用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?
樓主: Justsayhi
go

德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?  

hkpapa852 發表於 16-12-7 13:58
至於福中,就應該去中學版去論斷。

呢一點我唔係太認同了.

唔使講咁多。你從善如流地話福附好把la。唔係每個家長都有胸襟氣度接受事實。又唔係我你仔女去讀,使乜多事?都冇人話福附唔好,只不過有一堆人話GH比較好,已經咁嘅反應。

GH又冇童年又公主又喊又失禁,千祈咪去讀

hppa    發表於 16-12-8 02:11

siden 發表於 16-12-7 14:28
唔使講咁多。你從善如流地話福附好把la。唔係每個家長都有胸襟氣度接受事實。又唔係我你仔女去讀,使乜多 ...

樓主似乎又潛水了, GH 唔係Happy School 係真, 但其他人又話什麼讀GH又冇童年又公主又喊又失禁, 咁如果有人認識有呢D小朋友, 咁好肯定係個小朋友本身能力有問題, 我都好想知我同我班同學仔以前點樣無童年?? 你們又知讀GH的小朋友唔係愉快咁學習??? 無論是什麼學校 (名校定你們眼中所謂寶校), 作為家長應要懂得亙相尊重.
咁係咪讀名校的學生都會無童年?? 呢度一定有好多EK家長走出同你們說.

唔使講咁多。你從善如流地話福附好把la。唔係每個家長都有胸襟氣度接受事實。又唔係我你仔女去讀,使乜多 ...

Felix223 發表於 16-12-7 14:48
樓主似乎又潛水了, GH 唔係Happy School 係真, 但其他人又話什麼讀GH又冇童年又公主又喊又失禁 ...
讀邊間都好,去到又喊又失禁既情況,我好肯定係家長既問題, 小孩子搞成咁應該早轉校啦.....

以前果代,小學係半日,又係派位係附近住,又真係無而家返全日、住得遠、早出晚歸咁辛苦。但個個細路唔同,有d係頂得順有餘的。

其實一vs,就敏感,火花難免。

Felix223  以前GH 小學和幼稚園都一直係私校(九龍塘), 住多數唔會住隔離D人.  發表於 16-12-7 15:27

Jane1983 發表於 16-12-7 15:17
以前果代,小學係半日,又係派位係附近住,又真係無而家返全日、住得遠、早出晚歸咁辛苦。但個個細路唔同, ...
冇錯,一VS就出火花! 所以發現小朋友頂唔順就要決心跟據小孩問題轉間合適既學校.

Jane1983  用家個心唔舒服  發表於 16-12-8 10:17

dunbinex 發表於 16-12-7 15:19
如果全部都係家長問題,轉邊間學校都冇用啦
我所指家長問題係唔捨得間名校而不顧小朋友失常既情況.

AAA vs BBB 既問題好多時要本身家長去決定.....我覺得自己做個表去評分最實在, 唔好人云亦云.

其實有太多因素, 雙職父母如有跟功課, 都咪話唔甘;
如果住得遠, 都咪話唔甘;
做功課如果慢手慢腳, 都咪話唔甘;

家長付出亦重要.....唔只係金錢上, 仲有時間......

做個表, 寫低重要FACTORS, 再每個FACTORS定個比重分, 再找一家人傾下同評分, 你就可以選擇.

siubbsw 發表於 16-12-6 22:44
如果不是呃到新手家長,為什麼今年會有咁多福小對xx(德望/港同/SFA/培橋...)的帖?以前都冇嘅。
...

我都覺得呢排好多人講福附, 但我就唔覺有"呃"的成份, 因為我唔明福附post係想呃人乜野?叫多d人入讀定係升呢?

Felix223 發表於 16-12-7 14:48
樓主似乎又潛水了, GH 唔係Happy School 係真, 但其他人又話什麼讀GH又冇童年又公主又喊又失禁 ...

侮辱GH 學校同在讀學生, 好想知道當初考係為咩?

首先,我唔係話GH唔好
但我真係有朋友個女讀到小四,被老師針對,因為佢個女係一個比較活躍好問問題型的的女孩,可能學校並不太接受這類人小朋友。最終日日返學都返得唔開心,一家人活在黑暗的日子,之後,朋友找學校幫女女轉,轉了一間比較活動形式的學校,女兒上學開心了很多,一家人終於happy曬。
只不過是想話,選擇學校真係選合適的,並不是只求名校。因為最終都係小朋友和家人面對。我朋友的選擇也雖要好大勇氣去決定。但我好佩服她可以為女女選擇一間合適的學校

Justsayhi 發表於 16-12-7 06:54
其實有家長真係試左讀一兩年先之後想轉走,但連一啲比較好的學校都唔收佢,真係二三線先收,最後佢唯有継 ...

兩間學校類型不同,GH傳統名, 程度深壓力大,樓主舉的例子又是負面的,其實心中已有傾向不選GH。

怕入GH辛苦,選福小會較適合家長。小朋友受教,不代表要一定要學深啲學早啲,承受多啲壓力。

Potato001 發表於 16-12-7 19:06
兩間學校類型不同,GH傳統名, 程度深壓力大,樓主舉的例子又是負面的,其實心中已有傾向不選GH。

怕入GH ...

你説得對,如果係叻去度邊都會叻,冇必要受太大的壓力

Justsayhi 發表於 16-12-7 20:11

Deleted duplicate post

Justsayhi 發表於 16-12-7 20:11

恭喜入福小,麻煩快放GH ,相信不少家長在等待中

lightingchung 發表於 16-12-7 20:30
恭喜入福小,麻煩快放GH ,相信不少家長在等待中

希望你有機會帶上這個光環,祝你好好享受呢份驚喜,到時千祈唔好多謝我呀,早日願望成真

Justsayhi 發表於 16-12-7 21:17
希望你有機會帶上這個光環,祝你好好享受呢份驚喜,到時千祈唔好多謝我呀,早日願望成真
...

唔駛有機會,呢個光環我之前都有幸選過喎

Justsayhi 發表於 16-12-7 21:17
...

人地jm以經一早上咗岸,唔使等你個GH位

我真心覺得你的性格適合福附而不是GH, 你去福附不會錯配,祝你在福附生活愉快。