用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私係咪名幼著數?
樓主: pudog888
go

考直私係咪名幼著數?  

sunnymama2 發表於 16-12-5 12:36
無意冒犯,但大家應該考慮埋比例,SC, KV,LH佢的每間的學生都有成6百幾個學生,撞到機會高一些都唔太奇

利 ...

唔認同。

迦南/啓思夠大把畢業生,考直私成績比SC/KV有一段距離。

LinusYip 發表於 16-12-5 14:36
讀得名幼,通常有錢補習,
家境較好、媽媽不用工作,
多些接觸不同事物(如旅行),

你開頭講果幾樣真係唔多同意。補習? 增見識例子係旅行?!

Forgetmenot999 發表於 16-12-5 15:22
對不起,我不認為這兩間是名幼

唔係話呢兩間係名幼,係有人質疑有啲教育機構都有好多分校,但又唔見佢哋啲學生有好多offer,我指例如迦南同啟思就係有好多分校嘅教育機構,明未?如果仲係唔明請你先爬文再回貼

pudog888 發表於 16-12-5 11:40
考左咁10幾間直私,尤其入seond in時,好似見來見去其他小朋友都係讀個幾間名幼,究竟係讀名幼先考直私?定 ...

叩門津校也有著數,叩門揀人in,多數私幼有得in。

pudog888 發表於 16-12-5 11:40
考左咁10幾間直私,尤其入seond in時,好似見來見去其他小朋友都係讀個幾間名幼,究竟係讀名幼先考直私?定 ...

物以類聚,人以群分

retriever 發表於 16-12-5 18:58
你開頭講果幾樣真係唔多同意。補習? 增見識例子係旅行?!

補習可在學習方面提升,始終有少數學校會考學術,呢方面不可太差
旅行就睇你點去,如果去濕平或者陽光海灘就未必有用,去認識下風土人情或大自然動植物倒是有點作用

當然,我也覺得小部分名幼名大於實

利申:非名幼,已有直私offer

是心態影響行為.
讀得名幼又不是龍校, 家長多數唔會肯等大抽獎, 等叩門坐以待斃. 好自然就去考直私攞返主動權. 要隨遇而安大抽獎, 就不如就近上學是但一間. 若你樓下已是名幼, 咁恭喜你啦.

回覆樓主:

個人感覺...某d神校應該真係會睇讀邊間幼稚園同background....大部分直私都係睇表現多

貓后 發表於 16-12-5 13:22
死, 我後知後覺, 我冇讀名幼, 因為唔想佢細細個就讀書有壓力, 但又想同佢報直資小學, 咁咪冇機囉!:h ...

讀名幼唔一定有壓力。

回覆樓主:

同樣論題每年loop幾次。

名幼唔係得個名,當然係有歷史唔係講marketing成名幼果d.  歷史名幼有佢地本身既特點先行走江湖咁耐。

考小唔係靠課程深,幾多位加數,識唔識乘數表。所謂學術其實亦好生活既野。要跑出最重要有基本表達能力,閱讀習慣,學習態度,待人接物等。

名幼個名play in,  係叩門階段,因為有限人數call去面試。當然亦唔係純靠個名。師兄姐喺人地學校業績好,自然call人優先d.

有能力,去讀名幼啦,考直私結果好與壞也不會有咩後悔。名幼個名最重要係叩門(可能係最後一綫生機)發揮作用。

回覆 punlik 的帖子

試想 : 眾多小朋友中 , 老師如何去call 小朋友來 in ? 5-6歲的小朋友他的履歷表可以有什麼呢?
          真的別怨社會不公平 , 是主考官真的沒有時間一個個去處理 ....

kd107pc11 發表於 16-12-6 10:12
回覆 punlik 的帖子

試想 : 眾多小朋友中 , 老師如何去call 小朋友來 in ? 5-6歲的小朋友他的履歷表可以有 ...

我個小朋友只讀普通地區私幼,至今考了8間直私(除了WKF, 禮賢,德雅,其他全部一線名小),收到3間私立名小offer,另一間2nd in後未出result, 一間2nd in後止步。雖然多間小學不收履歷,但大部分申請表都有"獎項"一欄,我小朋友好彩有幾個"冠軍"頭銜可以填寫。我相信除佐面試表現,獎項亦有幫助,反而是否名幼係我小朋友身上係無關係既。

引用:Quote:fixedstar99+發表於+16-12-6+13:39+

原帖由 punlik 於 16-12-06 發表
想知道邊種獎項是有助錄取的?
我都想知

fixedstar99 發表於 16-12-6 13:39
我個小朋友只讀普通地區私幼,至今考了8間直私(除了WKF, 禮賢,德雅,其他全部一線名小),收到3間私立名小 ...

我都想知乜奬有幫助。有個同學仔這一二年征戰運動塲攞左好多奬,諗住db個d有機,點知差不多全軍覆沒。。。

babysoon 發表於 16-12-5 12:24
一定有著數
阿仔嗰班差不多過半數係 SC KV LH

請問邊間學校呀

punlik 發表於 16-12-6 14:51
想知道邊種獎項是有助錄取的?

小女個case,除佐校內成績優異獎,其他獎項全部與語言同表達能力有關,普通話、廣東話、英文、校內、校外都有,所以一眼望落個申請表,個人特點算比較突出。另外,我都估緊會否小朋友寫字靚都有加印象分,一線學校有幾間要筆試,至少要求寫自己個名,而小女好彩中英文字都寫得唔錯(學校硬筆書法冠軍)。

Anyway,幫小朋友加分既方式可以有很多,是否名幼呢個因素冇必要放到咁大。只要用心栽培個小朋友,讀邊間學校都可以考到好成績(正如曾經既EK紅人村校出身都考到港同和SFA一樣)! 大家加油!

bubuG 發表於 16-12-6 08:48
有能力,去讀名幼啦,考直私結果好與壞也不會有咩後悔。名幼個名最重要係叩門(可能係最後一綫生機)發揮作 ...

同意!