太上皇", "太后"同埋D皇親國戚先係原凶

yes. 呢啲人嘅出沒地點多數在宮中。

hkpapa852 發表於 16-12-8 10:22
所以, 樓主應該係我講既第3類人:

3. 對學校有個人特殊見解
其實對每個小朋友嚟講, 每間學校都有佢嘅優, 缺點。個人覺得褔小都係好嘢嚟!只係正如其他網友所講, 樓主開個帖去vs, 但全程就......! 好難唔令人懷疑樓主嘅真正目的

回覆 ok3 的帖子

返/放學時間, 有公主出巡睇, , 父皇架車, 宮女姐姐拿書包, 水樽先下車, 之後公主慢慢下車, 最後母后/大內侍衛拿住一大箱武器/樂器殿後.

Lucifer3960 發表於 16-12-8 11:08
回覆 ok3 的帖子

返/放學時間, 有公主出巡睇, , 父皇架車, 宮女姐姐拿書包, 水樽先下車, 之後公主慢慢下車 ...
你只係抅畫出一幅公主出巡嘅景象。畫中小女孩可能就係你口中所講嘅公主。但單憑畫意, 又睇唔出佢有冇病喎?!可能大家對“公主病”嘅定義唔同。有冇病, 唔係睇佢過的有幾富貴, 而係睇佢做人處事, 待人接物嘅態度。尋常百姓家嘅公主, 皇子大家見得少咩?最後, 我始終相信小朋友嘅德育教育, 家長嘅影響係最大。

Lucifer3960 發表於 16-12-8 11:08
回覆 ok3 的帖子

返/放學時間, 有公主出巡睇, , 父皇架車, 宮女姐姐拿書包, 水樽先下車, 之後公主慢慢下車 ...

這是你在GH門口所見的嗎?

kbi 發表於 16-12-8 14:05
這是你在GH門口所見的嗎?

何止德望呢?

當年屋苑樓下, 每次一有幼稚園校巴離開, 個隊歡送隊既壯觀場面呢!

只怪香港太多愛將子女變成王子/公主既父母

hppa    發表於 16-12-8 17:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Lucifer3960 的帖子

這場面好普遍, 就算讀普通學校都有, 爸爸開車送返學, 工人姐姐拎書包樂器.

hkpapa852 發表於 16-12-8 14:48
何止德望呢?

當年屋苑樓下, 每次一有幼稚園校巴離開, 個隊歡送隊既壯觀場面呢!
有無拉埋banner....熱烈咁歡送上學去 ~~~

mcl203 發表於 16-12-8 16:36
有無拉埋banner....熱烈咁歡送上學去 ~~~
有D仲要企埋上花糟揮手送別; 到校巴關門開車, 跟住十幾二十人仲要好齊心咁一齊排人牆阻住條路, 繼續揮手直到校巴消失於視線之內
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-8 17:31
有D仲要企埋上花糟揮手送別; 到校巴關門開車, 跟住十幾二十人仲要好齊心咁一齊排人牆阻住條路, 繼續揮手直 ...
咁要唔要戴埋紅帽紅領巾先??

nakimama 發表於 16-12-8 10:10
我會選校風好,小朋友品德不能全靠學校,家庭環境家長身教係最重要。如果家長言行舉止吾好小朋友有樣學樣, ...

我都有朋友s係德望用家,我亦覺得她們很有質素。但如果呢個帖內都有D家長係德望用家,我又唔覺得佢地全部都好有質素喎。樓主都係問下意見啫,如果覺得人地條問題係唔啱聽,可以答都唔使答人。但D回帖只係質疑人地,我唔見得佢地識得尊重人。我認為每間學校裏都會有唔同質素的家長。

hppa    發表於 16-12-9 14:33

回覆 miujoey 的帖子

我更常見到阿mum或長老忙到甩碌而姐姐掛住玩電話

Onelaw 發表於 16-12-8 18:33
我都有朋友s係德望用家,我亦覺得她們很有質素。但如果呢個帖內都有D家長係德望用家,我又唔覺得佢地全部 ...

Deleted

Onelaw 發表於 16-12-8 18:33
我都有朋友s係德望用家,我亦覺得她們很有質素。但如果呢個帖內都有D家長係德望用家,我又唔覺得佢地全部 ...

睇咁多post,甚少開始已經被一些資深會員質疑,呢個真係經典,再加上睇佢回答,只傾斜一面,真係十分可疑。另外你這樣話人地GH 家長,可見你質素有幾多

lightingchung 發表於 16-12-8 23:12
睇咁多post,甚少開始已經被一些資深會員質疑,呢個真係經典,再加上睇佢回答,只傾斜一面,真係十分可疑 ...

咪就係樓主唔係資深會員,所以先會咁問意見,咁如果D資深會員質疑樓主,係可以唔雖要答,仲有我回答之前個會員,佢話佢選校風好等同選家長質素, 我話唔覺得好有質素就有問題?,即係有D會員可以覺得樓主呃post,就無問題?我只係話覺得每間學校都有唔同質素既家長。我亦從來無講過我好有質素喎你唔需要咁介懷,我一早講左我亦認識好多GH家長好有質素㗎!仲要係我D好朋友嚟!
(仲有,可能我用詞唔好,我唔應該用「唔覺得好有質素」,我應該用post 46個位會員咁用「對該校家長質素失望」?咁會唔會好D?我見你話我咁話GH家長,你又唔話佢咁話福小家長?你又會唔見得我幾有質素,但你又唔話佢幾有質素既?

Onelaw 發表於 16-12-8 23:49

放心從無介懷,遇事無關,至於siden 嘅回應,你唔鍾意咪話佢,可以回應佢

siden  喂朋友你咪拖我落水,我唔係德望家長  發表於 16-12-9 08:55

lightingchung 發表於 16-12-9 00:43
放心從無介懷,遇事無關,至於siden 嘅回應,你唔鍾意咪話佢,可以回應佢
...

其實我唔覺得post46個會員回應有問題,我應該學習下用詞方面,不過我見你對我一話GH家長質素,你就話我話GH家長?你又問我質素有幾多?我覺得會唔會對人唔對事or對學校?不過我要再說一次,GH係一間好好學校

大家各有睇法啫,有人甘心唔要最top不是錯的,想找人認同自己想法和決定更加不是錯。
俗語都有話「不是要最好的,只想找最適合自己的」

lightingchung 發表於 16-12-8 23:12
睇咁多post,甚少開始已經被一些資深會員質疑,呢個真係經典,再加上睇佢回答,只傾斜一面,真係十分可疑 ...

傾咗咁多日仲未講完,真係長氣。

你講話甚少有資深會員....
本來唔想再參與討論我都要講多兩句。

我以前上EK都係齋睇唔講野。自從心儀福小後,我多咗留意福小post。入到福小後,開始會幫手覆下對福小有興趣的家長。我發現有幾位「資深」會員係特別關心福小及福中。(hkxxx8xx, sxdxx,sxxxbb...仲有啲唔記得)

間唔中佢哋有講番啲中肯嘅說話,但大部分時間逢有呢兩間學校的post必定出現,必定講呢兩間學校唔好。另外,用語亦非常尖酸刻薄。我真係好佩服佢哋有咁多時間咁多精力,詞鋒又咁銳利。

其實講到今日,看家自然會睇得真,各版友的回應及所持觀點。再講落去都無意思。