用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs福小
樓主: little_m
go

港同vs福小 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 16-12-5 18:59
有趣,其實聽一次簡介、去下open day是否真的知道enough 去決定適合,唔通去相睇,伯母話介紹完阿女就即刻 ...

都係㗎,當年都係逶過版主既介紹初步認識學校,跟住再聽簡介會,校長又好慷慨地派咗本10周年校刋俾家長睇,我真係由全本睇晒,入面真係好清楚講曬佢哋用嗰套教學法,好喜歡,自己覺得適合,學校又收,至少叫做表面match先啦。重有,3rd in 時見校長,傾咗好耐,我對教育既睇法佢都好贊同,噤至少理念一致先。到今時今日,見到朋友為呈分試苦惱,真係要多謝版主介紹。我記得當年有啲簡介㑹,聽完之後連申請表都冇交,有啲都覺得唔太合適,其實簡介㑹裏面,校長既介紹,你多少會知道學校既教學方針。

陽光點的歌    發表於 16-12-5 20:12
MrBeast    發表於 16-12-5 19:49

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 16-12-5 19:19

咁我當年都係聽人介紹啫,彼此彼此
相比起黎,我都未算第一批落搭嘅家長。我要多謝「前輩」咁勇敢去行呢條路(仲要俾錢!)就真。

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 16-12-5 18:59
有趣,其實聽一次簡介、去下open day是否真的知道enough 去決定適合,唔通去相睇,伯母話介紹完阿女就即刻 ...

而家資料咁公開都唔花d時間去搵,仲講到咁遠

karinawong1031 發表於 16-12-5 16:54
YES,所以我好唔贊成淨係睇成績。好多家長話齋,沒有最好的學校,只有適唔適合既學校。尤其是俾錢讀直資私 ...

數據其實只可以用來引證學校既教學法行晤行得通,至於適唔適合真係要家長自己先知。

Charlotte_mom 發表於 16-12-5 20:06
而家資料咁公開都唔花d時間去搵,仲講到咁遠
唔係間間學校既資料都"好公開"嫁!

有D仲加插咗D"偽術"係報告入面
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-6 11:52
唔係間間學校既資料都"好公開"嫁!

有D仲加插咗D"偽術"係報告入面

有冇例子?
等我地學下野

LinusYip 發表於 16-12-6 11:54
有冇例子?
等我地學下野

去升中版睇吓收集各中學DSE成績個帖吧!

優才係其中一間表表者.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題