用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生校車
go

民生校車

大家好,我阿女明年準備讀民生K1,剛剛知道民生的校車係自己跟校車聯絡,學校不處理,想問:
(1) 校車quality ok ma? 我們住在土瓜灣,校車只有一個選擇,唔知有沒有出過事?
(2) 校車到學校後,是小朋友自己入去學校,或是老師接。
(3) 阿女還細,而學校不處理校車事宜,我們那知校車quality ok 唔ok,好像沒有保障,唔知其他學校如培正是否也是這樣?

希望有人給些資料,謝謝!

cheng030 發表於 16-12-5 14:57
大家好,我阿女明年準備讀民生K1,剛剛知道民生的校車係自己跟校車聯絡,學校不處理,想問:
(1) 校車qua ...

校車雖然不是學校管理但絕大多數同學校"合作"'多年,大家都互相清楚對方運作,要求。試問如果有一家校車公司經常被投訴 ,它還會留在學校給家長的"建議"校車名單嗎?
另外,每架校車需要停泊在幼稚園正門才可以上落,小朋友落車後會由校車姨姨帶到校門然後由老師接收(4-5位老師) 。放學也是由校車姨進入校內接學生。整體上我覺得唔錯。

我會對學校推薦名單內的褓母車有信心。出去其他地方找信唔過

都係,應該不會太差,太差的話,校方應該會出聲

我仔響MS K2了,一向往返也搭保姆車,so far 好滿意,校車司機同EE都好好,返學時門口有4位老師,學校EE,更有一個校車縂保姆EE留守校門,而每架保姆車是直接停於校門前,不用過馬路,只行數步即入校門,我們有時會自己揸車送丫仔返學,見到每架校車到校,落車時有個別校車的保姆EE+縂保姆EEE+4位老師,拖小朋友入學校,秩序井然,不用擔心

Hopeforb 發表於 16-12-11 23:29
我仔響MS K2了,一向往返也搭保姆車,so far 好滿意,校車司機同EE都好好,返學時門口有4位老師,學校EE, ...

如遇雨天,老師和姨姨是否會逐一遮學生進入校園?!

回覆 satamy 的帖子

下雨天,校門前會張開通道式帳篷頂㗎!姨姨也會擔遮!學校配套照顧都好周到㗎!

Btw, 個校車總EE,每朝守響校門前,佢好好㗎,我試過自己揸車送丫仔返學,丫仔自己落車行入學校,佢離遠見到,都幫手拖我仔入學校交畀老師!老師們同EE都好有禮貌,有時我自己拖佢入校門,D老師(不是我仔班主任)和EE都叫得出我仔個名,又同我,同小朋友講早晨,老師同EE好有愛心!

今早剛好校門外開了帳篷,拍照大家睇
S

Hopeforb 發表於 16-12-14 00:12
回覆 satamy 的帖子

下雨天,校門前會張開通道式帳篷頂㗎!姨姨也會擔遮!學校配套照顧都好周到㗎! ...

咁真喺好體貼
謝謝分享!

有帳篷,真係好體貼呀~

與小朋友返了一年Playgroup (下年才K1),
P.S. 姨姨們、老師們都好好人。