用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上年阿女派位經驗分享
樓主: chesswin
go

上年阿女派位經驗分享   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-12-7 12:11
你講笑咩?我大仔上次係B1B喳。我覺得暫時咩都睇下先(我自己睇先,出年視乎佢成績先帶埋佢去),到P.6又可 ...
會越上越好嗎?.............其實, 阿女都無越上越好, 只係因為有D同學仔越上越跌, 佢平穩無跌, 所以名次上先越上越高, 其實分數無好到, 唔小心既都仍然係唔小心, 名次高咗係假象嚟 不過, 中文作文明顯係好咗, 同埋主動睇英文書。

evac_hk 發表於 16-12-6 09:01
係呀!我都吾知何去何從,B1尾及B2A之間,選B2心有不甘,B1怕輪吾到佢。

我上年就係咁啦, 亞仔係B1/B2 邊緣人, 都係怕佢入到B1 學校係墊底, B2學校又好似好唔抵....

終於我仔入了B1B 中學, 入到中學 果然係墊底, 第一次測驗, 佢考尾21, 我不禁有點後悔, 其實係咪應該揀B2A中學比佢呢? 咁佢自信心應該會高D....

但係我見佢雖然今次測驗成績唔好, 但佢好積極, 知道自己數學跟唔到 ( 佢小學時數學係最好成績的科目, 唔知係咪轉左用英文學, 唔適應), 佢要求我搵老師同佢補習, 佢自己願意做數學練習, 佢以前絕对係懶到出汁, 踢佢都唔願溫書果隻, 現在可能知道成績比人差, 令佢有發憤的心 ! 雖然係墊底, 但可以激發到佢上進...

咁到底係選B1學校令佢發奮好, 定係選B2學校等佢讀得有自信好?

如果佢可以KEEP 住呢個發憤0既心, 我覺得係B1 學校力爭上游都未必唔好~
純粹個人意見~~

洋蔥頭媽咪  相信選1C校應該會好少少,不過你仔仔早d開竅都係好事  發表於 16-12-20 08:08

little_yolky 發表於 16-12-7 11:53
會唔會大抽獎填得既, 都係有番咁上下, B1B/B1C都唔會填架? 我堅無諗過幫阿女填B1A喎(除咗培正), 唔 ...
你口中所講的其中一間,我就知我校有位B3生報自行和甲部,最終當然唔成功,但佢去叩門,之後......祝佢好運

little_yolky  會唔會係識人  發表於 16-12-7 17:04
little_yolky  B3都叩得入?特異功能?  發表於 16-12-7 16:59

回覆 little_yolky 的帖子

啱數,我自己都爭扎咗好耐,大抽獎冇揀,反而有 3 個名次低我個仔最少 3-4名後嘅,都入咗。所以,個人喜好,但就唔好怨天由人就 ok 了。返正個仔而家係入咗果間成績都近頭個浸,又唔洗谷住。睇佢做化了。

little_yolky  我都係咁諗。  發表於 16-12-7 17:01

IloveJJ 發表於 16-12-7 16:53
咁作文好咗,睇英文書多咗,人跌你女無跌,即係進步咗啦!

我覺得佢哋語文好,會越來越好的,因為越上啲 ...
乜呢D唔係叫無退步而已咩? 佢果D錯字呀, 唔小心呀, 如果無咗, 次次都起碼多10分8分, 咁大個人, 仲要係女仔都可以咁唔小心, 甩頭甩到呢。

hwl2b 發表於 16-12-7 15:15
我上年就係咁啦, 亞仔係B1/B2 邊緣人, 都係怕佢入到B1 學校係墊底, B2學校又好似好唔抵....

終於我仔入了 ...
我女今年升中,應該係B1C 的, 我都係少少怕佢入到B1 學校會係包尾(*以前學校小四精英班時考尾幾,後尾打散唔再分精英班), B2學校又唔抵..不過我同先生知道個女性格, 如果有競爭先激起佢d 鬥心, 我怕入B2 學校佢會覺得自己應付自如,會仲懶咗!
我有個friend 佢仔仔同是今年升, 就好唔buy 我搵B1 學校令佢包尾,話要令小朋友有信心同找間適合學校讀書..
但我就覺得點解要斷定一定唔適合..况且我又不是找B1A 學校..

聽完你講, 我都會試, 好在我女自己都心儀嗰間中學, 努力呈3 keep 住d 成績, 唔跌band 就有機..

洋蔥頭媽咪  要睇性格,有人遇強越強亦有人一沉不起冇乜鬥志,年青人自信心好重要  發表於 16-12-20 08:11

IloveJJ 發表於 16-12-7 18:00
咁啲野難咗都無退步,咪即係進步囉!分數好難講,係相對既啫。我仔舊年有個女同學同我仔差唔多成績的,都 ...
吓,跌哂7字咁驚嚇?會心臟病發死架喎,我唔受得嚇架

熊大 發表於 16-12-7 17:35
我女今年升中,應該係B1C 的, 我都係少少怕佢入到B1 學校會係包尾(*以前學校小四精英班時考尾幾,後尾打散唔 ...
其實真係最緊要小朋友鍾意呢間學校,
我仔現在讀的1B 學校, 都係佢自己選的,
所以成績比人差,佢沒有怨~ 墊底講出來係好難聽,
但係佢自己真係知道冇人咁叻會向上追,
勁多進步空間~~ (自我安慰中 )

你了解你小朋友性格, 即管跟自己個方向同小朋友意願去,
朋友/旁人的提議只供參考

chesswin 發表於 16-12-6 08:13
都係過後老師話我聽,某校專收跳舞叻的女,除非你阿女成績好top,再加上我覺得中學老師係hea in
...

可以講邊間收跳舞叻(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

celialing 發表於 16-12-8 10:18
可以講邊間收跳舞叻(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️?

我都好想知

hwl2b 發表於 16-12-8 09:33
其實真係最緊要小朋友鍾意呢間學校,
我仔現在讀的1B 學校, 都係佢自己選的,
所以成績比人差,佢沒有怨~ 墊 ...

希望下年有好消息啦

hwl2b  GOOD LUCK   發表於 16-12-8 15:00

回覆 celialing 的帖子

sorry唔想講, 自己去到學校, 若果見到間學校好多歌舞表演, 那就可能是了.

回覆 chesswin 的帖子

請問小朋友讀了邊間直資呀

IloveJJ 發表於 16-12-9 14:13
果然「不退則進」!
今日見老師,老師話成績有8字已屬中上,今次雖然分數跟三年級差不多,但又晉級了!可見 ...
阿女剛剛測驗平平穩穩, 無乜大驚喜。不過係科常識好高分, 我問佢係咪出得淺, 佢話唔係, 都幾深。因為佢測之前果日讀唔切, 我放工返去同佢溫過, 心諗4課啫, 有幾難呢, 然後同佢整咗天書(notes) 俾佢第二日上堂測驗前睇, 攞咗歷來最高分數, 佢更迷信阿媽既功力了, 真係弊家了。 呢幾日, 見佢學我上完常識堂就响度自己整天書筆記。

BTW, 我哋常識教緊中國歷史, 你哋係唔係? 阿sir都講錯好多資料喎, C6話佢再講錯資料俾同學仔聽, 要俾份book list佢進修一下了。佢真係由青銅時代錯到去近代。

IloveJJ 發表於 16-12-9 14:32
我仔教緊化學野,應該唔同書了!乜你哋老師咁都有?
因為有關中國或香港歷史, 其實教科書內容係有錯的, 老師照書講, 咪照錯囉。

‹ 上一主題|下一主題