用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 greenfield vs 方方
樓主: ilovecat1234
go

greenfield vs 方方 [複製鏈接]

bape0060 發表於 17-1-17 11:40
當初點解揀方方?因為細B?

如果細B,方方真是好有經驗而且照顧得很細心及放心,而且我當時想揀一間唔好太happy又可以少少谷,咁方方就fit我,因為太happy的學校我覺得之後升小會好難適應,不過谷我又唔想谷得太勁,怕大人都跟唔到,不過要留意,方方係傳統教學,要視乎你小朋友想在咩環境或方法下學習去選擇

alanjordan 發表於 17-1-17 11:52
如果細B,方方真是好有經驗而且照顧得很細心及放心,而且我當時想揀一間唔好太happy又可以少少谷,咁方方 ...

但應該仲有好多選擇?方方排名唔高, 但口碑有讚無彈咁,佢英文net ok嗎?

meihong 發表於 17-1-17 11:48
我轉SN, 都唔係名校, 但我老公buy蒙特梭利教學, 方方pn已經有評估, 不過我無陪温書 ...

咁啱嘅,我嗰陣都有諗過SN,又係唔太happy得嚟又有D谷嗰種,不過我追返D舊post 同sesrch完後發覺唔適合,所以無揀

alanjordan 發表於 17-1-17 11:57
咁啱嘅,我嗰陣都有諗過SN,又係唔太happy得嚟又有D谷嗰種,不過我追返D舊post 同sesrch完後發覺唔適合, ...

SN同方方其實我覺得都ok, 你覺得邊方面sn唔適合, 可分享嗎?

我淨係交咗SN留位費, 仲有時間考慮

alanjordan 發表於 17-1-17 11:57
咁啱嘅,我嗰陣都有諗過SN,又係唔太happy得嚟又有D谷嗰種,不過我追返D舊post 同sesrch完後發覺唔適合, ...

SN同方方其實我覺得都ok, 你覺得邊方面sn唔適合, 可分享嗎?

bape0060 發表於 17-1-17 11:55
但應該仲有好多選擇?方方排名唔高, 但口碑有讚無彈咁,佢英文net ok嗎?
...

每天都有,女兒識唱好多英文兒歌,K1上學期英文vocabulary已學了大約70-80個,排名唔知以咩準則,我會睇小朋友的學習狀況升小狀況多於排名,排名我會用作參考,我通常會實地考察,詢問用家,上網扒舊post,其實我當時都有GF,LH呢D offer,所以真是要睇返小朋友情況去揀,不能一概而論

alanjordan 發表於 17-1-17 12:10
每天都有,女兒識唱好多英文兒歌,K1上學期英文vocabulary已學了大約70-80個,排名唔知以咩準則,我會睇小 ...

LH你也放棄?

meihong 發表於 17-1-17 12:00

當時都好心儀SN㗎,做咗好多research,不過扒返舊post 睇返SN D用家comment,似乎關於雜費那part我唔accept到,好難預算,同埋佢地講返原來校內D家長係狂谷嗰種(私底下),我自問無咁多時間金錢去應付,如果有的話係唔錯選擇,希望你小朋友可以開心學習

bape0060 發表於 17-1-17 12:15
LH你也放棄?

無計啦,我唔係嗰種要好谷的學校,我好貪心,又要少少happy少少谷嘛,所以我知LH未必係我杯茶,今年K1方方溫書我都就快死,LH呢D我真是應付唔嚟,我當時去LH open day睇見D課本都好深

alanjordan 發表於 17-1-17 12:26
無計啦,我唔係嗰種要好谷的學校,我好貪心,又要少少happy少少谷嘛,所以我知LH未必係我杯茶,今年K1方方 ...

LH定太子明慧谷d?仲有邊幾間你覺得ok?

bape0060 發表於 17-1-17 14:11
LH定太子明慧谷d?仲有邊幾間你覺得ok?

我pm你傾,好似離咗題

bape0060 發表於 17-1-17 11:30

但我見入面d細路行地毯係著住鞋...可能是另一對?
即係同日本學生返學一樣,回校要換另一對室內鞋,白色鞋

方方學術一定得,老師唔差,唔係剛畢業出來個d,好有經驗,家長都話自己小朋友喜愛上學,不會抗拒,但我小朋友今年都會去另一間龍校,為咗穩陣,唔想到時再考,好大壓力

pckpck 發表於 17-1-17 16:42
方方學術一定得,老師唔差,唔係剛畢業出來個d,好有經驗,家長都話自己小朋友喜愛上學,不會抗拒,但我小 ...

考到邊間呀?

pckpck 發表於 17-1-17 16:35
即係同日本學生返學一樣,回校要換另一對室內鞋,白色鞋

Exactly

alanjordan 發表於 17-1-17 12:26
無計啦,我唔係嗰種要好谷的學校,我好貪心,又要少少happy少少谷嘛,所以我知LH未必係我杯茶,今年K1方方 ...
1. 我都同意小小谷又小小HAPPY
K1 我都覺得生字太多,佢認得已經好好,係ORAL 難
其他科我問返個仔佢都聽得明,答得返,証明上堂有學習,唔係遊雲
我仔都鐘意讀書,連平時同佢出街坐低食野都拎故事書睇
全日班更加正! K1 一日一份功課,會由老師教埋佢做
返到屋企CHECK 下就得,親子勞作一年都得幾次,有時父母返工返黎仲要幫手做功課真心好累
依家只係陪佢睇下書溫下書就夠,呢個係好處黎
2.方方唔止學校,連家長都好低調,其實唔太多人講
但的確家長都幾有水準,學校活動有見過面,都係管教有方個類
曾經有個小朋友PN 班有打人情況,校方留意到都一對一全程咁睇實佢
其實學校做左好多野冇咩人提
快樂的人生
http://rianoleung.blogspot.hk/

幼稚園,PLAYGROUP 的感想

ilovecat1234 發表於 16-12-5 23:11
請問大家會點揀,個女有呢兩間offer! 有冇用家講下?
我女係好鐘意走來走去,吾專心坐吾定

我仔是上年方方畢業生,今年小一了,多謝方方為仔仔打好語文基礎,小一好快就適應,測驗考試的閱讀理解都應付得到,暫時成績不錯。

day_bo 發表於 17-1-18 20:03
我仔是上年方方畢業生,今年小一了,多謝方方為仔仔打好語文基礎,小一好快就適應,測驗考試的閱讀理解都 ...

請問可否分享貴屆升小情況?

kukarma 發表於 17-1-18 22:19
請問可否分享貴屆升小情況?

你可睇返 #9,已講咗喇

alanjordan 發表於 17-1-19 01:07
你可睇返 #9,已講咗喇

係,聽聞也是這些學校,而我仔就叩到地區一缐津小。
‹ 上一主題|下一主題