用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求九龍城B2-3學校
go

求九龍城B2-3學校 [複製鏈接]

細女成績係B2c,操行A,我自己係聖三一堂畢業,實在5想佢行我條路…除了禮中,賽官,五旬節,新亞之外有咩B2~3可選

elbar  基道    發表於 16-12-5 08:25
   1    0    0    0

博高少少可試胡兆熾 (BAND 2B)

除此之外,仲有基道、九龍塘

而我就覺得彭學高同五旬節校風比較好少少

mini5765 發表於 16-12-4 21:05
細女成績係B2c,操行A,我自己係聖三一堂畢業,實在5想佢行我條路…除了禮中,賽官,五旬節,新亞之外有咩 ...

Deleted

細女成績係B2c,操行A,我自己係聖三一堂畢業,實在5想佢行我條路…除了禮中,賽官,五旬節,新亞之外有咩 ...

若然好肯定係B2c和女兒亦可接受挑戰,不如試高D"培道",她的性格是否能夠在中學有大進步,相信無人清楚得過你呢!是否需要選B3中學,你們需要好好開下家庭會議相討相討下呢!因為,去到高Banding,唔"適合"落番嚟容易過,中二向上揀番.

基道依家谷左好多, 小朋友頂得到也可以
可跟女兒看看九龍塘, 彭學高
進取型就胡兆熾可以博一博

上年我朋友女B3, 五旬節寫第一, 派唔到, 派左去基道, 但女兒不喜愛基道附近環境, 女女英文好, 操行好, 叩門成功入九龍塘, 依家讀S1精英班, 讀得不錯, 校風好, 老師嚴, 她因入了精英班, 功課也不少的, 但她也開心

彭學高, 我未參觀過, 但聽朋友說協恩小校長, 也建議佢地b3學生可選呢間, 佢女女係b3, 依家form2, 讀得好好

另外b3選德蘭也不錯, 要看看女兒喜不喜歡女校, 我朋友個女讀緊F4, 女兒小學成績一般, 去到中學, 憑老師和修女鼓勵, 慢慢進步, 入了精英班, 今年F4全級5名內

若你女女係b2c, 佢讀得好, 多d機會, 多了自信心, 就好似我朋友個女咁, 又可以選到自己喜歡的科目, 這一切是我朋友估不到的感恩, 依家女兒有自己的目標, 向目標進發中

YmOra  好鼓舞的個案.  發表於 16-12-5 11:54

按公開試表現來說,由高至低排列如下:
1. 胡兆熾
2. 五旬節 / 基道
3. 九龍塘 / 彭學高
4. 新亞
5. 賽官

除胡兆熾外,BAND 3 生亦有機會獲派 五旬節 / 基道 / 九龍塘 / 彭學高 / 新亞 / 賽官。

若囡囡是 BAND 2C 學生,是有機會經派位入胡兆熾的。

‹ 上一主題|下一主題