用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中六補英文
go

中六補英文

中六英文差就考DSE可以補咩?定自己溫習

Hawaiiukulele 發表於 16-12-5 02:04

補考試技巧

回覆 sharonslng01 的帖子

Any idea which one is good in "English"?

Hawaiiukulele 發表於 16-12-5 02:04
要睇有幾差 目標又是甚麼 簡單的拿3 憑其他科目入大學 或是巳有根底 要英文拿高分 即5以上入神科

馬媽媽 發表於 16-12-6 10:12
回覆 sharonslng01 的帖子

Any idea which one is good in "English"?
This is quite a difficult question to answer with. Do you mean the grade attained from the examination or you refer to which part is the most vital part in English?

回覆 Mattison 的帖子

I mean which tutorial centre is good for English.

回覆 馬媽媽 的帖子

I have no idea. As a matter of fact that the top grade of DSE is only equivalent to 7.5 in ielts, the level is not that high as we might expect. I am not sure how they train their fellows in day schools, so as the tutorial ones.

邊間好,呢個真係好難講,你意思係邊個導師真係英文好(有料),定係補邊個導師可以提升考試技巧。
講真一句,到呢個時候,中英文已經「定型」,成績唔會突然因為補習左幾個月而由 3 變 5。
如果成績係 3 或 4,依家唯有補技巧,拉上補下,靠小心+技巧追返人地建基多年的英文,睇下有冇機會跳一級。如果係本身英文唔錯,但係想考的再高分,有時間就睇下書/睇下同學作文(不論好與壞)。睇得多,自己就應該有能力分析邊度係拿分,邊度失分,點解個同學咁寫會高分低分。

只有短短幾個月時間成績很難突飛猛進。你試下補calvin sun, 補底及技巧兼備,睇下可否升高一個grade

1998Ruby1998 發表於 16-12-7 00:25
邊間好,呢個真係好難講,你意思係邊個導師真係英文好(有料),定係補邊個導師可以提升考試技巧。
講真一 ...

認同睇法,語言無得速成。講真,到考試前先發現英文(任何語言都一樣)差,基本上補習班呢啲野,只係有害無益,適得其反,浪費寶貴時間,原因係:
1。去得補習社既補底班,個個都係水鬥水,大家係點,唔講都知道;
2。呢班水兵,個個情況唔同,有唔同既問題,補習社根本無可能有 one size fits all 既解決辦法。

反而揾老師傾下,睇下小朋友邊方面弱,邊方面既提升空間最大,係嗰方面著手,先至係正路。

回覆 王家爸爸 的帖子

嘩!你說到補習社一無事處,但據我知名校生大多有補習,咁你點解釋?

再者,現在的中學生,肯聽父母教的寥寥可數,你個仔肯聽你教?如果係,就恭喜你。

ccAu101  如果本身英文底子差,找一對一個人補較好。  發表於 17-1-8 21:13
王家爸爸  講真,名校多活動,淨係做學生會、各學會既幹事,已好忙。 那有時間浪費在補習上?   發表於 16-12-10 23:58
王家爸爸  識得既名校生都好少補習,就算有都係排名比較後既。  發表於 16-12-10 23:52

回覆 friendfriend 的帖子

名校生點解要去天王度補習, 因為 :

1. 名校都有成績差嘅學生

2. 名校有部份學生覺得自己盡力在各方面做到最好, 只不過想睇天王乜料, 如果好嘅參考下, 差嘅補幾堂就算, 有部份係想有多D安全感。

在我曾經認識嘅名校生 (中等成績或以上)極少去天王度補習, 有罕有例子都係見識一兩堂, 反而十個有七個幫人補習就會。

王家爸爸  講得啱    發表於 16-12-10 23:55

回覆 Hawaiiukulele 的帖子

中六先補已經太遲(包括唔夠時間溫習及校內功課考試, 若再加上補習可能事事不討好), 就算最好嘅老師都要F.5上學就要開始補先得, 我唔清楚你仔女係英文邊部差, 多數學生 writing 差, 無辦法中嘅辦法係單對單補英文, 執番D重要嘢, 一般 writing 問題係 用到嘅vocab 少, 技巧少及言之無物  (鬼仔都一樣有同樣問題)。

P.S.我諗唔明點要中六先嚟救亡

Yanamami  語文就算中五補都太遲……中-二开始就差唔多~  發表於 16-12-10 22:41

回覆 Hawaiiukulele 的帖子

英文差......有幾差?

有冇校内PG參考?

如果係差或好差:
中六階段先發現差或好差,咁去補習嘅目的就唯有期望刺激學習,最後一擊,減低失分失誤

另類嘅差:
係家長覺得仔女可以再去盡D (雖然仔女已讀到盡,什至校内PG屬5**-5*),還是讀書果位想攞高分D?

同意有部份同學(同校同學)係想有多D安全感,亦有名校嘅學生(同校同學成績唔差嘅)去試幾堂,意見係幫助唔大!
本身英文好考咗5**,補習社話俾所謂獎學金(當然要-影相-見報-出校名),咁補習社講到自己又真係咁好?
亞女自己溫習冇去補習,不過有做Past PaperSSS...之後就交俾教佢英文嘅老師額外-批改-批改-批改(效果理想)

其實語文科補習既意義唔大,除咗學應試技巧外,其他作用不大,甚至可以話係浪費時間。如果真係要補應試技巧以外既嘢,揾個别補習,針對問題(每個人既問題唔同),針對性地解決問題,先至有效。

反而理科,因為唔多老師可以簡單地、用簡潔既語言解釋比較複習既概念,多聽一、二個人既解釋,對理清概念好有幫助。

補技巧!大量做past paper ,起碼做十年兩次,作文練structure vocab examples ,必須持之以恆!have faith!

我聽過KELVIN SUN 都OK. 但本身英文程度不可太差
我仔補BILLY ,我覺得麻麻,成日背野, 但英皇好像有事

回覆 ALAL 的帖子

阿仔不聽我的,堅持去補,我個人覺得是一班同學去聚會似的.
去補習社又不交作文,
聽過有補習社改完成棟擺系度,學生有排找

做舊卷找人改會好D

但我問過社工, 社工叫我隨他去,反而要多鼓勵他,希望他適應補習社到所教的東西

他又真系出街都有拿著補習社的書

是好是壞, GOD KNOW!

真係迫到埋身,唔夠90日