用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 greenfield vs 方方
go

greenfield vs 方方 [複製鏈接]

請問大家會點揀,個女有呢兩間offer! 有冇用家講下?
我女係好鐘意走來走去,吾專心坐吾定

1    0    0    0

ilovecat1234 發表於 16-12-5 23:11

Follow

方方

ilovecat1234 發表於 16-12-5 23:11

方方會將小朋友由坐唔定變坐好定,我囝囝也是的,由週圍走變上堂專心,同埋小朋友大D也會定D

Mars0082003 發表於 17-1-15 12:59
方方會將小朋友由坐唔定變坐好定,我囝囝也是的,由週圍走變上堂專心,同埋小朋友大D也會定D
...

我囡又是之前好唔定,現在方方令佢可以定下來,不過方方是傳統教學,所以都深同谷

回覆樓主:

gf, 我小朋友好鍾意返學

翠B 發表於 17-1-16 03:36
gf, 我小朋友好鍾意返學

對衡方方好似好殘舊咁既?

alanjordan 發表於 17-1-15 14:40
我囡又是之前好唔定,現在方方令佢可以定下來,不過方方是傳統教學,所以都深同谷
...

知道方方升小學成績如何嗎?

bape0060 發表於 17-1-17 10:13
知道方方升小學成績如何嗎?

本身方方有2間國際學校俾讀國際班學生直升,另學生有升去喇沙小學,嘉諾撒聖瑪利,瑪利諾修院學校,德望學校,嘉諾撒聖加,播道,因為始終自己本身有自家小學,所以學校都低調不向外公佈,佢地一向作風,咁多年都無改,希望可以俾你for reference,以上都係問現有家長而知,並不是聽返來

bape0060 發表於 17-1-17 10:12
對衡方方好似好殘舊咁既?

學校歷史悠久嘛,始終GF無咁耐歷史,不過學校剛在今年暑假換咗新的sir滑梯及所有枱椅,而且我們每星期都會返學校,校舍內外都非常清潔,當初選的時候都有這些疑問,但最終我會著重是否夠衞生清潔大於校舍殘舊,同埋我會親身去睇埋環境先,試過去另一間學校校舍係好新又好靚,但入到去竟然不用除鞋,D人又亂咁踩上小朋友的軟墊,D玩具又一地都係,咁我當時就打咗折扣,覺得D老師同姨姨都好唔夠衞生及細心,最後我當然無揀呢間啦(雖然外表好吸引)但小朋友咁多時間留在學校嘛,我會平衡返各樣因素

alanjordan 發表於 17-1-17 10:55
學校歷史悠久嘛,始終GF無咁耐歷史,不過學校剛在今年暑假換咗新的sir滑梯及所有枱椅,而且我們每星期都會 ...

方方有鋪地毯但我見樓下d人無除鞋,d 姨姨穿拖鞋(emoji),唔知樓上係點?佢有戶外場地?定係門囗果塊有d細路踏單車果度only?
我細B打算年尾入學,3月開放曰都要參觀下

bape0060 發表於 17-1-17 11:05
方方有鋪地毯但我見樓下d人無除鞋,d 姨姨穿拖鞋(emoji),唔知樓上係點?佢有戶外場地?定係門囗果塊有d細 ...

學校所有地毯都除鞋,我們嗰陣連interview都要叫我們除,一入校舍正門那個位置係無鋪地毯,所有人都喺嗰度換,小朋友返學都要分開鞋,校內穿另一對㗎,所以老師返到學校穿拖鞋(校內穿㗎),唔會穿返工行返來嗰對

bape0060 發表於 17-1-17 11:05
方方有鋪地毯但我見樓下d人無除鞋,d 姨姨穿拖鞋(emoji),唔知樓上係點?佢有戶外場地?定係門囗果塊有d細 ...

校舍側後方仲有個好大sir滑梯,可能你留意唔到

alanjordan 發表於 17-1-17 11:13
學校所有地毯都除鞋,我們嗰陣連interview都要叫我們除,一入校舍正門那個位置係無鋪地毯,所有人都喺嗰度 ...

但我見入面d細路行地毯係著住鞋...可能是另一對?

我係方方用家, 阿仔而家pn, 由坐唔定變得坐定定, 又會守規矩排隊, 一來學校教二來大d又會好d既,  不過我k1都會轉校, 但事實覺得方方都幾好, 教到仔仔好多英文用詞, 而且老師都ok好, 課程聽聞k2開始會深, 傳統教學, 學術ok, 只係我想轉間較好, GF我唔識...

bape0060 發表於 17-1-17 11:30

但我見入面d細路行地毯係著住鞋...可能是另一對?

啱呀,校內穿另一對鞋,嗰對for校內㗎,放學就換另一對鞋走,簡單D講,返到學校會除咗穿緊那對,然後換校內的鞋,放學就再穿返原本的,希望我呢D用家可以幫到手解答到你,可能我表達麻麻

alanjordan 發表於 17-1-17 11:36
啱呀,校內穿另一對鞋,嗰對for校內㗎,放學就換另一對鞋走,簡單D講,返到學校會除咗穿緊那對,然後換校 ...

當初點解揀方方?因為細B?

meihong 發表於 17-1-17 11:35
我係方方用家, 阿仔而家pn, 由坐唔定變得坐定定, 又會守規矩排隊, 一來學校教二來大d又會好d既,  不過我k1 ...

我囡現K1,真是深過PN好多,上星期評估,要陪埋佢溫書先得,不過方方係傳統教學,未必個個小朋友啱,因為都好谷,我知K2要默書,你轉邊間呀,轉D活動教學?

alanjordan 發表於 17-1-17 11:40
我囡現K1,真是深過PN好多,上星期評估,要陪埋佢溫書先得,不過方方係傳統教學,未必個個小朋友啱,因為 ...

我轉SN, 都唔係名校, 但我老公buy蒙特梭利教學, 方方pn已經有評估, 不過我無陪温書

alanjordan 發表於 17-1-17 11:40
我囡現K1,真是深過PN好多,上星期評估,要陪埋佢溫書先得,不過方方係傳統教學,未必個個小朋友啱,因為 ...

我轉SN, 都唔係名校, 但我老公buy蒙特梭利教學, 方方pn已經有評估, 不過我無陪温書
‹ 上一主題|下一主題