用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方(對衡道) 好唔好
go

方方(對衡道) 好唔好

想小朋友在一所有良好語境及老師有愛心的學校成長...報左幾間名幼,也fail(因為細b)...現只有屋村幼稚園及方方offer...

究竟方方是否值得這個學費?老師是否ok有愛心?語境是否足夠不用外補?

另外,校巴服務是否ok?約幾$ 一個月?

大家賜教一下

melomame10 發表於 16-12-5 23:06
想小朋友在一所有良好語境及老師有愛心的學校成長...報左幾間名幼,也fail(因為細b)...現只有屋村幼稚園及 ...

我由N讀到現在K1,亦是細B,小朋友很喜歡返方方,而且N已識唱好多英文兒歌,K都只是開咗學幾個月已識唸詩,自理亦可以自己穿衫褲鞋,除鈕扣鈕,所以,有時不要只著眼學術,自理及身心發展也很重要,要有心理準備K1下學期會開始谷,K2開始默書,現在就仍是連線,填色,至於谷唔谷就睇返個人選擇,始終有人喜歡谷,有人喜歡happy school,亦都要睇返小朋友學習情況,我會以各方面衡量,而不會只以單一事件就否定間學校,再講,坊間更谷的學校都仍有好多,至少方方唔會假期要做十幾廿份功課,我會用各方面屬於平均以上來形容方方,照顧細B很有經驗,佢係屬傳統型教學,品行都會執得幾嚴,如果想活動教學那種就要考慮清楚喇,希望可以幫到你了解多D

好好,同上面家長講的差唔多,功課k1唔多(每日一樣),最重要係唔駛做親子功課,細b英文,背詩,都無難度,自理能力高,各方面好平均

alanjordan 發表於 16-12-5 23:18
我由N讀到現在K1,亦是細B,小朋友很喜歡返方方,而且N已識唱好多英文兒歌,K都只是開咗學幾個月已識唸詩 ...

依段意見我之前睇過了⋯thx

melomame10 發表於 16-12-6 10:49
依段意見我之前睇過了⋯thx

係呀,因為我都照事實講,不過費事次次寫,好長其實上面另一位家長都有提到無乜親子功課,呢樣我都寫漏咗㖭,所以如果真是要返工無乜時間跟功課就真是perfect,而這正是之前揀方方其中一個原因,我們都放好晏搞唔到咁多親子嘢,而我知道有D幼稚園係有好多親子嘢,不論戶外,課餘或功課,所以要考慮埋呢D

alanjordan 發表於 16-12-6 10:57
係呀,因為我都照事實講,不過費事次次寫,好長其實上面另一位家長都有提到無乜親子功課,呢樣我 ...

感謝你,因為想知多d所以先再問

想問方方校巴服務好嗎?因為始終地點隔涉,有點不放心⋯

另外,想問學校有什麼課外活動?是否每天也有英普?

回覆樓主:

請問國際班中文程度怎樣?
因為也收了我女女PN國際班,會教中文認字嗎?

melomame10 發表於 16-12-6 11:32
感謝你,因為想知多d所以先再問

想問方方校巴服務好嗎?因為始終地點隔涉,有點不放心⋯

校巴係自己學校,唔係外判,不過都多人報名搭㗎,至於英語環境我覺得足夠,見佢識唱咁多英文兒歌就知,而且學校亦額外有辦phonics班,English drama班等,我覺得好方便而且比街外便宜

alanjordan 發表於 16-12-6 11:57
校巴係自己學校,唔係外判,不過都多人報名搭㗎,至於英語環境我覺得足夠,見佢識唱咁多英文兒歌就知,而 ...

多謝你回答!
我見好多jm也話校舍舊又污糟,其實是不是真的這麼差?
另外,老師是否有愛心?我打去學校問野d staff 態度好像一般

hppa  方方已經不能同往日而語  發表於 16-12-8 01:40

melomame10 發表於 16-12-6 12:42
多謝你回答!
我見好多jm也話校舍舊又污糟,其實是不是真的這麼差?
另外,老師是否有愛心?我打去學校問 ...

始終學校都有一定歷史,舊就一定會,但好衞生清潔,而且我們星期六都會成日返校上堂,所以都會留意埋呢D,so far好滿意;反而我之前去過一D幼稚園係就係新,美倫美煥,但唔夠衛生,俾D人穿埋鞋走上地墊同時小朋友又在地墊玩,或者D玩具設施好多麈,不過每人的傾向唔同,我自己就會著重清潔衛生多D,新舊都係咁用,我自己就認為分別不大

我女剛收到 am offer, 想問學費連雜費幾多?

bearbear1206 發表於 16-12-6 13:30
我女剛收到 am offer, 想問學費連雜費幾多?

半日大約4千幾,雜費分上下學期

超好,學術好好,n班已識好多字,中英文數字好得

alanjordan 發表於 16-12-6 13:21
始終學校都有一定歷史,舊就一定會,但好衞生清潔,而且我們星期六都會成日返校上堂,所以都會留意埋呢D, ...

星期六要上課嗎?

melomame10 發表於 16-12-6 18:18
星期六要上課嗎?

興趣班嚟

propolis 發表於 16-12-6 16:01
超好,學術好好,n班已識好多字,中英文數字好得

真的
因為學費也唔平!
另外想問為何學費要交十二個月?沒有暑假嗎?

melomame10 發表於 16-12-6 18:20
真的
因為學費也唔平!
另外想問為何學費要交十二個月?沒有暑假嗎?

暑假放接近二十日

alanjordan 發表於 16-12-6 18:37
暑假放接近二十日

請問是否七月中開始放?

alanjordan 發表於 16-12-6 18:19
興趣班嚟

星期六有冇校車?

melomame10 發表於 16-12-6 23:45
請問是否七月中開始放?

請問是否七月中開始放?