用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個B,6個幾月
go

我個B,6個幾月 [複製鏈接]

請問幾時才適合去報N班,或者先報play group先?
   1    0    0    0

回覆:我個B,6個幾月

我B約一歲俾佢返playgroup 玩,都有見有啲BB細個一歲開始返。

另外應該出年約暑假期間開始報後年9月嘅PN班,大約歲半就interview。

....

momo_cheung 發表於 16-12-7 08:11
最簡單睇下鍾意甚麼學校,看她們的收生policy, 及留意有冇聯繫playgroup。有些學校或playgroup 大排長龍, ...

請問intake意思是interview嗎?即出年2017下半年(歲半)就需要開始搵心儀學校報名n班,之後等通知2018年初interview,之後等offer是否收(5,6月份),收了就9月開學(即兩歲3個月讀n班)是這樣嗎?如果是這樣算是中B? 抱歉好多問題,因為真的不太了解……

louischan01 發表於 16-12-19 23:18
請問intake意思是interview嗎?即出年2017下半年(歲半)就需要開始搵心儀學校報名n班,之後等通知2018年 ...
INTAKE是指入讀. 2018年入讀即係2018年9月. 好多學校N班會在早一年開始接受報名(即2017年9至10月), 11月INTERVIEW, 有些則2017年年尾接受報名2018年年初才INTERVIEW. 個別學校N班報名日期, 最準確當然係留意學校網頁式致電啦.

chupybo 發表於 16-12-20 09:37
INTAKE是指入讀. 2018年入讀即係2018年9月. 好多學校N班會在早一年開始接受報名(即2017年9至10月), 11月INT ...

謝謝詳解,即正常來講2歲多就開始讀N班了,那PN是否要更加提前?

....

momo_cheung 發表於 16-12-21 00:30
你當pn 和n 是某程度上是同樣野啦,以前基本上成個幼兒階段的班都叫nursery,統稱而已, 以local school  ...

明白哂,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題