用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上年阿女派位經驗分享
樓主: chesswin
go

上年阿女派位經驗分享   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-12-9 15:36
吓?錯既!咁我仔睇咗,咪學錯?!
例如中國歷史部份, 仲講夏係傳疑時代, 其實絕大部份學者已經認同夏既存在, 很多學者都認為河南二里頭遺址就係夏既所在地, 當地地點與年代跟司馬遷寫既史記吻合, 而當年學者亦是根據文獻對夏都既描述而尋找夏都時發現了二里頭遺址。遺址出土宮殿遺跡及大量高規格文物, 包括很多龍形器物。只是, 有部份學者比較慎重, 認為二里頭遺址仍未出土文字紀載是夏王朝, 所以不宜直接與夏掛鉤而已。如果說夏是傳疑時代, 我真係對佢既教學好傳疑至真。

另一個較多教科書錯既例子, 係香港史中, 表示香港最早發現三萬多年石器遺址。其實呢個又係大錯特錯。因為該位置係一個石器工場, 出土大量石錛石斧毛坯。發掘者認為係舊石器時代的刮削器, 並表示有年代測定作證。其實, 該年代測定法存在很大的誤差, 準確度不高, 所以考古界好少採用。該遺址是位於斜坡上, 因此, 出土的文物不是原生位置, 加上就算如發掘者以為器物屬舊石器時代, 器物數量與類型跟同時期廣東省範圍多個著名舊石器遺址亦唔吻合。根據過去香港出土文物的特徵, 其實該遺址只是距今約5000-4500年前左右, 該時期突然多個遺址都出土大量石錛石斧, 亦有同期既石器製作工場發現。

呢D都只係冰山一角。所以, 真係無文化最可怕, 只信教科書, 真係死九萬年。啱啱去完科學館睇恐龍展, 見到有說明牌資料都係錯既, 真係唔知佢哋抄書抄邊度的。

little_yolky 發表於 16-12-9 14:37
因為有關中國或香港歷史, 其實教科書內容係有錯的, 老師照書講, 咪照錯囉。 ...
其實好多教科書內容係有錯既,除咗你講既歷史書外,DSE物理都係,第一版既牛津物理書混淆咗molecules同particles既概念,喺第二版先改返。

little_yolky  但斷估教得DSE物理,阿sir/miss都應該知錯咗吧。  發表於 16-12-9 17:00
little_yolky    發表於 16-12-9 17:00

B1學校,老師、學生都會知道有問題,但係B2、B3就難講啦。

IloveJJ 發表於 16-12-19 11:37
啱啱星期六去完中學講座,聽完簡介會,就去參觀下學校,跟著就趁人少少,搵咗兩個學生傾下偈。
兩個都係中 ...

請問你去嘅係邊間中學呀?

IloveJJ 發表於 16-12-19 11:54
你想知嚟做咩呀?我驚講咗人哋私隱唔係幾好噃。

我係想了解定高中的學習模式,以作未雨籌繆嗜!因小兒也是中西區中學。

如果不便,當然不必透露!

IloveJJ 發表於 16-12-19 12:45
啊!咁其實學嗰位師兄話齋,邊間中學,都係考同一個DSE,無所謂既。我呢個都係其中兩個學生既睇法啫,你咪 ...
咁又唔可以話錯.

大家用書都係個幾本, 課程內容都係相約. 不過學校老師既能力..... 我唔知啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-12-19 11:54
你想知嚟做咩呀?我驚講咗人哋私隱唔係幾好噃。
咪係去左英皇書院聽入學講座, 賴神秘!

little_yolky 發表於 16-12-9 16:48
例如中國歷史部份, 仲講夏係傳疑時代, 其實絕大部份學者已經認同夏既存在, 很多學者都認為河南二里頭遺址就 ...

維基百科:商朝又稱殷、殷商(前1675年—前1046年積629年)是中國第一個有直接的同時期的文字記載的朝代,這標誌著中國進入了信史時代。

所以話夏朝係傳疑時代又好似未必係錯。

chesswin 發表於 16-12-5 16:20
我個人的睇法, 信不信由你, 最好不要盡信.
- 小學老師盡量隱藏數據不讓家長知, 對於學生Banding的處理手法, ...
全In學校只係做show, 順便sell下學校    ^_^

VV2016 發表於 16-12-6 11:51
同你Case 一樣. 舊年經驗, 大抽獎選1) Band 1b   2) Band 1c  3) Band 2.最後, 入Band 2.

派位當天, 感覺 ...
咁你自行, 有無  試高一線?  

Band5 發表於 16-12-19 23:01
維基百科:商朝又稱殷、殷商(前1675年—前1046年積629年)是中國第一個有直接的同時期的文字記載的朝代, ...
唔好信維基百科啦, 資料係人都可以寫的。寫論文講明唔可以用維基做reference。

其實, 現在研究歷史, 好少再講「信史」呢個詞。因為以前認為有文字記載既至係信史, 但因為現代考古學發達, 歷史學者亦趨向利用物質材料研究歷史, 尤其上古史, 往往有突破性發現。神話亦是研究某民族的其中一項重要的資料, 所以, 並不存在所謂信史及不可信的歷史。

國內的歷史書印刷雖然無咁精美, 樣係衰D, 但他們都用好新的材料寫入教科書, 我們的歷史教科書比較落後。有些歷史書的作者已經是教授級, 但可惜他們是偏重某一段的歷史研究, 所以上古史一節就無咁熟悉, 無研究抄書, 好易抄錯。

little_yolky 發表於 16-12-20 15:46
唔好信維基百科啦, 資料係人都可以寫的。寫論文講明唔可以用維基做reference。

其實, 現在研究 ...

我唔會信晒維基百科!

我細個嗰陣都鍾意睇中國歷史,讀書就只讀到初中。我記得以前睇過或聽過信史係由商代開始,見你咁講,順便就去維基百科一睇,並在此問下專家,有冇相關嘅reference!我唔知邊樣啱定錯。亦因此想喺度求個明白!

little_yolky  可能我哋年紀唔差得好遠,我以前本書都係咁講  發表於 16-12-28 16:43

wkpig166 發表於 16-12-20 10:11
咁你自行, 有無  試高一線?

搏了兩間Band 1C, 其中一間入到second in, 另一間只in 一次.

chesswin 發表於 16-12-5 16:20
我個人的睇法, 信不信由你, 最好不要盡信.
- 小學老師盡量隱藏數據不讓家長知, 對於學生Banding的處理手法, ...

"子女能力不易判斷, 做家長好易陷入"BAND1校"就係好的思法而高估自己仔女實力, 變成B1校的失敗者". <-- 我十分同意!最重要是能找到合適的學校,而不一定是 band 1。舉例來說,如果學生本身是band 2 成績,好或合適的學校是可將學生提升到band 1 成績。

wingmanleung 發表於 16-12-21 13:38
"子女能力不易判斷, 做家長好易陷入"BAND1校"就係好的思法而高估自己仔女實力, 變成B1校的失敗者".  ...

但好多家長心裡面唔係咁諗嘛,有幾多真係咁心1C生就入1C校,b2生就揀B2 校?人望高處其實都合理,問題係有部份家長心態唔只越一級,甚至越2/3級,2b 去博1c校,邊緣同學去博1A/1B校,博唔倒又好慘,博倒亦未必係好事,都見唔少讀落跟唔上要轉校嘅例子。
我就見過有個邊緣人(估計最終為屬B1尾),成功抽入1A校,個家長不知高興添。

‹ 上一主題|下一主題