用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上年阿女派位經驗分享
樓主: chesswin
go

上年阿女派位經驗分享  

BBKDWLAM 發表於 16-12-6 13:05
恭喜你,我覺得你小朋友都係想有好成績的。
有啲好有心,只係想自己讀好書的小朋友真係會咁㨂的。我識一個 ...
問題係, B1A果間佢唔夠料入丫嘛

我去之前同佢講, 呢間要考級5內你至好去考。去完佢同我講, 姐姐話唔駛考級10名內。我話, 你啲英文唔多掂, 佢就話, 咁我咪努力D囉。但係, 阿女大人, 呢個世界上有D嘢, 唔係話努力就得丫嘛。

回覆 little_yolky 的帖子

除了一般資訊外,我會特別留意學生的氣質。校風不同,培養出來的學生風格也不同。

jaci 發表於 16-12-6 13:54
回覆 little_yolky 的帖子

除了一般資訊外,我會特別留意學生的氣質。校風不同,培養出來的學生風格也不同 ...
係, 呢樣有留意。B1A果間明顯地D同學仔好有自信, 好開朗, 好健談。仲主動問家長有咩想問佢哋(不過佢哋係高中既)。B1B果間小朋友比較文靜, 但都幾OK。不過, 我睇果幾間其實整體都好OK, 係唔知點解B1B果間好冷清清, 攤位唔好玩, 同佢平時作風一樣 ----- 好低調。睇落, 最唔掂係我個女, 講嘢一舊舊咁, 見到English club個攤位既刻調頭走。

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 16-12-6 13:11
仲有班主任有幾熟派位行情? ---- 呢句真, 阿女依家小六預備升中事宜, 上兩星期聽阿女講, 有同學仔問班主 ...
林大輝 B1..............班主任真係大整古

little_yolky  可能同個家長有仇口。  發表於 16-12-7 10:33
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 ioi 的帖子

當時我都唔肯定, 但而家睇返, 我的選擇冇錯.
阿女同學成績麻麻地, 去到有英文班的B2中學讀精英班, 讀得好辛苦下,
佢D同學普遍貪玩D, 中一約埋一齊去唱K, 學校讀書氣氛唔太好, 品行都一般般
相反直資有些叻同學, 英語環境亦好

annie126 發表於 16-12-6 13:04
想知邊間

大家唔好估, 間間都差唔多的! 遊戲規則係咁, 間間學校都係咁轉,
間學校係幾好的, 唔係我都唔會同阿女報, 只係制度係咁, 冇計, 老師要見幾百個學生, 重要明知係唔會收,
心情都係一樣差, 都係『打份工』

chesswin 發表於 16-12-6 14:23
回覆 ioi 的帖子

當時我都唔肯定, 但而家睇返, 我的選擇冇錯.
直資優勢在於收生權...家庭背景差異可以收窄 ~~~

回覆 小時了了 的帖子

星期六見福X, 真替小朋友緊張!看之前 d Jm報料,直資學校來說,福X個氣氛比較嚴肅

好想知b1a個間係邊間
MCS奮鬥中        

BBKDWLAM 發表於 16-12-6 12:28
小學肯比幾多資料數據?仲有班主任有幾熟派位行情?有無做好同學間的分流,減少自行時的互相競爭?的確都好 ...

「有無做好同學間的分流,減少自行時的互相競爭?」
分流?!不認同小學要插手家長選擇,可俾意見,但不應該管

ioi 發表於 16-12-6 12:52
Oh! 真係好大打擊... 最後有叩門嗎? 成功嗎?
叩門成功.

IloveJJ 發表於 16-12-7 09:08
你做乜咁無信心呀!呢個世界,有好多野都係努力就得架!你阿女咁自動自覺又勤力,點會無機入B1A呀?
...
咁, 如果你阿仔話去考QC, 你係咪都俾佢去讀呀?

little_yolky 發表於 16-12-7 10:36
咁, 如果你阿仔話去考QC, 你係咪都俾佢去讀呀?
佢考得入就梗係俾佢讀啦...... 前提係, 有得會試仲要考得入先講囉!

optman88  hahaha,right  發表於 16-12-7 16:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-7 11:29
佢考得入就梗係俾佢讀啦...... 前提係, 有得會試仲要考得入先講囉!
但呢D勁校可以抽入嘛, 抽入的只要係B1就有機會, 所以大抽獎我無諗住填, 入咗怕跟唔上。如果自行都入, 咁佢哋自己老師負責返啦。

IloveJJ 發表於 16-12-7 11:45
梗係俾啦!QC揀人見架,揀得佢,已代表佢係有咁上下水準。如果收佢,更加證明佢得啦!而且,我唔信我仔如 ...
會唔會大抽獎填得既, 都係有番咁上下, B1B/B1C都唔會填架? 我堅無諗過幫阿女填B1A喎(除咗培正), 唔通同佢填間華英 / 迦密 / MCS? 好彩入咗真係跳海都唔掂。

山海兒女  C6同呀女講,MCS咁大靚,不如試下呀,話中咗我可能要睇精神科  發表於 16-12-7 16:24

IloveJJ 發表於 16-12-7 12:01
我唔知你講那幾間。我堅响EK追過一些讀QC既post,唔係個個都咁top架!你都可以好似我咁,不過你可能無我咁得 ...
我仲諗住呢D神級既, 一般都係神童至會去報...........
因為你大仔成績好過我大女, 所以我用神級嚟做比喻, 我講果D, 係B1A級而已。