用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 成日比電梯樓梯吸住, 有乜方法令到A仔可以少D咁O既情況? ...
go

成日比電梯樓梯吸住, 有乜方法令到A仔可以少D咁O既情況?

次次去街, 阿囝一見到LIFT 同付手電梯樓梯, 佢就要過去, 按電梯制,等入去搭電梯或者行樓梯, 不停重覆…  有乜方法可以令佢哋唔好咁呢?  

arghost 發表於 16-12-5 13:44
次次去街, 阿囝一見到LIFT 同付手電梯樓梯, 佢就要過去, 按電梯制,等入去搭電梯或者行樓梯, 不停重覆…  有 ...

還有座巴士,地鐵,和拍八達通

回覆:成日比電梯樓梯吸住, 有乜方法令到A仔可以少D咁O既情況

忍耐一下媽媽....

試下改變路線,加入新嘅路線比佢,例如佢愛上車拍咭,請你帶下佢去超巿呀七仔呀咁都去拍咭,但過多一排你就比啲要求佢嘞, 例如去過超巿拍過呢,咁上車就唔好怕,減一次。

又或者先比佢負責買野又比佢拍,上車又比佢拍,要比佢知道習慣加入新元素,面對事情唔洗重覆去做,過多一排會好啲。。。

我以前用左成年時間去加入新元比佢等佢習慣

回覆:成日比電梯樓梯吸住, 有乜方法令到A仔可以少D咁O既情況

我仔都係勁鍾意㩒 車立 ,我都係多啲改善路線幫佢,而加哩頸重覆行為少左喇。。。。

簽名被屏蔽

親子童讀樂

arghost 發表於 16-12-5 13:44
次次去街, 阿囝一見到LIFT 同付手電梯樓梯, 佢就要過去, 按電梯制,等入去搭電梯或者行樓梯, 不停重覆…  有 ...

佢地一期一期,如果佢守規矩,唔影響到人,我陪佢照睇,我試過係扶手電梯不停上上落落半小時,玩到佢夠皮為止,後來玩得多又無再玩,改左去超市睇紙包飲品,翻看底部色碼

簽名被屏蔽

jenkinchu 發表於 16-12-18 14:36
我錄左段片,希望幫到你

https://www.youtube.com/watch?v=qUYDEmjbA1E&feature=youtu.be

我會請佢等一等,講出要求先做,起碼訓練佢去表達