用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國一年際IGCSE課程
樓主: lmsn
go

英國一年際IGCSE課程 [複製鏈接]

cissie 發表於 16-12-11 03:00
why choose IGCSE? IGCSE is much easier than GCSE, so he might find it very hard when he study A leve ...

我聽聞嘅啱啱相反,我聽到話 igcse 比 gcse 深小小,不過我沒有查證, 真不知道那個說法才是正確。

回覆:英國一年際IGCSE課程

自己只看數 如igcse是國際生 考內容有小學教LCM/HCF都有 .而gcse是英國學生考內容近香港初中數。國語自學考約110鎊

之前聽個 agency 講 IGCSE 課程同正常 GCSe 嘅分別係科目數量。 IGCSE 因為得一年時間, 所以只會集中讀幾科; 而正常嘅兩年制,科目會較多。佢當時話程度大家差不多

回覆:英國一年際IGCSE課程

英國有一年制(Fast Tract GCSE) for 香港 S3 S4 S5,由5科起。。

cissie 發表於 16-12-11 03:00
why choose IGCSE? IGCSE is much easier than GCSE, so he might find it very hard when he study A leve ...

There are 2 exam boards: Cambridge and edexcel. Cambridge is more advanced and edexcel is much easier.

中四之後去讀IGCSE 其實已經係repeat, 應該唔難, 中五中六正常讀Sixth Form.  

brother4 發表於 16-12-12 18:18
自己只看數 如igcse是國際生 考內容有小學教LCM/HCF都有 .而gcse是英國學生考內容近香港初中數。國語自學考 ...
GCSE 既maths 有分foundation 同higher tier,  foundation 真的很像香港初中數. 但higher tier 果張paper和我以前香港會考既程度差不多. 有d仲要係我未學過.

讀一年GCSE如修5科, 其實時間都係好緊迫, 係咪是但衰咗一科都升唔到A-LEVEL? 另外科目考少咗, 對將來升上去的選擇有無影響?

回覆樓主:

前幾日上agent問及見代表AL,要最少5科C或以上,才考慮收

如果讀1年igcse 課程9月入學,10月前申請A level學校,大約12月知收唔收,如收應是unconditional offer, 所以igcse成績應影響不大,除非真係太差!

回覆 Aoi 的帖子

恕我多事,由今年九月開始,GCSE 課程將會正式改制,成績等級分得非常清楚,由1 至 9 來計算,加上一年時間,如果七除八扣,實際上課時間可能實得六至七個月時間準備,所以請千萬唸清楚自己小朋友各方面的適應能力和時間管理能力才決定。

回覆樓主

請問香港讀完中四不是可以升讀A level嗎?six form是否等同香港中五,六課程?其實有點混淆1年制igcse課程

bkyanhei 發表於 17-6-12 21:31
請問香港讀完中四不是可以升讀A level嗎?six form是否等同香港中五,六課程?其實有點混淆1年制igcse課程
...

英國的學制,並不是要讀完GCSE ,才可讀GCE. 所以,是可以因應你的選擇,而讀二年、一年或不讀GCSE.
再者,讀大學也不一定要讀GCE. 英國的學制是很彈性的。

回覆 iloveyoga 的帖子

如果沒十足把握,咁仲有咩方案比較好?如果10月就要申請AL學校,咁以校內成績收生?如在香港申請都係一樣?

kls12 發表於 17-6-12 21:59
英國的學制,並不是要讀完GCSE ,才可讀GCE. 所以,是可以因應你的選擇,而讀二年、一年或不讀GCSE.
再者 ...

謝謝你的解答!如香港完成中四直升A level, 課程銜接困難嗎?

bkyanhei 發表於 17-6-12 22:08
謝謝你的解答!如香港完成中四直升A level, 課程銜接困難嗎?

會讀甚麼科?

回覆 Aoi 的帖子

其實如果在香港本地學校讀完中四,直接過去讀six form, 這樣做是跳班。因為香港同英國入學年齢不同,除非小朋友本身英文和準備報讀A level 的科目是非常有信心。一般來說,多數學生會完成中五課程才會轉去英國讀A level.  
另外,英國學校收生是會根據校內近兩年成績,再加自己的 入學試成績來作收生決定的。所以,如果沒有把握,還是給小朋友多一年時間在香港準備比較好些。
‹ 上一主題|下一主題