用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 九龍真光小學好不好?
go

九龍真光小學好不好?

我見係bb kingdom的話comment九龍真光小學不是太差,但見係其他小學排名網站,它的排名很低。真是不明白。有冇人對這間學校有認識或讀緊可以分享一下?謝謝!

小學排名其實係用咩黎排??

我女讀緊小五, 我覺得學校都唔錯啦, 校長講明學校路線唔係至TOP女拔MARYNOLL個D神校, 學校TARGET係中上, 所以相對壓力無咁大,但其實壓力係都有D既, 我覺得合適我小朋友因為問心佢都醒目但唔係好聰明勁叻IQ150個D

校風幾好同學都純品, 一大堆小女孩少女心事咁, 同埋可能無乜男仔所以個個行出黎都斯斯文文睇得下

karenhlchan 發表於 16-12-5 13:48
我見係bb kingdom的話comment九龍真光小學不是太差,但見係其他小學排名網站,它的排名很低。真是不明白。 ...

我會好肯定答你,九真小係一間非常好的學校, 小學排名低是因為學校細教師人數少, 但這個不是重點,重點係佢嘅關愛係數一數二。 六年前和六年後的今日,我完全冇後悔嘅選擇九真小。

kochiman2004 發表於 16-12-21 10:02
我會好肯定答你,九真小係一間非常好的學校, 小學排名低是因為學校細教師人數少, 但這個不是重點,重點 ...

小女由細個的時候[公主病]變到而家,學懂主動關心同學,關心屋企人,關心老師,關心身邊嘅朋友,呢個係好多學校都做唔到㗎! 如果係用[成績]同[關愛]比較,我會選後者。

kochiman2004 發表於 16-12-21 10:08
小女由細個的時候[公主病]變到而家,學懂主動關心同學,關心屋企人,關心老師,關心身邊嘅朋友,呢個係 ...
你好呀! 我想知道多D關於九龍真光小學既野, 可以講多D嗎? 例如:課程有無教快、深唔深? 通識同電腦科技等課程教得活動嗎? 多課外活動嗎?  如果男仔升中多數去邊間? 細佬妹考會易入D嗎? 唔好意思, 咁多問題, 因為好少人講, 無乜資料搵到

crystalupala 發表於 17-1-24 16:25
你好呀! 我想知道多D關於九龍真光小學既野, 可以講多D嗎? 例如:課程有無教快、深唔深? 通識同電腦科技等課 ...

學校無教快,跟正常進度,唔算深,GS有學科上及戶外學習, 課外活動一般都係自己報多少隨意,男生如達 band1大機會入英x或x華,有哥哥或姐姐就讀,細佬妹相對大機會。

kochiman2004 發表於 17-1-24 20:33
學校無教快,跟正常進度,唔算深,GS有學科上及戶外學習, 課外活動一般都係自己報多少隨意,男生如達 ban ...

多謝分享!

karenhlchan 發表於 16-12-5 13:48
我見係bb kingdom的話comment九龍真光小學不是太差,但見係其他小學排名網站,它的排名很低。真是不明白。 ...

排名低,之前曾回答過,其中一主要原因,學校細,每級只有兩班,老師相對少,資源亦少(因為不計算其可借用中學部),所以,計總評分排名會低,事實上其學生品學是中上水平。如果係差的話,近幾年都不會有年年過千名小一申請。
今年小六,亦聞有人成功考入女拔。

聽聞話都有學生入到華英?男仔來?

poonerica 發表於 17-1-27 15:08
聽聞話都有學生入到華英?男仔來?

今年六年級果幾個6L男仔,放年假前未聽聞有offer喎?華英真的收咗?是否6L群組消息?

SORRY, 我唔係指今年, 我指過往. 報章訪問校長. 校長話有人入華英呀.

想請教各位用家,九小的功課量如何?一天大概有多少?默書次數多少?
學生之間的閲讀氣氛濃厚嗎?平日在家有時間看課外書嗎?
九小是英文小學,但面試時老師説同學之間多數會以廣東話溝通,其實九小的英文程度如何?學生的英語會話和聆聽水平高嗎?
不好意思問了很多問題,但真心想請教🙏

little_jcl 發表於 17-2-7 22:41
想請教各位用家,九小的功課量如何?一天大概有多少?默書次數多少?
學生之間的閲讀氣氛濃厚嗎?平日在家 ...

九真功課算多,坐定定個半至兩小時内一定完成(以小女計),中英文默書每星期一次,英文程度一般中上水平,正常英文對答OK。

little_jcl 發表於 17-2-7 22:41
學生之間的閲讀氣氛濃厚嗎?平日在家 ...

閱讀氣氛不錯,有早讀,上網看書,Lippo Eng 圖書館借書,看完後上網做 Test,小女自一年級己愛上看書,在撘車時,見其他小學生玩手機,我見她自己看書。 所以我覺得:九真小算係ok。

請教大家,男仔入讀是否有女校男生的感覺?平均一年有多少個男生入學呢?

謝謝

回覆 kochiman2004 的帖子

Thanks!

JAlove 發表於 17-2-17 05:24
請教大家,男仔入讀是否有女校男生的感覺?平均一年有多少個男生入學呢?

謝謝

平均大約10%~15%男生,己我所識的男生,大多算乖,雖然間中比女仔[蝦]中下, 但一般嚟講,佢哋都讀得好開心。 放心啦,收得你,一般都唔會係[胖虎],多數都係[出木杉]或者[大雄]果款。

有冇家長可以分享下呀?2015-2016 升中理想嗎?幾多% band 1? 謝謝!

小學部

13.      小學部小一有多少班?每班有多少人?

答:2班,每班約35人。

14.      小學部是否英文小學?科目的授課語言是什麼?

答:小學部是英文小學,英文、數學、科學、音樂、視藝均以英文授課,其餘        科目則以粵語或普通話教授。

15.      畢業生升中情況﹖

答:最近4年入讀首3志願畢業生,平均約90.1%﹔

入讀有英文班中學,平均約90.5%﹔

入讀九龍真光中學,平均約佔女生人數之50%。

16.      其他女生及男生升中出路如何?

答:視乎學生3次呈分表現,最近4年男生獲派學校包括香港華仁、培正、華英等。近4年女生除升讀九真、港真、真光女書院外,其餘獲派學校包括聖家、聖士提反書院、培正、華英、迦密及丘佐榮等。

<-學校網頁回答.

回覆 poonerica 的帖子

好長盡呀~~因為現在九真會開辦返 K1 , K1 對落仲開埋 PG , 我個仔 2015 年8月B , 4月1日開始返 PG 課程 , 因為佢個PG賣點係...."九龍真光中學(幼稚園部)將考慮優先取錄本校學員" , 我初時都諗 , 幼稚園同小學係男女校 , 唔知道男女生比例 , 而且只係半龍校 , 原本仲考慮緊上唔上佢 PG , 不過聽你咁講就放心晒啦~~