用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 西灣河培理/杏花邨上書房 大家會點揀?? ...
樓主: nothing123
go

西灣河培理/杏花邨上書房 大家會點揀?? [複製鏈接]

冬日勳章

回覆 pugpugyan 的帖子

其實你唔好盡信教育局評估,有d會偏心某些幼稚園,教育局只見幼稚園一日,點會睇清楚間學校呢?你聽下用家意見,因為用家係日日對住間幼稚園!先知道間幼稚園好唔好!

pugpugyan 發表於 16-12-11 23:50
我也想知,我有這兩間的pm offer, 教育局對培理的報告係無瑕疵,但感覺上書房英文會較好,有冇多啲人俾到意 ...

培理是無英文嗎?

回覆樓主:

樓主會揀邊間?
我情況差唔多,一樣2間都收AM.

thomas78 發表於 16-12-13 12:31
樓主會揀邊間?
我情況差唔多,一樣2間都收AM.
我都係兩間都AM, 偏向揀上書房, 但怕揀錯.
樓主上書房是PM offer, 情況唔同
請問你對兩間幼稚園印象如何?

回覆樓主:

now_mom 發表於 16-12-13 16:28
我都係兩間都AM, 偏向揀上書房, 但怕揀錯.
樓主上書房是PM offer, 情況唔同
請問你對兩間幼稚園印象如何?

我傾向揀培理
感覺兩間都差唔多,老師都很有愛心
上書房老師經驗較豐富
培理資源充足,校園空間較大

nothing123 發表於 16-12-12 10:32
培理是無英文嗎?

我上次去培理interview見到有個外籍老師企係門口,咁我諗可能都有英文老師的

冬日勳章

回覆 now_mom 的帖子

其實上書房am同pm都係學一樣既野,am係有2個班主任加一個net teacher(英文堂), pm係一中一net teacher班主任,其實每班中文同net teacher都係教果番果级am同pm班,每個老師班別已經分配好晒!某d時間係見到3個老師同一個班房,所以唔會話照顧唔到每一個小朋友的!

now_mom    發表於 16-12-14 09:52

muimui120 發表於 16-12-13 22:34
回覆 now_mom 的帖子

其實上書房am同pm都係學一樣既野,am係有2個班主任加一個net teacher(英文堂), pm係 ...

我女而家喺上書房讀K1下午班, 老師真係好有愛心, 我女好鍾意返學, 每次見到"上"字都會好開心咁話"上書房"個"上"呀....
除外籍老師做班主任外, 下午班仲有專科美術老師... 課程係淺, 但我相信所有學券幼稚園都會一樣...

其實唔算淺,是適合兒童年齡發展的教法。

只是其它區內一些幼稚園標榜教得深,學得多,所謂學術好。其實幼稚園階段最重要令孩子愉快上學,深及谷的幼稚園是沒有意義。

SzeForCat 發表於 16-12-15 14:36
我女而家喺上書房讀K1下午班, 老師真係好有愛心, 我女好鍾意返學, 每次見到"上"字都會好開心咁話"上書房"個 ...
點解話課程淺?相對其他學卷幼稚園(明x除外)淺嗎?

回覆樓主:

咁睇好像上書房好些?

冬日勳章

等我再補充一下,其實上書房係活動教學,係遊戲中學習同探索,我女今年k2,學既野都適合兒童既發展年齡,其實k2都已經教加數,雙單數,寫字,英文生字,但如果教得深,小朋友到底明唔明老師講咩?你地覺得小朋友學唔學到野?

培理

now_mom 發表於 16-12-15 21:46
點解話課程淺?相對其他學卷幼稚園(明x除外)淺嗎?

我覺得課程淺係因為阿女N班時係讀非學券幼稚園, 所以相對上會覺得淺 (特別係中文)。不過我覺得學術同兒童發展要有取捨, 一間重學術既幼稚園相對冇咁多時間教德育/兒童心理發展, 上書房老師令我感動既地方係會同家長好仔細分享小朋友既成長發展情況, 佢地每月會派一份小朋友既成長 portfolio, 裡面紀錄左上堂既點滴, 每個月都有5-10張紙。

一般幼稚園通常用列表形式, 分開發展範圍, 然後分程度1-5剔俾家長知道小朋友係"經常做到"定"有時做到", 但上書房除左呢類, 老師會寫一篇文(大約3-400字)去分析我女上堂既某D表現, 然後話我知我女處於邊個兒童發展既階段。例如最近佢根據我女同同學玩既角色扮演遊戲, 加左好多分析, 然後話我女處於"連合遊戲期"。我收到呢份portfolio真心覺得好感動, 老師係就每個不同既小朋友去寫, 而且尤其對我呢類working mom重要, 因為平時接送都唔係我, 所以冇太多時間同老師溝通。

至於學術, 我覺得上書房有語境, 所以我先揀下午班, 一般學券幼稚園真係好少有外籍老師做班主任。其實就算一間重學術既幼稚園都要家長配合先有效果, 同埋要睇小朋友資質, 我女一定唔係過目不忘嗰類型, 所以我寧願慢慢教好過一下子教得太多令佢覺得吃力而討厭返學。

now_mom    發表於 16-12-16 17:01

另外, 我想講上書房有語境既原因除左有外籍老師外, 亦有外籍同學 (因為杏花村都有唔少外國人住), 我女嗰班有一位外籍小朋友, 我女話都有同佢玩。

大家決定揀邊間?
(經再三考慮後, 我應該揀培理)

now_mom 發表於 17-1-10 10:06
大家決定揀邊間?
(經再三考慮後, 我應該揀培理)

我都是培理,星期六註冊

now_mom    發表於 17-1-12 10:33
‹ 上一主題|下一主題