用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上年阿女派位經驗分享
go

上年阿女派位經驗分享  

我個人的睇法, 信不信由你, 最好不要盡信.
- 小學老師盡量隱藏數據不讓家長知, 對於學生Banding的處理手法, 間間學校都未必一樣, 老師意見要很小心, 不要盲信
- 中學自行收生準則只是給教育局看的, 實際差別可以很大, 不要盡信
- 全In學校只係做show, 順便sell下學校
- 直資中學(非神校)成績差異很大
- 各中學出的數據要思考, "學位"可以是外國大學;"透過聯招", 可以是HD, 完全冇數據的中學, 大家小心
- 子女能力不易判斷, 做家長好易陷入"BAND1校"就係好的思法而高估自己仔女實力, 變成B1校的失敗者

憫母    發表於 16-12-21 10:55
王家爸爸    發表於 16-12-6 11:40
wongkaka  Very good reference !!!
Thanks !!!  發表於 16-12-5 17:02

回覆 chesswin 的帖子

多謝你嘅分享⋯⋯想知如何估計自己小朋友banding會比較好?

引用:+本帖最後由+chesswin+於+16-12-5+16:22+編

原帖由 chesswin 於 16-12-05 發表

非常認同。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

認同! 但真係唔知點判斷自己仔女係band幾, 我只係睇學校過往幾年派去band 1校的人數和校內名次來估計. 最多大約按呈分試比重估算吓派位名次會略高於還是略低於校內名次. 但其實我唔知視藝和音樂的實際分數, 只知係A. 咁點計?

引用:+本帖最後由+chesswin+於+16-12-5+16:22+編

非常好的分享,thx

引用:回覆+chesswin+的帖子 認同!+但真係唔知點

原帖由 ioi 於 16-12-05 發表

認同! 但真係唔知點判斷自己仔女係band幾, 我只係睇學校過往幾年派去band 1校的人數 ...
band 1A咪唔洗估來估去,haha

Jobrena 發表於 16-12-5 18:42
band 1A咪唔洗估來估去,haha
最弊就係唔係B1A呢! 我估B1C或B2A…

憫母    發表於 16-12-23 08:53

chesswin 發表於 16-12-5 16:20
- 小學老師盡量隱藏數據不讓家長知, 對於學生Banding的處理手法, ...

多謝你嘅分享,記得上年你好擔心的囡囡,最後派得好唔好?

引用:Quote:Jobrena+發表於+16-12-5+18:42+band+

原帖由 ioi 於 16-12-05 發表
最弊就係唔係B1A呢! 我估B1C或B2A…
咁真係好頭痛。

多謝分享。的確我已嵌入你講既情況 感覺很淒涼

YmOra  努力加油呀!凡事未到最後還是有生機呢!  發表於 16-12-6 10:26

阿女學校唔會公佈全級名次!更不會公佈B1人數,所以冇得估。
阿女最後跌Band, 轉了讀直資,成績不俗,幾科top 10,或者中二轉校

王家爸爸  如果係咁就唔好太進取。   發表於 16-12-6 11:43
YmOra  預祝你如願以嘗,囡囡去到一所喜愛的中學.  發表於 16-12-6 10:28

IloveJJ 發表於 16-12-5 20:32
可以分享下「中學自行收生既準則」係俾教育局官員看呢點嗎?
都係過後老師話我聽,某校專收跳舞叻的女,除非你阿女成績好top,再加上我覺得中學老師係hea in

oldgamesman  請問哪校會收跳舞叻既女生?  發表於 16-12-8 16:54
wongkaka  我都好想知  發表於 16-12-6 12:29
alungma  我都想確認邊間收跳舞叻,睇吓阿囡有無機會?  發表於 16-12-6 10:27
bettyay  請教:邊間專收跳舞叻的?  發表於 16-12-6 08:44

每間學校都有自己preference

Jobrena 發表於 16-12-5 19:59
咁真係好頭痛。

係呀!我都吾知何去何從,B1尾及B2A之間,選B2心有不甘,B1怕輪吾到佢。

回覆 evac_hk 的帖子

努力考好呈三, 穩定在b1內, 信心都會大d

回覆 evac_hk 的帖子

我好明白你的心情啊!我就睇阿女性格同能力,佢發力讀書未??視藝有冇拖低佢好多?
鬥心如何?家庭能否助她?

我當年問自己的問題

chesswin 發表於 16-12-6 08:11
阿女學校唔會公佈全級名次!更不會公佈B1人數,所以冇得估。
阿女最後跌Band, 轉了讀直資,成績不俗,幾科t ...

所以最後去咗YTM個間? 無叩門嗎?

如果成績好早D轉校會好D, 因為去到新校要適應, 學校又可能要睇成績決定你個女高中選科次序

chesswin  冇叩呀,佢好傷心,唔想去  發表於 16-12-6 14:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chesswin 發表於 16-12-6 08:56

每間學校都有自己preference

這個喜好問題,家長勤力做功課一定會知,只是有些家長太依賴老師,老師很多時為學校力保派位頭3志願的%.

chesswin 發表於 16-12-5 16:20
- 小學老師盡量隱藏數據不讓家長知, 對於學生Banding的處理手法, ...

非常認同你的分享,絕對係經驗之談呢!

- 小學老師盡量隱藏數據不讓家長知, ... ...
_>>>尤其D"小孩子"們,盲信老師講嘅嘢!與父母爭拗,攪到非常不快.
- 中學自行收生準則只是給教育局看的, ... ...
_>>>往往比"基本準則"還要高.
- 全In學校只係做show, ... ...
_>>>對,免費幫人做市場推廣,最慘係俾咗個"假希望"予成績稍遜的同學仔嘛!
- 直資中學(非神校)成績差異很... ...
_>>>大都有其好處,不同直資可迎合不同Banding的學生嘛!可以有個讀英文嘅機會嘛!
- 各中學出的數據要思考, ... ...
_>>>其實,都唔知有無1%中學的入U%數據係"如實公告",當99%中學都用"古惑"方法公告,
   那麼,學校與學校間就變成"可比較"囉!
- 子女能力不易判斷, ... ...
_>>>所以,要有兩手準備,B1要有心儀之選,B2亦要有心儀之選,切勿"孤注一擲".