用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方(對衡道) 好唔好
樓主: melomame10
go

方方(對衡道) 好唔好

melomame10 發表於 16-12-6 23:45
請問是否七月中開始放?

差不多

melomame10 發表於 16-12-6 23:45
星期六有冇校車?

可以加錢坐㗎

alanjordan 發表於 16-12-6 23:50
可以加錢坐㗎

That's good... thank you so much!!

alanjordan 發表於 16-12-6 23:50
可以加錢坐㗎

問多一樣野⋯ 請問英文堂有冇phonics教?

melomame10 發表於 16-12-7 19:40
問多一樣野⋯ 請問英文堂有冇phonics教?

我無特別去問,因為見佢發音,學生字都幾好,咁之後學校話有phonics班(可自行決定上唔上),我見橫掂又唔貴又可以再打好D根底,所以就上埋

melomame10 發表於 16-12-5 23:06
想小朋友在一所有良好語境及老師有愛心的學校成長...報左幾間名幼,也fail(因為細b)...現只有屋村幼稚園及 ...

http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3390633

你可以參考吓,有其他用家分享,以免好似得我意見咁,不過so far係比我預期的更好

我都是方方用家,囝囝現在N班,小朋友很喜歡返學,又學到野紀律也好了很多,老師同學校D姨姨也好好,是有學術同開心的學校,當然要選擇名氣一定不是首選,但我有問高年級的家長,很多都考到很好的直私小學,只是學校無公報,校巴是學校的所以好有交帶,沒有最好,只有適合與否。

Mars0082003 發表於 16-12-7 22:40
我都是方方用家,囝囝現在N班,小朋友很喜歡返學,又學到野紀律也好了很多,老師同學校D姨姨也好好,是有學 ...

無錯,方方是屬於進可攻退可守的學校,因為學術其實都頗深,足夠出去應付考試,但又未至於去到勁谷,做十幾廿樣功課嗰D學校,所以就算唔轉繼續升讀亦完全無問題,都有問過高form的家長,佢地升小都好理想呀

alanjordan 發表於 16-12-8 00:02
無錯,方方是屬於進可攻退可守的學校,因為學術其實都頗深,足夠出去應付考試,但又未至於去到勁谷,做十 ...

Thank you!

回覆 melomame10 的帖子

貴, 呢個係事實,但我覺得如負擔得起真的可考慮呢間,當然有其他名氣出名或龍校offer就未必會考慮呢間

回覆 Mars0082003 的帖子

認同,芳芳一向有教無類,又低調,專收細b,但我個小朋友親身讀緊,一打開本中文書,約10幾個生字,自動波指住黎快讀,我都覺得好堅,當然相信老師既工勞最大,既深信日後,如升k1-3, 學既野而家都咁多,根基打好,最為緊要。升小學應有不小優勢。

propolis 發表於 16-12-13 09:19
回覆 Mars0082003 的帖子

認同,芳芳一向有教無類,又低調,專收細b,但我個小朋友親身讀緊,一打開本中文 ...

Thanks!!!!

melomame10 發表於 16-12-6 18:20
真的
因為學費也唔平!
另外想問為何學費要交十二個月?沒有暑假嗎?

因為老師出糧是出12個月
其他學校一樣,只是期數不同令你有錯覺而已。這是一位幼師朋友講我聽的